Hüljestel on poegimisaeg

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laevatee loomaaed (96)  urmas lauri
Foto: Urmas Lauri

Parvlaevaga Hiiumaale ja Saaremaale sõitja võib nüüd Väinamere jääl märgata kevadist elevust. Just praegu on hüljeste – nii viigrite kui ka hallhüljeste – poegimisaja tipphetk. „Vara ütelda, poegimisperiood on alles alanud,” ei osanud hülgeuurija Ivar Jüssi anda hinnangut, kui edukas võiks tänavune poegimisaasta olla. „Kõik peaksid märtsi keskpaigaks olema sündinud, praegu on maksimum.”

Viigritele on stabiilne jää ülitähtis, nad otsivad rüsijäävalle ja teevad sinna oma poegimiskoopad. „Ega need soojad ilmad ole head. Jääd ja lund on vähe, see segab viigrit,” nentis Jüssi. „Kotkad leiavad nende pojad üles, söövad ära.” Hallhülge pojad on suuremad, neid kotkad tavaliselt ei ründa. Viigritele on kõige tähtsam, et jää püsiks märtsi lõpuni. Kui jää laguneb liiga vara, ei saa viigrid hästi hakkama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments