Ilmateenistus lubab nädalavahetuseks kevadsooja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lumine hommik  (urmas lauri) Lumine kevadhommik. Foto: Urmas Lauri

Tänane ilm on pilves selgimistega. Hommikul sajab enamasti Ida-Eestis veel lörtsi, päeval eemaldub madalrõhkkond üle Liivi lahe kagusse ning Lääne-Eestist ennelõunal sadu juba taandub. Tuul keskpäevaks nõrgeneb ja puhub põhjakaarest 2-7 m/s. Õhutemperatuur on 2 kuni 6 kraadi.

Laupäeva (1. aprilli) ööks tugevneb kõrgrõhuvöönd. Ilm on sajuta, selgema taevaga ning õhutemperatuur langeb sisemaal 0..-5°C-ni, saartel ja meremõjuga rannikul jääb 0..+2°C piiresse. Tuul pöördub kagusse ja hommikuks tugevneb, sest Skandinaaviast avaldab survet madalrõhkkond. Pärast keskööd pilved tihenevad ja varahommikul sajab saartel ja läänerannikul vihma. Sadu laieneb edasi mandrile ja tuleb algul alla lörtsina, hiljem läheb üle vihmaks. Ennelõunal on sadu tihedam, pealelõunal on kohatisi vihmahooge, vaid äärmises idaservas püsib suur saju võimalus. Tuul pöördub edelasse ja on tugev. Õhutemperatuur tõuseb keskpäevaks 2..7, õhtu poole 7..12°C-ni.

Pühapäeval (2. aprillil) suundub Norra merelt madalrõhkkond üle Soome itta ja selle lõunaserva mööda jätkub võrdlemisi sooja õhu vool Läänemere ümbrusse. Kohati sajab hoovihma, õhtul võib aga sadusid laialdasemalt olla. Puhub mõõdukas edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on öösel 2..7, päeval jääb meretuulega rannikul 5°C piiresse, sisemaal tõuseb 11..15°C-ni.

Esmaspäeva (3. aprill) öö hakul sajab madalrõhkkonna mõjul veel siin-seal vihma, pärast keskööd sajuhood hõrenevad. Päev tuleb tõusva õhurõhu foonil selgema taevaga ja sajuta. Puhub mõõdukas lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur on öösel 1..6, päeval 6..11, meretuulega rannikul kuni 5°C.

Teisipäeva (4. aprilli) öösel on mõjusam kõrgrõhkkond, taevas on võrdlemisi selge ja ilm vaikne ning õhutemperatuur langeb 0..-5°C-ni. Päeval avaldab Skandinaavia poolt survet aktiivne madalrõhkkond ja edelatuul tugevneb. Tihedamad pilved aga veel ei jõua ja meie ilm on võrdlemisi päikeseline ning sajuta. Õhutemperatuur on 9..12, meretuulega rannikul 5°C ümber.

Kolmapäeval (5. aprillil) laieneb madalrõhkkond jõulisemalt üle Läänemere, muudab ilma pilvisemaks. Päeval võib siin-seal vihma sadada, kuid tõenäoliselt on sadu nõrk. Puhub tugev edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 1..5, päeval 7..12, meretuulega rannikul ikka 5°C piires.

Neljapäeval (6. aprillil) liigub madalrõhkkond üle Karjala Venemaale ja selle lääneserva mööda liigub ka üle Eesti sajupilvi. Vihmahoogude sekka võib ka lörtsi tulla, sest õhuvool pöördub loodesse ja saabuv õhumass on külmem. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, päeval 7..12, meretuulega rannikul ikka 5°C piires.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments