0

Parimad raamatulugemise fotod jõudsid Haapsallu

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

fotonäitus 2

Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu raamatukogu lugemissaali fuajees avati kolmapäeval näitus fotokonkursi „Loetud hetked” parimaist piltidest.

Fotodel on tabatud hetki, kus inimesed loevad puu otsas või teki all, kohvikulauas või bussiroolis. On nutiseadmeid ja paberraamatuid. Loevad lapsed, noored ja vanad, mehed ja naised. Haapsallu oli näitust avama tulnud raamatuvahetuskeskkonna Bookworld.me asutaja ja tegevjuht Anu Vunk. „Mõni aeg tagasi tuli Tartu raamatutoa Fahrenheit juht Mirjam Link mõttega teha fotonäitus inimeste hetkedest päris raamatutega. Mina läksin sellega kohe kaasa ja järgmise telefonikõnega leppisime juba näituse tegemises kokku,” rääkis ta.

Appi võeti professionaalsed fotograafid, kes õpetasid, kuidas fotokonkurssi korraldada. Eelkõige Rene Türk aitas konkursi tingimused koostada. Türk oli koos Anu Vungi, Mirjam Lingi ja lastekirjanik Mikä Keräneniga žüriis. „Mirjamiga sai veel nalja, sest alguses ei pidanud ta žüriisse kuuluma ja saatis ise kolm fotot konkursile. Kui need fotod hindama hakates välja tulid, võttis ta need maha,” rääkis Anu Vunk.

Konkursile saadeti ligi 200 fotot. „Üle ootuste palju. Oli peaaegu võimatu nende seast kolme paremat valida, aga kuna me olime seda lubanud, siis tegime südamed kõvaks, igaüks pani oma eelistused anonüümselt kirja ja tulemused liideti. Päev hiljem oleks vabalt võinud olla hoopis teine järjestus,” rääkis Vunk.

Konkursi võitis Peterburi fotograafi Arseniy Semyonovi töö „Juht”, millel sisustab bussijuht vaba hetke lugemisega. Sama mehe töö „Öösel”, millel on tabatud öine ootaja raamatuga bussipeatuses, valiti kolmandaks. Teise koha sai aga Viimsi koolitüdruk Tuuli Türk, kelle fotol loeb laps raamatut teki all. „Selle pildi puhul kõnetas meid see, et laps kasutab nutiseadet valgustamiseks, aga loeb ikka paberraamatut. See on kõnekas. Igast selle näituse pildist hakkab lugu jooksma ja see oligi näituse mõte,” ütles ta.

Bookworld.me on Eesti koduraamatukogude vahenduskeskkond internetis. „Originaalidee tuli selle väljamõtlejal 2012. aastal, mil ta avastas, et ta lemmikraamat on kodust „jalutama läinud”.

Kelle kätte oli see antud, ei olnud tal õrna aimugi. Siis mõtles ta, miks ei ole internetis „raamaturiiulit”, kuhu saaks kirja panna, mis raamatud ja kellele on laenatud,” selgitas Bookworld.me tegevjuht. Praegu käib kibekiire Bookworld.me arendamine ja see pakub juba hoopis rohkem võimalusi kui kasutajate omavaheline raamatute laenutamine.

Raamatuhetkede fotonäitus on olnud juba Tartus ja jääb Haapsallu märtsi lõpuni, et rännata siis edasi järgmistesse raamatukogudesse.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz