Fotogalerii: Egon Erkmann tõlgib maalides sinist

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 13
Egon Erkmann ja tema maal “Sina”. Foto Arvo Tarmula

Semiootikuharidusega graafiline disainer Egon Erkmann võib eilsest oma CV-sse ka maalikunstnik kirjutada, sest avas linnagaleriis oma esimese isikunäituse.

Haapsalus hästi tuntud kujundaja Erkmann läks juba keskealise mehena ülikooli, lõpetas 2016 Tartu ülikoolis semiootika ning 2017 maalikunsti eriala. Eile avatud näituse „Sinine. Sina. Sin…“ on ta maalinud sinisest värvist. Selle keskpunkt on ülikoolis valminud akt „Sina“, kuid kõige rohkem torkab silma mitte mõni üksik töö, vaid kogu näituse kujunduslik terviklikkus ja läbimõeldus.

“Selle näituse põhjuseks on aukohal ja raamituna üks maal (Sina – toim), mis on täiesti klassikaline maal, õpingute ajal 2016 maalitud,” rääkis Egon Erkmann. Just seda maalides tuli tal mõte teha kogu näitus sinisest. “Sinine on niivõrd laia diapasooniga värv emotsionaalses mõttes. Selles on unistust, ängi, tõde, kurbust, vaikust, kaugust, leina. Seal on niivõrd palju osi.”

“See on väga hea näitus, mulle meeldib intelligentse inimese näitus,“ rääkis Haapsalu linnagalerii kuraator Agur Kruusing, kes Erkmannile personaalnäituse tegemise võimalust pakkus.

„Ma ei tunne Egonit üldse ja minu jaoks oli see tohutult põnev kogemus. Olen ise peaaegu pidevalt olnud seotud Tallinna kunstikoolkonnaga, Egon esindab Tartu koolkonda. Teadsin ka, et ta on Haapsalu mees ja disaininäitustel osalenud, seega oli mul põnev, et mida ta teeb. Ja mul on tulemuse üle väga hea meel,“ ütles ta.

Kruusingu sõnul muudab just see süsteemist väljast maalikunsti tulek näituse põnevaks. „See ongi kunst, kui tekib nihe, mida muidu poleks tekkinud,“ ütles ta.

„Tänapäeval maaliga näitusel esineda on jube keeruline. Leida põhjus, miks seda vaja on, leida põhjus, miks peaks just pintsliga maalitud pilt olema, miks nii keeruliselt. Seda enam, et maalil on nii raske ajaloo seljakott seljas, et hirmus kohe, kõik oleks justkui tehtud. Aga Egon on sellega hakkama saanud,“ ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments