5

Tööinimeste hulk Läänemaal väheneb, sissetulek suureneb

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

raha

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel oli selle aasta esimese kvartali mediaanväljamakse Läänemaal 80 eurot ja Eestis 877 eurot. Mediaanväljamakse tähistab summat, millest suuremaid ja madalamaid väljamakseid oli võrdselt.

2017. a I kvartalis tehti Läänemaal väljamakseid 9839 inimesele. Mullu I kvartalis tehti väljamakseid 9952 inimesele ja mediaanväljamakse oli 766 eurot. 2015 I kvartalis tehti väljamakseid 10 148 inimesele ja mediaanväljamakse oli 735 eurot.

Töötajatele tehtud väljamaksete summa oli Eestis 1 676 057 549 eurot ja väljamakse tehti 546 177 inimesele. Võrreldes 2016. aasta I kvartaliga suurenes mediaan 53 euro võrra ehk 824 eurolt 877 euroni, väljamakseid tehti 2362 inimesele rohkem, samuti suurenes summa 106 269 822 euro võrra.

„Täpsustasime mediaanpalga arvutamise metoodikat, et see sarnaneks rohkem teistes asutustes kasutusel olevale arvutuskäigule ja teeks andmed selliselt paremini kasutatavaks ja võrreldavaks,“ selgitas maksu- ja tolliameti teabeosakonna talitusejuhataja Piia Viks-Binsol.

Varasema metoodika järgi summeeriti isiku aasta jooksul saadud bruto väljamaksed ja saadud summa jagati 12-ga ning seejärel leiti saadud summast mediaan. Kuna selline arvutamine ei võtnud arvesse seda, mitme kuu jooksul inimene reaalselt sissetulekut sai, siis alates 2017 I kvartalist leitakse mediaanpalk kvartali jooksul inimestele tehtud kõikide kuu palgamaksete alusel. Arvutuskäigu muutuse tõttu on mediaan ka veidi kõrgem.

„Vana metoodika järgi arvutatud kvartaalne mediaan alates 2002. aastast kuni 2016. aasta lõpuni jääb samuti meie kodulehele ja nii on numbrid soovi korral kõigile võrreldavad,“ lisaks Viks-Binsol.

MTA kvartaalsete väljamaksete statistika sisaldab palka ja muid tulumaksuga maksustatavaid tulusid, mida tööandja deklareerib tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni lisas 1 koodidega 10,12,13 ja 15. Selle hulka ei kuulu koondamishüvitised.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
777
777

LÕPETAGE UDUTAMINE!! Kui palga alammäär on 800 euri kuus, siis saame rääkida sellistest numbritest!

nonii
nonii

80 eurot on päris kõva palk

Pimik
Pimik

Jääb, mitte jää, sorri

Pimik
Pimik

…kuni järele jää 1 inimene, kes saab häästi suurt palka.

jaak
jaak

Rääkige inimeste keeles. Mis mediaanväljamakse? Ajage rahvale rohkem udu silma siis ei saa keegi aru millest räägitakse. Küsige Haapsalus milliselt lihttööliselt palju tahate kõik saavad miinimum palka. Aitab valetamisest.

wpDiscuz