0

Valimiskogu koguneb järgmisel laupäeval. Vaata, kes lähevad presidenti valima Läänemaalt

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuna riigikogus ei õnnestunud kolme katsega Eestile uut presidenti valida, kutsus riigikogu esimees Eiki Nestor 24. septembriks Estonia kontserdisaali kokku valimiskogu.

Valimiskogu koosneb riigikogu liikmetest ja kohaliku omavalitsuse volikogude esindajatest. Kokku on valimiskogus 335 liiget. Hiljemalt tänaseks, 17. septembriks peavad omavalitsuse volikogud valima oma esindaja või esindajad valimiskokku.

Automaatselt pääsesid valimiskogusse riigikogus kolmandas presidendivalimisvoorus osalenud Siim Kallas ja Mailis Reps. Kandideerida saavad ka teised, selleks on vaja vähemalt 21 valijamehe toetusallkirja. Kandidaate registreeritakse 20.-22. septembrini.

Esimeses hääletusvoorus tunnistatakse valituks kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osa võtnud valimiskogu liikmete enamus. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, korraldatakse samal päeval kahe esimeses voorus enim hääli saanud kandidaadi vahel teine hääletusvoor. Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt hääletab hääletamisest osavõtnud valimiskogu liikmete enamus.

Kuna tõenäoliselt on valimiskogu esimeses voorus vähemalt viis kandidaati – lisaks Kallasele ja Repsile ka Marina Kaljurand ja Allar Jõks ja Mart Helme -, ei saa keegi kohe enam kui pooli hääli ja vaja läheb teist vooru.

Lääne maakonna valijamehed

  • Haapsalu linn – Helle Saarsoo (Mailis Reps, teises voorus Siim Kallas, kolmas valik Allar Jõks)
  • Hanila vald – Olavi Vainu (võimalik eelistus Siim Kallas, Marina Kaljurand)
  • Kullamaa vald – Einar Pärnpuu (võimalik eelistus Allar Jõks)
  • Lihula vald – Jaak Kastepõld (võimalik eelistus Allar Jõks)
  • Lääne-Nigula vald – Andres Kampmann (Marina Kaljurand)
  • Martna vald – Raimond Danilov (Marina Kaljurand)
  • Noarootsi vald – Vladimir Belovas (võimalik eelistus Mailis Reps)
  • Nõva vald – Peeter Kallas (Siim Kallas)
  • Ridala vald – Toomas Vallimäe (Mart Helme, teises voorus Marina Kaljurand)
  • Vormsi vald – Ivo Sarapuu (võimalik eelistus Marina Kaljurand)
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz