0

Pärnu linn suureneb veel ligi 250 ruutkilomeetri võrra

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pärnu_Audru_Paikuse_05122016
Pärnu linn.

Valitsus leppis kokku, et teeb ühinemisettepaneku kõikidele omavalitsustele, kes ei täida haldusreformi 5000 elaniku miinimumkriteeriumi. See tähendab, et Tõstamaa vald ühendatakse nn uue Pärnu linnaga, mis oli Pärnu linna, Audru ja Paikuse valla liitumisel tõusnud pindala poolest Eesti suurimaks linnaks.

Praegu on Eesti suurim linn Tallinn, mis laiub 158 ruutkilomeetril, teisel kohal on Narva 85 ja kolmandal Paldiski 60 ruutkilomeetriga.

Haldusreform lööb pingerea lootusetult sassi ning Tallinnal pole enam esikolmikusse asja.

Haldusreformi järel saab suurimaks linnaks uus 849 km2 suurune Pärnu linn (Pärnu linn, Audru, Paikuse ja Tõstamaa vald).

Uus 442 km2 suurune Paide linn (Paide vald, Paide linn ja Roosna-Alliku vald) on pingereas teisel kohal.

Uus 264 km2 suurune Haapsalu linn (Haapsalu ja Ridala vald) on linnadest pindala poolest kolmandal kohal.

Linnarohkeimaks vallaks saab haldusreformiga aga Mulgi vald (Karksi, Abja ja Halliste vald ning Mõisaküla linn). Mõisaküla jääb Mulgi valla linnaosaks (osavalla staatus), aga Abja valla koosseisus on juba praegu vallasisene linn Abja-Paluoja ning Karksi vallas on Karksi-Nuia linn. Seega on tulevases Mulgi vallas koguni kolm linna. Millisesse neist tuleb vallakeskus, seda saab otsustada sügisel valitav Mulgi valla volikogu, liitumislepingusse vallamaja asukohta kirja pandud ei ole.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz