Ilmateenistus: Eesti jääb kahe rõhuala piirimaile, tuul on tugev

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Väinamere Liinide viimane päev 046
Tuul ei vaibu niipea. Foto: Urmas Lauri

Skandinaavia kohal on võimas kõrgrõhkkond ja haarab enda alla nii Soome kui Läänemere ümbruse. Samal ajal muutub lõunapoolne madalrõhkkond aktiivsemaks ja laieneb üle Leedu ja Läti. Eesti jääb kahe rõhuala piirimaile, kus mõlema jõulise surve tõttu on tuul tugev.

Neljapäeval (6. oktoobril) püsib kõrg- ja madalrõhkkonna vastasseis. Idakaarest saabuvas õhumassis on niiskust vähe ja saju võimalus jääb alla 25%. Kirdetuul on öö hakul veel väga tugev, siis annab pisut järele, kuid ilm on ikka tuuline, puhanguid on 15 m/s, merel ja Liivi lahe ääres 17, öö hakul kuni 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 2..7°C, meretuulega rannikul kuni 9°C, päeval 7..11°C.

Reedel (7. oktoobril) saab lõunapoolne madalrõhkkond energiat juurde ega anna kõrgrõhkkonnale võimalust üle Eesti laieneda. Öö on selgem ja sajuta ning lühiajaliselt veidi nõrgema tuulega. Õhutemperatuur on +1..+5, tuulevaiksemates kohtades langeb 0°C ümbrusse langeda, meretuulega rannikul jääb 8°C ümbrusse. Päeval tihe sajutsoon Eestini ei ulatu, kuid lõunapiiri lähistele võib vihmapilvi jõuda. Lisaks soosib suhteliselt sooja merevee ja külma õhumassi kontrast merealade kohal rünksajupilvede teket ning seetõttu on vihma võimalus Soome lahe ääres ja ka saarte rannikul (tõenäosus ~50% ringis). Kirdetuul tõuseb päeva jooksul uuesti väga tugevaks, rannikul õhtu poole puhanguid taas 20 m/s. Õhutemperatuur on 8..11°C.

Laupäevaks (8. oktoobriks) tuleb madalrõhkkond meile lähemale. Saju tõenäosus suureneb eelkõige Eesti lõunaosas (tõenäosus 50-70%), aga ulatub ka rannikulähedatel aladel 25%-ni. Kirdetuul on tugev põhiliselt rannikualadel, puhanguid 15 m/s, Soome lahe ääres 18 m/s. Õhutemperatuur on öösel +1..+6°C, meretuulega rannikul kuni 10°C, päeval 6..10°C.

Pühapäevaks (9. oktoobriks) tugevneb kõrgrõhuala. Ilm on enamasti sajuta (saju tõenäosus alla 25%). Kirdetuule puhanguid on öösel rannikualadel veel 15 m/s, päeva jooksul tuul järk-järgult nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel +2..+7°C, meretuulega rannikul kuni 9°C, päeval 6..11°C.

Esmaspäeval (10. oktoobril) kandub kõrgrõhuala serva mööda kirdevoolus veidi soojemat õhku ja taevas võib jääda õhukese pilvekihiga kaetuks, aga ilm on olulise sajuta. Puhub mõõdukas kirde- ja idatuul. Õhutemperatuur on öösel 0..+5, rannikul kuni +9, päeval 7..10°C.

Teisipäeval (11. oktoobril) ulatub üle Eesti kõrgrõhuvöönd ja ilm on enamasti sajuta, aga võrdlemisi pilvine. Tuul on nõrk ja valdavalt idakaarest. Õhutemperatuur on öösel +1..+6, rannikul kuni +9, päeval 6..10°C.

Kolmapäeval (12. oktoobril) püsib kõrgrõhuvöönd Eesti kohal. Ilm on sajuta ja nõrga tuulega. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, rannikul kuni +8, päeval 6..10°C.

Allikas: Riigi ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments