13

Riigi sajanda aastapäeva tähistamist alustatakse aprillis Läänemaal Mihkli kirikus

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mihkli kirik (urmas lauri) Mihkli kirik. Foto: Urmas Lauri

Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva tähistamist alustatakse tänavu 12. aprillil ajaloolise Läänemaa Mihkli kirikus. Juubeli tähistamine lõpetatakse 2. veebruaril 2020, mil möödub sada aastat Tartu rahulepingu allakirjutamisest.

Mihkli kihelkonda poolitas tsaari ajal Eestimaa ja Liivimaa kubermangu piir, mis kaotati 12. aprillil  1917 Eesti ajutise omavalitsuse seadusega. Liivimaa kubermangu eestikeelse põhjaosa liitmisega moodustus üks ja ainus Eestimaa kubermang, kirjutab Pärnu Postimees.

Seda ajaloolist sündmust tähistatakse Mihkli kiriukus pidulikult kolmapäeval, 12. aprillil.

Mihkli kirik

  • Mihkli kirik on Eesti Evangeelse Luterliku Kirikule kuuluv kirik Mihklis. Kirik on pühendatud pühale Miikaelile. Kirikus tegutseb EELK Mihkli Miikaeli kogudus.
  • Ajalooliselt oli kiriku nimi (säilinud ajaloolistel pitsatitel) Mihkli kirik Soontaganas.
  • Esmakordselt 1359. aastal mainitud kihelkonna kirikut märgitakse tema kaitsepühaku  püha  Miikaeli järgi kirjalikes allikates esmakordselt alles 1528. aastal. Seejärel oli pikka aega käibel nimetus Mihkli kirik Soontaganas.
  • Mihkli kihelkond oli uusajal üpris omapärane, sest üks osa tema territooriumist jäi Läänemaale ja teine osa Pärnumaale. Pärast Põhjasõda oli Mihkli kihelkond poolitatud koguni Eestimaa ja Liivimaa kubermangu vahel.
  • EELK Mihkli Miikaeli kogudus kuulub Lääne praostkonda, hooldajaõpetaja on Kaido Saak, diakon on Meelis Malk.
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
mis puhul
mis puhul

see kirik nii leilis on, pole nagu kuulnud, et vabadussõjas papipataljon võitles, see igal peol kontvõõraks olemine tundub väga võlts

2. kodanik
2. kodanik

Kummal poolel sina vabadussõjas võitlesid?

Unesnôiduja
Unesnôiduja

Loll küsimus. Mida sa sellega taotlesid? Ei teadnudki ma, et Eesti poolel vôidelnud ja ristiusk automaatselt kokku käivad…

2. kodanik
2. kodanik

Lootsin selgust saada selle papipataljoni asjus. Ja loll küsimus tundus selle lolli jutu puhul täitsa paslik. Kui kellegile ei meeldi, et kirik ja kogudus on ette võtnud juubelipidustustel kaasa lüüa, siis ei pea ju sellel puhul kohe oma harimatust demonstreerima hakkama. Võiks ju lihtsalt osa võtta üritustest, mille organiseerimisel ei ole kirikuringkondi kaasatud. Neid on küll ja veel. Olen enam kui kindel, et Vabadussõjas osalesid ja langesid ka Mihkli koguduse liikmed. Ja kui kogudus on otsustanud nende meeste mälestust au sees hoida, siis võiks targutamise asemel kasvõi lihtsalt vait olla….

Eestist
Eestist
Mihkli kalmistul asuvale ausambale on märgitud 25 mehe nimed, kes langesid vabadussõjas või surid haigustesse. Samuti on samale kalmistule maetud kohalik kirja- ja sõjamees Mihkel Lüll (1883- 1941), kelle tegevuses võiks mainida oli ka oma osa Eesti autonoomia jõustumises. Nimelt 26.märtsil vkj.( 8. aprillil) 1917 Petrogradis toimunud Eesti sõjaväelaste demonstratsiooni ajal oli Lüll üks manifestatsiooni esindusliikmetest. Ta oli rusikaga valitsukabineti lauale põrutanud ja nõudnud Venemaa valitsuse juhilt peaminister Georgi Lvovilt, et 40 000 tuhande eesti sõduri nimel, kes viibivad Petrogradi garnisonis kinnitataks seadus otsekohe. Neli päeva hiljem 12.04.1917 antud seaduseelnõu ka kinnitati. Mihkli roll ei olnud siin kohal küll juriidiline,… Loe rohkem »
Jaan
Jaan

President tuleb siis kui seal uisutada saab. Tehke kohe uisuväli.Laada võiks ka juba ära korraldada milleks suve oodata.

Tiia
Tiia

Aga kes-mis on EV körgem juhtkond?Eesti Valitsus?

Meelis Malk
Meelis Malk

Olete kõik oodatud.
Kui kõik hästi läheb on kohal ka Eesti Vabariigi riigi kõrgem juhtkond.
Info toimuvast jooksvalt !

2. kodanik
2. kodanik

Mis trikiga siis president kohale meelitati? :))

Meelis Malk
Meelis Malk

2.kodanik – Presidendist pole ju sõnagi kirjutatud. Jutt käis EV kõrgemast juhtkonnast. 🙂

2. kodanik
2. kodanik

Kõrgema võimu kandja on rahvas. Mahume ikka ära? :))

3. kodanik
3. kodanik

see ei ole usupüha…

muig
muig

Juhuslikult siiski on munapüha, seega ei usu, et president sinna oma jalga tõstab.

wpDiscuz