17

Mihhail Korb: kui Koonga ja Varbla oleksid otsustanud minna Läänemaa koosseisu, siis lõhuksime ju Pärnumaad

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mihhail Korb Haapsalus 110 Minister Mihhail Korb andis Läänemaal viibides üle ka Lääneranna valla sildi. Lääneranna ühendab Koonga ja Varbla valda Pärnumaalt ja Lihula ning Hanila valda Läänemaalt. Üheskoos liigutakse aga Pärnumaa alla ning Pärnumaa piir hakkab kulgema mööda Kasari jõge. Foto: Urmas Lauri

Riigihaldusminister Mihhail Korb ütles Postimehele, et haldusreformi käigus muutus 500 elaniku piiri ületamine paranoiliseks. "Arvan, et asjadesse tulebki suhtuda loovamalt," ütles minister tänases Postimehes avaldatud intervjuus.    

Postimehe ajakirjanik uuris ministrilt, miks on vaja lõhkuda ajaloolise järjepidevusega Läänemaad.

"Mina sellega mingit kokkupuudet ei oma. Seaduses on kirjas, et maakonnavalik on kokkuleppe üks osa. Kuidas omavalitsused kokku leppisid, nii peab ka olema. Kui neli valda leppisid kokku ja ülejäänud kaks valda oleks otsustanud minna Läänemaa koosseisu, siis lõhuksime ju Pärnumaad," nentis Korb. "Proportsionaalselt poleks see lõhkumine võib-olla nii suur nagu Läänemaal, aga Pärnu seisukohast toimuks siiski samamoodi lammutamine. Omavalitsusjuhid ise otsustasid nii ning toetusid seda tehes kindlasti rahva soovidele, sest suurem liikumine toimub Pärnu suunal. Ma saan ajaloolistest põhjustest aru, aga ma ei näe mingit põhjust seda takistada. See on juba eelmise koalitsiooni ajal seadusesse sisse pandud."

Sundliitmised on Korbi sõnul keeruline küsimus. "Kindlasti on neil, kes soovivad üksinda jääda, võimalus erandit taotleda ja suur osa seda ka teeb. Toome näiteks Pala valla. See on veidi üle tuhande elanikuga vald, aga kõik hooned on korralikud, lasteaed on korras, omavalitsus ei ole võlgades – seal on kõik korras. Naabervaldadel aga on samas suured rahalised probleemid. Mõneti võiks tõesti saata Pala valla juhi teist valda juhtima, et ta teeks ka mujal asjad korda. Aga ma saan Pala murest aru, sest seaduse järgi peaksid nad liituma valdadega, millel on suured probleemid. Kohalikud soovivad selgelt erandit saada ning valda vaadates võivadki nad enda üle uhked olla. Sellist otsust on mul emotsionaalselt väga raske teha," lausus minister Korb. "Täpselt samasugused omavalitsused, kus kõik toimib ja on korras, on ka Hiiumaa vallad. See ongi selle reformi nõrk külg – kõik saavad öelda, et meil on ka tuhat inimest ja miks me erandit ei saa. See on täiesti õigustatud küsimus."

Täismahus artiklit saab lugeda siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Väino
Väino

Huvitav oleks teada, kes mõtles selle nime Lääneranna välja?
Otsisin Vikipeedia -st, kuid kahjuks ei leidnud Lääneranna kohta mitte ühtegi sõna…

NB! Vaata ja tutvu Lihula linn … https://et.wikipedia.org/wiki/Lihula

to Invaliid
to Invaliid

Tõsi……Haapsalu enam neid rahasi ei saa

Invaliid
Invaliid

Oblastid on tagasi…

Invaliid
Invaliid

Kenad tuuleparkife rahad liiguvad minema Läänemaalt.ja praamirahad ka…

2. kodanik
2. kodanik

Kui ei oleks seda tobedat 5000 elaniku nõuet olnud, siis poleks vaja midagi ega kedagi lõhkuda. Sügisel võiks vabalt neile tegelastele hääle andmata jätta, kes selle jama kokku keerasid ja nüüd kompaktsest ning uuenenud Läänemaast jahvatavad.

Ei, le
Ei, le

Ära aja jama, kes viib teemad volikokku????? ILUS KAITSEKÕNE

võtik
võtik

Kas siin pool Kasarit või seal pool Kasarit,läänlane jääb ikka läänlaseks.

ei
ei

Kuidas tegelikult—-ile : Vaadeke vallavolikogu liikmed üle,vallavanem ei tõstnud kättki.

Kuidas tegelikult.....
Kuidas tegelikult.....

Peab vaatama tänase Lääne- Nigula vallavanema otsa, kes põhjustas ühtse läänemaa lagunemise, mõtlematud otsused annavad valusa ja tagasipöördumatu olukorra ja selline mees soovib veel jätkata ja kandideerida, inimesed on ikka püsti h……d kui seda inimest veel valivad!

Kama2
Kama2

Jumal kaitse Eestit lollide poliitikute eest!

wpDiscuz