Vormsilastel tuli Haapsalus paki järel käia

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

vormsi postkontor

Vormsi postkontor oli mitu nädalat suletud. MEEME VEISSON

Vormsi vallavalitsus pidi Haapsalus asuvast riigiasutusest saadetud pakile Haapsalu postkontorisse järele minema, sest Omniva pole saare postkontori töötajale puhkuse ajaks asendajat leidnud.

„Ma ei saagi aru, kas see ajab naerma või nutma,” ütles absurdse olukorra kohta Vormsi kinnisvaraspetsialist Valvi Sarapuu.

Vormsi postkontor on töötaja puhkuse tõttu suletud 22. juunist kuni selle nädala lõpuni. Lisaks Haapsalust Ehte tänavalt saadetud pakile, millele tuli Nurme tänaval asuvasse postkontorisse järele minna, on Vormsi vallavalitsusel probleem ka ametlike kirjade saatmisega. 

Sarapuu sõnul oli vaja vallavalitsuse detailplaneeringu menetlemise tõttu välja saata enam kui 20 ametlikku kirja, sh ka Rootsi ja Saksamaale. Nende postitamiseks tuli Haapsallu tulla, sest saarelt ei saanud marke osta. „Hea, et meil vähemalt ümbrikke oli varutud,” ütles Sarapuu. Nii pandi kirjad ümbrikusse ja otsiti inimene, kes Haapsallu läks, margid ostis ja kirjad posti pani.

„See pole mitte ainult Vormsil nii, vaid kõikides maakohtades, kus veel postkontorid säilinud on,” ütles Sarapuu. „Hiljem on hea öelda, et küll saate hakkama ja saabki kontori kinni panna.”

Sarapuud härib kõige rohkem see, et Omniva ei püüagi saarel postkontori töötajale puhkuse ajaks asendust leida. „Pole ju raketiteadus, et Omniva võtaks regiooni peale tööle puhkuste asendaja, kes hommikul sõidaks kohale ja õhtul tagasi,” ütles ta. Sarapuu lisas, et enamasti on postkontorid maal avatud ainult mõni tund päevas ja isegi Vormsil saaks käia nii, et hommikul laevaga tulla ja lõuna ajal tagasi mandrile sõita.

Juulis on puhkuste tõttu suletud enamik maakonna postipunktidest ja -kontoritest. Lääne-Nigula valla neljast postipunktist või -kontorist on praegu avatud üks. Suvel pole ükski Läänemaa postkontoritest laupäeval avatud, laupäeviti saab postiteenust vaid Rõude ja Virtsu postipunktist.

Kui Vormsi postkontor oli suletud kaks ja pool nädalat, siis Paliveres ja Taeblas on postipunkt suletud kaks kuud, Nõval suure osa juulist ja peaaegu poole augustist.

„Eks tuleb siis vajadusel Haapsalus käia,” ütes Nõva valla arengu- ja planeeringuspetsialist Aivi Heinleht. „Töötaja puhkuse ajal võiks tema asemel keegi olla, aga otse kaebamas pole postiteenuse kättesaadavuse üle keegi käinud,” ütles ta.

Heinleht lisas, et õnneks on juuli tavaliselt vaiksem kuu, kus väga palju kirjasaatmist pole. „Tavaliselt ostame marke-ümbrikuid tagavaraks ja mõned asjad saab ka postiljoni kaudu korda ajada,” ütles ta.

Omniva pressiesindaja Mattias Kaiv ütles, et puhkavate postitöötajate asemele on asendajaid püütud leida, kuid see pole õnnestunud. „Väikeste piirkondade puhul on üsna levinud, et asendajaid pole võtta,” ütles Kaiv. 

Kaivi sõnul annab Omniva endast parima, et samal ajal ühes piirkonnas kõik postiasutused korraga kinni poleks. „Kuid partneritele me seda ettekirjutusena anda ei saa,” ütles Kaiv.

Kõige pikemalt on postiteenus suvel häiritud kohtades, kus peetakse postipunkti näiteks kohalikus raamatukogus vm. „Nii nagu Omniva töötajad, tahavad ka meie partnerid Eesti lühikese suve jooksul puhata. Teenuste kasutatavus on suvel väiksem ja postiasutustest tuntakse vähem puudust,” ütles Kaiv.

Ajal, kui postipunkt on suletud, saadetakse kirjad-pakid lähimasse postkontorisse. Kaiv ütles, et automaatselt lähedalasuva postiasutuse kirju ja pakke postipunktidesse ümber ei suunata, sest see võib postipunkti üle koormata. Neile, kes soovivad ka suvekuudel postiasju ajada, kuid kelle lähim postkontor või postipunkt on kinni, soovitab Kaiv teenused tellida kirjakandja vahendusel. Selleks tuleb Omniva klienditelefonile helistada. „Ajal, mil kohalik postipunkt on suletud, on see teenus inimesele tasuta,” lisas Kaiv.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Töötanud Omnivas
6 aastat tagasi

Jah, ongi asi selles nagu Mart ütles. Töötasu olematu ja ületunnid tasustamata. Raba mitme inimese eest sest Omniva on väga ihne. Ärge palun valage oma viha reaalse töö tegijate peale, nad on niigi viimase piirini viidud.

Tiina
6 aastat tagasi

Milline rahulik ja meeldiv miljöö valitseb Vormsil, kaupluses ja postiametis, bussis ja laeval teenindavad meeldivad inimesed. Ja nüüd on üks saamatu võtnud üles kolme kirjaümbriku teema- olge inimesed mõistlikud. On ju võimalik, kui nö. kiire paki järele, helista, küsi ja Sulle antakse. Vormsi inimese maine kipub minu silmis allakäima. Ajalehe läbi hala ei ole lahendus.

Jens
6 aastat tagasi

Pole paki kättesaamine mure ega midagi. Alati saab paki kätte, kui positiivselt ise!! suhtud. Arvatakse, et nii nö. kvalifitseeritud tagavara töötajaid on kõikjalt võtta? Saadame neid sinna-tänna asendama. Väga harvad on juhtumid, kus põhitöötaja puhkuse ajal on mõnigad kitsendused lühiajaliselt. Nii ilmselt ka neis valdades, valla asjades.

säga
6 aastat tagasi

Vajadusel saab kirjakandja paki koju transportida,kui helistad,nii võib seletusest aru saada.Ja tasuta!
On see nii või mitte,ei tea uskuda,kuid peaks olema nagu.

Kaja
6 aastat tagasi

Tegelikult on probleem ikkagi suur. Paliveres ja Taeblas postipunkt kinni kaks kuud??? On ikka puhkused Omnivast. Tööinimesed on pea võimatu pakki kätte saada, sest laupäeval pole lahti ka Haapsalu. Ja helistades ei näe postitatakse pakki ei ühest ega teisest süsteemist, kuigi Omniva koduleht seda ju näitab. Täielik korralagedus.

Imelik/persona+non+grata
6 aastat tagasi
Reply to  Kaja

Pakiautomaat on lahti 24/7???

Mart
6 aastat tagasi

Probleem on selles,et töötasu on ju olematu.Soovisin ka minna sellele tööle kuna tundus olevat konti mööda. Kuid 2.70 tunnist ja 10 tunnine päev ei olnud kuidagi motiveeriv.Ületunde ei tasustata.