Haapsalu ja Taebla koolimaja saavad kerkima hakata

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taebla uus koolimaja. Eskiis

taeblakooli_eskiis2Suure tõenäosusega alustavad nii Haapsalu kui ka Taebla lapsed 2019. aastal uut õppeaastat tuliuues koolimajas, sest eelmisel nädalal kinnitas valitsus 6,7 miljoni euro suuruse toetuse Läänemaa põhikoolide taristu nüüdisajastamiseks.

Lääne-Nigula vald saab Taebla kooli uue hoone (pildil) ehituseks ja sisustamiseks veidi üle 1,7 miljoni euro, Haapsalu linnavalitsus uue põhikooli ehituseks ja koolivõrgu korrastamiseks 5 miljonit eurot toetust.

Taeblas kerkib uus koolimaja

Taeblasse kerkib uus koolimaja senise koolihoone kõrvale. Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus pakub, et avaaktuse võiks seal pidada 2019. aastal. „2018 veel ei jõua, sest ehitus võtab aega,” sõnas ta.  

Lõhmuse sõnul on ehitusasjad sellises järgus, et kui lõpptaotlusele kinnitus saadud, saab koolimaja projekteerimishanke välja kuulutada ja hoone projekteerimist alustada. „Ettevalmistustööd projekteerimiseks on suures osas tehtud – eskiis on olemas, ruumiprogramm samuti,” rääkis Lõhmus. Vallavanem lisas, et hindamiskomisjoni ettepanekul tuleb koolimaja esialgu planeeritust veidi väiksem, mistõttu on vaja ruumiprogrammi pisut muuta.

Lõhmus lootis, et ehitushanke väljakuulutamiseni võiks vald jõuda selle aasta lõpus. „Projekteerimisel ei tea kunagi, kui kaua see aega võtab. Ega sellega peakski kiirustama, vaid tuleks asjad korralikult läbi mõelda. Projekteerimiseksimusi on hiljem keeruline parandada,” selgitas ta.

Uue maja ehituse ajal jätkub õppetöö Taebla praeguses koolimajas. Lõhmuse sõnul teeb uue koolimaja ehitamine senise kõrvale asja lihtsamaks, sest õpilasele pole vaja ehituse ajaks asenduspinda otsida. Uue koolimaja valmimisel vana lammutatakse.

Praegusest koolihoonest jääb alles vaid võimla. Võimla ehitamine ei olnud toetuse saamisel abikõlblik ja nüüd kavatseb vald võimla oma raha eest remontida. Peale riigi eraldatava 1,72 miljoni euro on Lääne-Nigula vallavolikogu andnud ka garantii toetada koolimaja ehitust ja võimla remonti 0,5 miljoni euroga.

Haapsalus valitakse kohta

Haapsalus on linnavalitsus põhikooli planeeringu koostamiseks sõlminud lepingu konsultatsiooniettevõttega Hendrikson ja Ko. Haapsalu linnavalitsuse ehitusosakonna juhataja Aivar Seina sõnul peaks planeeringu eskiis valmima 17. aprilliks.

Linnavalitsus on põhikooli hoone võimalikuks asukohaks pakkunud kaks varianti: Haapsalu kolledži ja spordihoone vaheline ala staadionil või praeguse Nikolai kooli asukoht. Planeeringu koostaja ülesanne on kaaluda mõlema variandi plusse ja miinuseid. „Meie soov oli, et esitataks ka illustreeriv materjal ja põhjendused, mille poolest üks või teine asukoht koolile parem oleks,” rääkis Sein.

Planeeringu avalik arutelu jääb Aivar Seina sõnul kevadesse ja pärast seda kuulutatakse välja konkurss koolimaja arhitektuurilise lahenduse leidmiseks. „Ehk jõuaks suveks arhitektuurikonkursiga mingisse staadiumi,” lootis ta.

Sein lisas, et linnavalitsuse soov on parima ideekavandi autoriga ka projekteerimisleping sõlmida. Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman ütles, et parimal juhul võiks koolimaja ehitus alata tuleva aasta alguses.

Valitsus toetab põhikoolide taristu suuremahuliseks nüüdisajastamiseks 31 ettepanekut 55,3 miljoni euroga. Investeeringute abil saavad omavalitsused koolid, mis vastavad eelseisvate aastakümnete vajadustele: paraneb õppekeskkond ning vähenevad hoonete ülalpidamise kulud, mis lubab paigutada rohkem raha hariduse sisulisse tegevusse.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kumb
7 aastat tagasi

Parbusel, Linna kodulehe toimetajal muudki teha.keda see leht kotib.

linnapeale
7 aastat tagasi

Mis siis ikkagi sellest vanast koolis saab? Kas linnapeana elad ikka jätkuvalt eufoorias, et oled algatanud uue koolimaja ehituse ja vana maja sind ei huvita? Linnapea, mis ikkagi oled oma vaimusilmas selle maja saatuseks näinud? Räägi rahvaga! Ega sa ei taha jätta seda maja samasugusesse unarusse, kui Tallinna linnaisad ühe Mustamäe kooliga talitasid ja päästeamet muudkui käis seal tulekoldeid kustutamas. Linnapea, kuhu on kadunud linnaleht, mis viimati ilmus vist peaaegu iga kuu enne möödunud valimisi? Kas see kordub ka enne selle aasta valimisi? Linnalehes oleks võinud linnapea seda koolilugu rahvaga samuti selgeks rääkida. Linnapead peaks karistama täna selle eest, etta… Loe rohkem »

Nostalgia
7 aastat tagasi

Loodan, et vana armas Taebla kool teeb enne sulgemist sellise n.ö. lahtiste uste päeva veel. Käiks oma vanas klassis, meenutaks, teeks mõne foto…………Kahju on sellest koolist.

aastapärast
7 aastat tagasi
Reply to  Nostalgia

Kevadel 2018 saab 170 aastat Taebla kooli! Alati on neid aastapäevi tähistatud. Miks seekord teisiti peaks olema? Ikka saad oma foto kätte, ma arvan. ;;))

taarakoll
7 aastat tagasi

haapsalu vana koolihoone asemele saab teha 2 tanklat ja 3 kaubanduskeskust

Nipitiri
7 aastat tagasi

Tahtsin lauset alustada sõnadega- Selleks ajaks-
aga miski muudab tähti.

Nipitiri
7 aastat tagasi

Seaalselt muutub nende koolide valmimiseni Läänemaa rahvaarv niipalju, et ei jagu lapsi nende koolide jaoks. No aga eks Koit toob pagulaslapsi.

A. A.
7 aastat tagasi

koolimaja saavad kerkima hakata.?! Nagu saiategu.

Ohoo
7 aastat tagasi

Loodetavasti mõeldakse kooli ehitades ka sellele, et see tehtaks võimalikult loodussõbralikest materjalidest ning kõik materjalid oleksid laste ja õpetajate tervisele ohutud.

Kuna Uuemõisa on nüüd ka Haapsalu, miks ei või põhikooli teha Uuemõisa mõisahoonesse, väärtustades vana (nagu tehakse mujal maailmas)?

ma
7 aastat tagasi
Reply to  Ohoo

Lapsed on Haapsalus ja kooli teeme Uuemõisa? Veider. Muidugi võib olla kool KA mõisahoones, aga see ei saa asendada praegust põhikooli Kuuse tänaval.