Pensioniiga lastakse “libisema”: valitsus otsustas siduda pensioniea oodatava elueaga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Pensionäride ühendus 20. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linna pensionäride ühendus sotsiaalmajas. Foto: Arvo Tarmula

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel siduda pensioniea oodatava elueaga ja võimaldada inimestel ise valida, millal pensionile jääda.

Kabinetinõupidamisel heakskiidu saanud pensionisüsteemi muutmise peamine eesmärk on tagada inimestele pensionipõlveks piisav sissetulek.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on rahvastiku vähenemine trend, millega seisab silmitsi kogu Euroopa.

“Arvestatav pensioni suuruse mõjutaja on tööealiste inimeste arv ja nende makstud sotsiaalmaks. Praegune süsteem ei ole rahvastikutrende arvestades jätkusuutlik ja lisaks premeerib aktiivsest tööelust varasemat lahkumist,” ütles peaminister. “Selleks, et meie inimesed tunneksid end tuleviku ees kindlalt, peame tegema otsuseid juba täna.”

Selleks, et pensionisüsteem oleks kooskõlas demograafiliste arengutega ja rahvaarvu vähenedes oleks võimalik maksta praegusega samaväärseid pensione, otsustas valitsus siduda riiklik vanaduspensioniiga alates 2027. aastast oodatava elueaga.

Koos pensioniea tõusuga otsustati muuta pensionisüsteem ka paindlikumaks. Inimesed saavad tulevikus valida endale ise sobivaima aja pensionile minekuks, võtta pensioni välja osaliselt või oma pensioni maksmine soovi korral peatada ilma, et nad kokkuvõttes rahaliselt kaotaksid.

Valitsuses lepiti kokku, et sotsiaalministeerium koostöös rahandusministeeriumiga koostavad vastavalt valitsuse otsustele riikliku pensionikindlustuse seaduse muutmise väljatöötamiskavatsuse ja esitavad selle valitsusele 2017. aasta esimeses pooles.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tore
7 aastat tagasi

Aga kui oodatav eluiga lùheneb, kas siis toimub tagurpidikàik, vòi paberil on alati võimalus nàidata kuis vaja?!

alustuseks
7 aastat tagasi

ei ole vaja mõelda välja igasugu nõmedusi, vaid valitsusel ja parlamendil tuleb ratifitseerida euroopa sotsiaalharta kõik punktid, just need mis puudutavad pensione on jäetud spetsiaalselt ratifitseerimata, et saaks oma vanureid mõnitada ja sandi elu lasta neil elada