0

Saaremaal kütiti esimesed sigade Aafrika katku üle elanud metssead

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: arhiiv

Ajal, mil metssigade suremine sigade Aafrika katku on Saaremaal hüppeliselt kasvanud, kütiti katku alguspaigast põrsad, kelle veres tuvastati SAK-antikehad, kirjutas Saarte Hääl.

Samas Matsiranna külas, kus 24. augustil ilmnes sigade Aafrika katk esimest korda looduses, kütiti novembris kahel päeval kolm metsseapõrsast, kellel tuvastati katkuvastased antikehad. See tähendab, et sead olid haiguse läbi põdenud ja elama jäänud.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda selgitas Saarte Häälele, et tegu on loomadega, kelle puhul laboratoorsel uuringul leitakse verest või organitest SAK-viiruse vastaseid antikehi, aga viiruse genoomi ei tuvastata.

“Sellele vaatamata pole võimalik käsitleda neid tervete loomadena ega lubada nende liha kasutamist, kuna ei ole kindlust, et looma organismis viirust ei esine. Taudi läbipõdemine ja antikehade teke ei anna loomadele täielikku immuunsust, nad võivad uuesti nakatuda ja olla endiselt nakkusohtlikud ka teistele loomadele,” rääkis ta.

Täismahus artikli leiab siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz