Juhtkiri: vastumeelt peigmees

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Kahe järgmise nädala jooksul kogunevad Läänemaa volikogud, et otsustada, kas ühineda või mitte. Rohkem aega ei ole, sest enne aasta lõppu peab selgeks saama, kes kellega ühineb. Läänemaal on peetud risti-rästi läbirääkimisi, nüüd on selgus enam-vähem majas ja moodustumas on kolm omavalitsust – Haapsalu, Lääne-Nigula ja Lääneranna. Vormsil on luba jääda omaette, nii et teda haldusreform ei puuduta.

Peetud ühinemisläbirääkimiste ja volikogude meelsuse järgi on ühinejaid kahte sorti: need, kes on täiesti veendunud, et ajavad õiget asja, ja need, kes pole viimase hetkeni kindlad, kas ikka peaks ühinema või mitte. Esimeste seas esimesed on Lihula ja Hanila, kes on oma otsuse juba teinud. Lihula volikogu otsustas üksmeelselt ühineda Lääneranna vallaks ja on rahul. Hanila võtab ühinemist kui paratamatust stoilise rahuga – ei rõõmusta, aga ka ei kurvasta.

Pikka aega kõhelnud ja kahelnud Martna näikse olevat üle saanud sellest, et Haapsalu talle korvi andis, ja samuti rahu leidnud – rahvahääletusel selgus, et Martna elanikud pooldavad ühinemist Lääne-Nigulaga. Nüüd pole volikogul teha muud, kui otsus kinnitada. Kullamaa valis Märjamaa ja Lääne-Nigula vahel ning otsustas viimase kasuks.

Teist sorti ühinejad ongi Ridala, Nõva ja Noarootsi. Nõval võib korduda 2013. aasta, mil Nõva loobus viimasel hetkel ühinemisest. Noarootsi ei taha ühineda. Viimase õlekõrrena loodavad nad, et riigikohus nullib sundliitmise. Kindel ühinemise soov on ka Haapsalul. Ridala opositsioon on ühinemise vastu ja koalitsioon on lõhki. Üksmeelt ei paista kuskilt. See paneb mõtlema, et kui peig on ikka tõesti nii vastumeelt, kuigi muidu viks, rikas ja viisakas, ei peaks ehk seda liitu sel kujul sündima. Vahest oleks õigem vald pooleks teha, linnastunud osad liita linna ja maaosad maaga?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eks...
7 aastat tagasi

….muidugi, milleks süüa tordipõhja kui võib lusikaga kreemi helpida. Pole Haapsalul vaja muretseda Ridala linnastunud piirkondade pärast ja üritada vaid neid endale krabada. Haapsalu saab ise ju hakkama, rahvaarv ka piisav. Selline rikas ja ilus, milleks pead valutada vaese naabri pärast.

n
7 aastat tagasi
Reply to  Eks...

kahte linna kõrvuti pole ka mõtet ehitada. Kas Nõmmegi polnud kunagi eraldi linn? Tahestahtmata neelavad suuremad linnad väiksemad alla.

Uuemõisa
7 aastat tagasi
Reply to  Eks...

Ei mingit Haapsalut. Saagu ometi ka vv sellest aru. Ja poolitada (meid lõhki ajada) ei ole ka eetiline. Olgem ikka edasi Ridala vald ümber mudase Haapsalu. Meie Uuemõisa, meie Paralepa,meie Rohuküla, meie Haeska ja kõik teised meie külade külad ning inimesed.
Ärge tapke ajalugu!

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Uuemõisa

Paraku tapavad ridalased ise oma ajalugu. Oleks teil veidigi oidu olnud ôigel ajal, siis me räägiks praegu Ridalast, mis hôlmaks kogu Pôhja-Läänemaa. vaat siis oleks ka ajalugu tôepoolest taaselustatud. Aga Ridala hakkas hoopis Haapsaluga litsi lööma, ronis sellele vägisi sängi ja nüüd hakkab pirtsutama ning tahab hoopis plehku panna.

Väga
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

inetult öeldud. Litsist Ridala… Midagi võiks ikka hammaste taha ka jääda, Unesnõiduja.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Väga

Kas ma pean ridala murrakus rääkima, et sa aru saaksid? Kas ma ütlesin litsist Ridala? Ei öelnud. Nii et ära topi mulle suhu sônu, mida ma pole öelnud.

nii ongi
7 aastat tagasi

et sellel sundliitmisel pole mõtet. Panfilovka ja Uuemõisa on juba nagunii linnaga kokku kasvanud. Ja külad, kes on eraldi jäägu siis pealegi vallaks, ühinegu kellega niiväga soovivad.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Artikli viimane lause on kulda vààrt.