Eestisse jõudis D-vitamiini kiirtest

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Eestisse jõudsid maailma esimesed laborivälised D-vitamiini taseme mõõtmise seadmed, mis annavad inimestele võimaluse oma tervisenäitajaid kontrollida kiiresti ja ilma perearsti juurde minemata, edastab BNS.

Aparaadid kasutusele võtnud Benu apteegi proviisori Margot Lehari sõnul on tegu professionaalseks kasutamiseks mõeldud seadmetega, mis muudavad D-vitamiini testimise lihtsaks nagu veresuhkru mõõtmise.

“Seni tuli D-vitamiini mõõtmiseks anda veeniverd ja oodata laborist vastust vähemalt järgmise päevani. Kui inimesel polnud arsti saatekirja, siis oli see kiirtestist ka umbes kaks korda kulukam,” selgitas Lehari.

Proviisor Lehari tuletas meelde, et sügisese pööripäeva järel on alates sellest nädalast ​rohkem pimedat kui valget aega.

“Kuna me ei saa enam loota päikesevalgusele, mis suvel aitab D-vitamiini taset hoida, siis on just praegu õige hetk teada saada oma D-vitamiini tase ja seda vastavalt vajadusele kompenseerida. D-vitamiini huupi võttes on võimalik ka tervisele liiga teha, seega on olemasoleva taseme fikseerimine mõistlik ettevaatusabinõu,” lisas ta.

Proviisor Lehari sõnul saab kiirtesti tegemiseks lähima apteegi valida apteegi kodulehelt www.benu.ee ja testiks sobiv aeg kokku leppida. D-vitamiini kiirtestiks on vaja vaid üks kuni kaks tilka sõrmeotsaverd ning aparaat annab vastuse 15 minutiga. Test on tundlik nii D2- kui D3- vitamiini suhtes ja kliiniliselt testitud.

D-vitamiinil on väga oluline roll kaltsiumi ainevahetuse regulatsioonil. D-vitamiini vaeguse korral langeb kaltsiumi imendumine soolest, mistõttu ei suuda organism ennast piisavalt kaltsiumiga varustada. D-vitamiin aitab kaasa immuunsussüsteemi ja lihaste, sealhulgas ka südamelihase normaalsele talitlusele ning toetab stabiilse närvisüsteemi ja vererõhu säilitamist.

Tartu Ülikooli teadlaste uuringu kohaselt esineb eestlastel D-vitamiini vähesust aastaringselt. Uuringus osalejatest 80 protsendil jäi ka sügisel D-vitamiini tase alla optimaalse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tavakodanik
6 aastat tagasi

Hea reklaamartikkel uudise pähe. Teenuse hind on BENU kliendikaardi omanikule 7 eurot ja tavakliendile 10 eurot. Perearsti juures tasuta…