0

Hillar Tatar saab täna 80aastaseks

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Hillar Tatar oma ateljees Foto: Arvo Tarmula

Hillar Tatar oma koduateljees poseerimas Lääne Elu fotograafile: Foto: Arvo Tarmula

Täna tähistab 80. sünnipäeva värvikas Haapsalu kunstnik ja kunstiõpetaja Hillar Tatar.

Tema töid on eksponeeritud 25 isikunäitusel, sealhulgas kaheksal näitusel välisriikides.

„Väga erudeeritud ja tugev pedagoog,” kirjeldas Tatart MTÜ Läänemaa Kunstivara eestvedaja Aita Mölder. „Ta on paljusid noori innustanud kunstimaailma.”

Hillar Tatar on töötanud kunstiõpetajana Tallinna ja Haapsalu koolides. Tatar on oma õpilasteks nimetanud kunstiteadlast Harry Liivranda, moekunstnikku Jaanika Sootnat, maalijaid Andres Koorti ja Triinu Jürvet, aga ka Mart Laari.

Kunstnikuna on tal vastuolulise ja kange, kuid ülimalt produktiivse mehe kuulsus. Tema õpilane Maarja Loodma on Hillar Tatra töid kokku lugenud 3000 ringis.

1990ndate alguses käis Hillar Tatar praktikal Ameerika Ühendriikides Mark Kalev Kostabi maalimistöökojas.

Hillar Tatar on sündinud 22. novembril 1936 teenistujate perekonnas. Isa oli Vanemuise teatri orkestri tšellist ja ema laulis sama teatri ooperikooris. Sõda viis vanemad välismaale. Ema koos õega jäi Saksamaale, isa aga USAsse, kus ta oli Bostoni sümfooniaorkestri solist ja hiljem muusikaõpetaja. Hillar Tatar jäi Eestisse vanaema juurde maale. 1946. aastast elas ta Tallinnas onu juures, õppis Tallinna 2. keskkoolis ja ERKIs, mille lõpetas 1972. aastal kunstnik-pedagoogi diplomiga.

Hillar Tatar on ka kõva reisimees ja käinud 35 riigis.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz