Pooled ühisgümnaasiumi õpilastest ei kanna helkurit

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

saarniit ja tikerpuu

Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilased Sandra Saarniit (vasakul) ja Greete Tikerpuu tuvastasid, et umbes pool kooliperest ei kanna helkurit. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilased Greete Tikerpuu, Sandra Saarniit ja Brigita Põld viisid täna hommikul koolis läbi uuringu, mille tulemustest selgus, et ligi pooled kooli õpilastest ei kanna helkurit.

 „162st kontrollitust kandis helkurit 89,” teatas Tikerpuu. Ülejäänud 79 õpilast, kellel täna hommikul helkurit jope küljes ei rippunud, said selle Tikerpuu käest. Kokku on Läänemaa ühisgümnaasiumis 250 õpilast.

Tikerpuu ja Saarniit tunnistasid, et õpetajate hulgas oli olukord märksa parem. „Ainult paaril üksikul õpetajal ei olnud helkurit,” nentis Tikerpuu.

Saarniit lisas, et kõige levinumaks põhjuseks ütlesid helkurit mitte kandnud õpilased, et neil pole seda tarvis, sest nad ei liikle pimedal ajal maantee ääres. Saarniit juhtis ka tähelepanu, et osad õpilased küll kandsid helkurit, kuid see paiknes vales kohas. „Helkur peab olema paremal pool põlve kõrgusel,” toonitas ta.

Üldiselt jäid uuringu läbi viinud õpilased tulemusega rahule. Nad olid jagamiseks varunud 130 helkurit, millest 51 omanikku ei leidnud. „Ei teagi praegu, mida nendega teha. Helkurpuud kuskil linnaservas me igatahes ehtima ei hakka,” teatas Tikerpuu.

Idee sellise uuring läbiviimiseks said õpilased Pärnu Postimehest, mis kirjutas mullu, et Pärnu Rääma põhikoolis tuvastati üle 200 õpilase, kes ei kanna helkurit. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
7 aastat tagasi

Kas te teate veel mõnda riiki maailmas,kus peab helkurit kandma? Ainult eestlane suudab selle kohustuslikuks teha. Varsti peame tõrvikutega käima.

Enriko
7 aastat tagasi
Reply to  Mati

Helkur on vaesteinimeste Taaveti täht. Autojuhil pole kohustust mitte sõita kiiremini kui silm teel toimuvat seletab. Ka kõige sandima koerailmaga uhatakse max lubatud kiirusega pluss 10-15 kmh lisaks. See on käsk! 🙁

aru pähe
7 aastat tagasi

Kommijate teema kiskus vähe viltu. Tublid noored, kes helkurikandmise vajadust rõhutavad ja kontrolliga tegelesid. Hästi tehtud. Suures plaanis mulle näib, et helkureid kantakse, kannavad nooredki ja asjast ollakse õigesti aru saadud.

Nimi
7 aastat tagasi

Linn ja ümberkaudsed vallad vôiksid saata vastavalt elanike arvule kodudesse helkurid. Pole kûll vabandus ja inimelu on hindamatu kuid tegelikult helkurite hindu vaadates on need siiski kûllaltki kallid. 5 liikmeline pere peaks válja káima min 10€. Tihtipeale kui ostukorvis juba paarikúmne euro eeat asju siis kási ei tõuse kassa juurest helkureid haarama. Selle vajaliku ostu tegemist lúkatakse aina edasi. Eile alles nàgin koduekstras vsikseid helkureid ca 5mm lai ja 5cm pikk mis káib luku kûlge pakis oli 4 tk hind pea 3€. Ma ei tea kas need enne euro tulekut maksid ka 50 krooni.

Mr. P
7 aastat tagasi

Poleks politseid, poleks ka ilmselt siinseid “kohalik” taolisi komenteerijaid. Ammu oleksite mõne kriminaali poolt surnuks pekstud või roolijoodiku poolt alla aetud. Kas teil on liiga hea ja turvaline elu, et politsei tööd ei väärtusta?

kohalik
7 aastat tagasi
Reply to  Mr. P

Politsei kohta ma pole midagi halvasti öelnud. Politsei on ja peab alati olema kodanike turvalisuse jaoks, aga mitte selleks, et seadusi rikkuda ja süütuid kodanikke tümitada. Haapsalus on nimelt fakte, et teatud isikud politseis kasutavad võimu ja arvavad, et on jumalad.
Mida me siin jahume, kui peakomissari Taratuhhini Nissan Qasqai nimbriga MNN… sõidab rahulikult teenindusmaja parklast välja vasakule.
Seal on on märk???? Halloo koolis olete käinud

