Uut pensioni suurust saab alates 1. aprillist vaadata riigiportaalist eesti.ee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

eesti.ee pension

Valitsus kinnitas tänasel istungil pensioniindeksi väärtuseks 1,051, mille tulemusel tõusevad pensionid keskmiselt 5,1%. Oma uut pensioni suurust saab inimene alates 1. aprillist vaadata riigiportaalist eesti.ee.

Pensioni baasosa on tänavu indekseerimise tulemusel 161,9 eurot (2016. a 153,3 eurot) ja aastahinne 5,767 eurot (2016. a 5,514 eurot). Näiteks 44-aastase staažiga inimese keskmine pension tõuseb 1. aprillist seniselt seniselt 395,92 eurolt 415,65 euroni.

Pensionide indekseerimine maksab riigile tänavu ligi 65,5 miljonit eurot. Pensione indekseeritakse 417 500 pensionäril.

Pärast indeksi kinnitamist arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber kõik riiklikud pensionid, kaasa arvatud töövõimetus- ja toitjakaotuspensionid. Oma uut pensioni suurust saab inimene alates 1. aprillist vaadata riigiportaalist eesti.ee (avalehte-teenusedkodanikule toetused ja sotsiaalabi Minule makstav pension, toetused  ja hüvitised). Lisainfot saab ka sotsiaalkindlustusameti pensionide indekseerimise infotelefonilt 661 0551 või numbrilt 6121 360.

Eesti riik arvutab igal aastal pensionid ümber, et hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega.

Vanaduspension koosneb praegu baasosast, staažiosast (töötatud aastad * aastahinne) ning alates 1999. aastast pensionile jäänutel lisaks ka kindlustusosast (kindlustusosak * aastahinne). Pensioniindeksi väärtus sõltub 20 protsenti tarbijahinnaindeksi muutusest ja 80 protsenti sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa laekumise aastasest kasvust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
7 aastat tagasi

Võib ainult oletada,miks hr. Ligi need miljardid Eesti maksumaksja raha Kreekale kinkis.Ometi ta ju lubas kogu aeg,et me ainult garanteerime kreeklaste võlgu ja midagi maksta ei tule. Kirjutage guuglisse Euroopa stabiilsusmehanism ja saate suure üllatuse.

mõnitamine
7 aastat tagasi

vaene kreeklane saab keskmiselt 1500 eur pensioni, meil antakse näpuotsaga väljasuremisraha, sm ligi lubas , et see miljardi laen kreekale hakkab meile suurt kasumit tootma, kas oma rahva nälga jätmine pole kuritegu meie rahva vastu. euroopa sotsiaalharta on meie valitsuse poolt ratifitseerimata ja niikaua kui see on nii ,jäämegi siin kerjusteks, kes peavad üleval euroopa rantjeeriike

milleks
7 aastat tagasi

seda veel portaalist vaadata, ja alles 1aprillist, kui 5aprill on juba pensionite ülekanded panka kantud ja saamegi näha oma 5,1 protsendi pensionitõusu,aga noh kui 1APRILL ,siis eks see tõus ju aprillinali ongi