Tiit Kolk: aktsiisitõusul pole rahva tervisega vähimatki pistmist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Äsja parima alkohoolse joogi tiitli võitnud Kolk pruulikoja peremees Tiit Kolk enda pruulitud märjukusega. Foto: Urmas Lauri

Uuemõisa õlletehas (Urmas Lauri) (14) Tiit Kolk
Kolk Pruulikoja juhatuse liihe Tiit Kolk. Foto: Urmas Lauri

Keskerakonna, sotside ja IRLi tulevane võimuliit tutvustas neljapäeva õhtul oma värskelt kokkulepitud maksupaketti. Uuel koalitsioonil on kavas oluliselt kiirendada veini, siidri ja õlle aktsiisitõusu.

„Astume edasi sammu ka Eesti inimeste tervemaks muutmisel: viime sisse suhkrujookide maksu, mis maksustab lisatud suhkruga jooke, ning kiirendame veini, siidri ja õlle aktsiisitõusu,“ ütles SDE esimees Jevgeni Ossinovski pressikonverentsil.

Uuemõisas õlut pruuliv Tiit Kolk ütles, et Kolk Pruulikoda aktsiisi kiire tõusuga arvestanud kindlasti ei ole.

„See on üllatus, et valitsusevahetus toimus,“ ütles pruulikoja ärijuht Kolk. „Olen üldiselt pettunud. Minu arvates tehti seni normaalselt, miks oli vaja muuta? Vastutustunne on asendunud võimuihaga.“

„Aktsiisitõus teeb meid väga murelikuks,,“ lausus Kolk. „Kindlasti meie kulud kasvavad, kuid kui palju see meie ettevõtet kokkuvõttes mõjutab, selle kohta on vara veel hinnangut anda.“

Tiit Kolk ei usu, et õlleaktsiisi määra enne 2018. aastat tõstetakse, sest maksumuudatustest tuleb ette etatada vähemalt kuus kuud.

„Ju siis hakatakse kanget rohkem jooma,“ arutles Kolk selle üle, mis aktsiisi järsu kasvu tagajärel toimuma hakkab ja lisas, et uue võimuliidu hingevalu rahva tervise pärast on udujutt.

Tiit Kolk on uue valitsusliidu loomist jälgides täheldanud, et majanduse elavdamise paketist pole praegu sõnagi. „See jutt, et majandust elavdab riigiettevõtete müük… Ärge ajage juttu!“ pole Kolk võimule pürgijate seisukohtadega nõus.

„Üks asi, mis vääriks kaalumist, oleks ettevõtte tulumaksu mingil määral taastamine,“ arutles õlletootja. „Aga maksumäär ei tohiks olla liialt suur, see soodustaks slikerdamist.“

Kolk Pruulikoda alustas Uuemõisas tegevust veebruari keskpaigas. Ettevõte annab tööd neljale inimesele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uno
7 aastat tagasi

Jutt rahva terviset ja hoolitsu selle eet on lihtsal rahva lollitamine. Mis näita seda et meie valitsused ei ole võimlise majandust ja tööstust arendama! Ega uusi turge meie kaupadele leidma.. Riigi rikkus on ka rahva rikkus . Kui rahva taskute tühiendamine ja uute otsete ja kautsete maksude ja aktsiiside leiutamine rahvas rikkamaks ei tee ::Selega ka riik ei saa rikamaks!!

Küll
7 aastat tagasi

kemplevad , kuhu ja kui palju juurde väänata neid makse. Loll jutt on aga see, et kui keegi kuskil mingi siidri või õllekese alla kulistab, siis riik parandab kellegi kolmanda tervist selle arvelt. No ei paranda ikka küll.

Altperekalju
7 aastat tagasi

Kui teaks et see pähe ei hakkaks ei võtaks tilkagi!

xxl
7 aastat tagasi

On ikka,joodikute poolt ärajoodud ja kõrgema aktsiisiga maksustud alkoholi pealt teenitud rahaga saab haigekassa täiendavat raha inimeste tervise eest hoolitsemiseks. hoolitsemiseks.

käbi
7 aastat tagasi

aktsiis peaks olema vastavalt kangusele. mis tähendab lahja ja mis kange alkohol? kindlasti peab kohtlema tootjaid võrdselt sest alkohol on alkohol. ei jooks kui purju ei teeks-kasvõi natuke.