Aivo Paljasmaa: värske tuul ei pääse sooja teki alla

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

PaljasmaaMart Seim on tugev mees, aga tõsta ei oska. Rios jättis ta ebakindla mulje. Järelikult ei olnud võistluseks valmis.

Võistluseelseis usutlustes kinnitas vägimees, et ettevalmistus kulges hästi ja et ta loodab head tulemust. Seimi tõstekatsetest õhkus tõesti võimsust, kuid etteaste tervikuna mõjus siiski nagu mingi müügile paisatava toote tooriku esitlus. Toote edukaks läbilöögiks tuleb teda aga veel tublisti lihvida.

Viasat Balticu telekanalil võistlust kommenteerinud tõstelegend Jaan Talts ei väsinud kordamast, et Seim ei oska rebida. Ei oska jah, eriti kui võrrelda teda Rios medalitele jõudnud meestega. Samuti on Seimil probleeme tõukamises raskuse fikseerimisega. Tegelikult võis juba mullu Houstoni MMil märgata tema vasaku käe kerget võbinat. Kohtunikud nimetavad seda järelsurumiseks ja see on keelatud. MMil üles tõugatud 248 kilogrammi võeti vastu kohtunike häältega 2:1.

Aastaga ei ole asi paremaks läinud. Kas tehniliste nüansside parandamine ja lihvimine ei kuulugi ettevalmistuskavasse? Kas selleks on ainult füüsilise võimsuse arendamine?

Seimi treener on tema isa, kunagine nimekas tõstja Alar Seim. Eestis on teisigi perefirmasid, kus lapsed oma vanemate taktikepi all püüavad kuldsesse tippu jõuda. On jõutud ka. Näiteks Kristiina Šmigun. Teel tipu poole on ka vigursuusataja Kelly Sildaru. Rios tegi vägeva sammu sinnapoole tõkkejooksja Rasmus Mägi. Mägi jõudmine 400 meetri tõkkejooksu finaali on muidugi ka treeneritest ema Anne ja isa Taivo teene. Ometi tekkis juba kahe aasta eest, mil Mägi oli Zürichi EMil võitnud hõbemedali, mõttekoht, kas ta ei peaks edasist arengut silmas pidades treenerit (treenereid) vahetama. Hea oleks, kui uue leiaks lausa USAst. Otsustati siiski perefirmat jätkata. Peaasi, kui praegune Rio edu neid liialt ei uinuta ega mähi mõnusasse, kodusooja teki sisse.

Kindlasti peaksid aga isa ja poeg Seim peeglisse vaatama. Värskeid tuuli on vaja. Harjumuspärane ja lapsest saati koduselt mõjuv harjutamisrutiin võib ühel hetkel lootusetult ammenduda. Ka iseenese tarkus ei ole see ainus ega viimane tõde, laias ilmas leidub seda kordi rohkem.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ruudi
7 aastat tagasi

No mis vana Taltsi suuvooder küll Paljasmaa on. Sellele ei meeldi ju eesti spordis midagi peale enda saavutuste. Las Seim teeb puhast sporti edasi ja tibusid saame kindlapeale lugeda hiljem( kahjuks ).