Kohus mõistis Nõva vallavanema õigeks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Deiw Rahumägi kohtuprotsess. urmas lauri Deiw Rahumägi kohtuprotsess algas 17. oktoobril. Foto: Urmas Lauri

Ametiauto kuritarvitamises ja vallale rahalise kahju tekitamises süüdistatav Nõva vallavanem Deiw Rahumägi väljus neljapäeval Pärnu maakohtust õigeksmõistva otsusega.

Kohus leidis, et Rahumägi tuleb omastamises õigeks mõista, võltsimise episoodis aga kriminaamenetlus lõpetada, kuna Rahumägi tegevuses esinevad väärteo tunnused. Ühtlasi saatis kohus materjalid maksu- ja tolliametile võimaliku väärteosüü uurimiseks.

Kohtus ei leidnud tõendamist Rahumägi kui ametiisiku poolt omastamise toimepanemine. Kohus leidis, et Rahumägile esitatud süüdistused on oma olemuselt kattuvad ning seetõttu leidis kohus, et nende kahe süüdistuse puhul on tegu sama teoga. Samuti, et nendes süüdistustes esinevad maksusüüteo tunnused. Seega kohus leidis, et Rahumägi käitumises esinevad maksuväärteo tunnused ja vastavalt kriminaalmenetluse seadustikule tuleb kriminaalmenetlus lõpetada ja menetlus tuleb saata maksu- ja tolliametile võimaliku väärteo süüteo uurimiseks.

Prokurör oli eelnevalt nõudnud Rahumägile rahalist karistust 250 päevamäära ehk 12 650 euro ulatuses. Kaitsja leidis, et süüdistus on põhjendamatu kõikide süüteokoosseisude järgi.

Süüdistuse järgi kandis Deiw Rahumägi 2014. aastal oma ametiauto sõidupäevikuisse valeandmeid auto kasutamise ja läbitud vahemaade pikkuse kohta ning esitas need andmed vallavalitsuse raamatupidajale. Peale selle võttis Rahumägi valla kütusekaardiga bensiini, millega tekitas vallale rohkem kui 800 eurot kahju. Kahju on praeguseks vallale hüvitatud.

Deiw Rahumägi on varem rääkinud Lääne Elule, et sõidupäevikut täitis ta toona tõepoolest ebatäpselt. Midagi kriminaalset ta oma sõnul aga teinud ei ole. „Kindlasti mitte midagi sellist, et ma peaksin selle eest vangi minema,” ütles Rahumägi.

2014 oli Rahumäel Nõval esimene tööaasta. „Dokumendid olid üle kümne aasta vanad. Sõidupäevikut täideti käsitsi,” meenutas Rahumägi.

2014. aasta sõidupäevikuid uurides avastas volikogu revisjonikomisjon, et Rahumägi on ametiautot kasutanud nii, et on tekitanud vallale rohkem kui 1700 eurot kahju, selle summa sisse oli arvestatud ka valla arvel kütuse võtmine. Ka kasutanud Rahumägi ametiautot isiklikeks sõitudeks, nüüd aga on vallavolikogu lubanud tal seda teha. Rahumäe sõnul oli revisjonikomisjoni arvestuste käik võimaliku kahju tekitamise kohta üsna segane. „Püüdsime toona seda kontrollida ja klattida, aga kokkuleppele me ei saanud,” ütles Rahumägi.

2015. aasta alguses maksis Rahumägi rohkem kui 1700 eurot vallale siiski tagasi. „Igaüks oleks maksnud, kui teda politseiga ähvardatakse,” nentis Rahumägi.

Vald kompenseerib Nõval vallavanemale 250 eurot kütusekulu kuus, 2014. aastal, mil revisjonikomisjon ülekulu avastas, oli kompenseeritav summa 160 eurot. Kui kütusearve on lubatust suurem, tuleb vallavanemal endal vahe kinni maksta. „Aeg-ajalt olen maksnud keskmiselt 40 eurot juurde,” ütles Rahumägi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vanamees
7 aastat tagasi

Õige!

Advokaat jäi Nõva vallavanema õigeksmõistva otsusega rahule | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Kohus mõistis Nõva vallavanema õigeks" […]