Andres
7 aastat tagasi

Enamik mente on ju Käsu Taavi orjad meil siin…ônnetud olendid…

kohalik
7 aastat tagasi

See on surmtõsi ja mul pole mõtet siin niisama pläkutada.
Pole isiklikult enamuse politsei töötajate kohta midagi öelda.
Nad teevad oma igapäevast tööd ja on väga vajalikud nii linna, korra ja kodamike heaolu toimimiseks.
Vajadusel saaksin selle isiku nõusse, et ta annaks tunnistuse, kuigi ta kardab ja ei julge midagi ette võtta või on lihtsalt olukorraga leppinud.
NB! Haapsalus on hetkel mitu politseinikku töölt kõrvaldatud ja sisejuurdluse orbiidis.
Fakt ka see, et viimase mõne aastaga on 2 politseinikku teinud enesetapu.
Lugege vanu uudiseid, kui ei usu.

Urmas Heina
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Kui nii julge mees, miks siis oma nime all ei kommi? Ah ei julge, siis hoia mokk maas! Terve delfi kommentaarium on selliseid “kohalikke” täis!

kohalik
7 aastat tagasi
Reply to  Urmas Heina

Loe jutt korralikult läbi töll.
Asi ei puutu otseselt minusse. Üritan lihtsalt aidata neid, kes ei julge või kardavad,
Vaatasin korra fesarist, ei viitsi isegi kommida, mine parem tee trenni jobukakakk. Või tahad natuke füüsilist õpetust saada

Urmas+Heina
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Esine oma nime all ja ole palun oma sõnadega ettevaatlik!

Enriko
7 aastat tagasi
Reply to  Urmas+Heina

Demokraatlikus riigis on kodanikul õigus jagada informatsiooni ka anonüümselt. Isegi rahvasaadikuid valitakse meil tänini anonüümselt! Miskipärast pole ükski väljavalitu seni kurtnud, et ta ei tea, kelle häältega võimule tõusis. Internetis anonüümset kommenteerida ei õnnestu. Kui uurijail vähegi huvi, leitakse iga ‘kohalik’ üles IP aadressi, arvutilogi jms. järgi. Küsimus on vaid selles, et algselt täisnimeta autorit ei saa kohe mutta tampida hakata (mutta tampimise variante on terve galerii, alates tagurlaseks sõimamisest, lõpetades töökohalt vallandamisega). NB! Minu kommentaar ei puuduta otseselt Kohaliku väidete sisu. Isiklikult siiski ei usu, et politseinik pani napsitanud mehe käed raudu täitsa lambist. Tõenäoliselt hakkas mees politseinikega vaidlema… Loe rohkem »

Kas
7 aastat tagasi

see on tõsi, mida kohalik kirjutab. Sellisel juhul….

kohalik
7 aastat tagasi

Kusjuures tuli suht uus info, kuidas Haapsalus mõned vanad mendid oma positsiooni kasutades rahulikke inimesi mõnitavad.
Alari Luik, kes on hetkel sisekontrolli uurimise all harrastas päris tihti oma võimu kuritarvitada. Täielik sadist ju ja haige inimene, kes kuritarvitas riigi poolt antud volitusi.
Nimelt tänaval pidas vintis meeskodanikke kinni, dokumentide puudumise põhjusel pani käed raudu ja seljataha. Kinnipeetu väide, et asub kodu trepikojast 100m kaugusel ei mõjunud.
Seejärel kinnipeetu koju viimisel käskis ninaga uksekellale vajutada, et kinnipeetu saaks kodust dokumendid võtta ja neid näidata.
Kuna kinnipeetu käed olid selja taga käeraudadega kinni, siis pidigi oma ninaga oma kodu uksekella andma.

kohalik
7 aastat tagasi

Asja point on ka selles, et need kõige suuremad politseinekest trahvijad ei kanna ka ise helkurit. Nägin sellist paar päeva tagasi. Kusjuures liiklusseaduse pragrahv 22 järgi ei pea olema rippuv helkur. See võib olla nii riidest riba, kui ka ka jope, mis on helkivast materjalist või sinna piserdatud spray, mis täidab nõuded standard EVS-EN 13356:2001. Kui see nõue on täidetud, siis politsei saab ise pähe ebaseadusliku tehtud trahvi eest. Haapsalus on teada kindlalt vähemalt üks äärmiselt ülbe ja närvihaige politseinik Aivar Nõva. Kes ei täida elementaarset oma kohustust, mis on politsei eeskirjas ette nähtud olla viisakas ja esitleda ennast. Kotivad… Loe rohkem »

Julka
7 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Närvihaige? Üks rahulikumaid inimesi keda tean.

Kodanik
7 aastat tagasi

Ja tehke inimestele selgeks, et helkur on see mis poest ostad. Käsitööliste tehtud helkivad vidinad ei ole helkurid.