Peaminister Rõivas soovitas Hiiumaa valdadel üheks omavalitsuseks ühineda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Taavi Rõivas Kärdla sadam ja päästjad foto TaunoTõhk / riigikantselei
Peaminsiter Taavi Rõivas (vasakul) Kärdla sadamas koos vabatahtlike merepäästjatega. Foto: Tauno Tõhk / Riigikantselei

Eilsel külaskäigul Hiiumaale julgustas peaminister Taavi Rõivas nelja valla juhte looma ühte ja tugevat maakonnasuurust omavalitsust, mis oleks kõige loogilisem lahendus ja suur võit saare inimestele.

„Rääkides päeva jooksul omavalitsusjuhtide, ettevõtjate, kohalike otsustajate ja elanikega mõistavad enamik neist justkui suurepäraselt, et alla 10 000 elanikuga saare ainus mõistlik tee on üks tugev omavalitsus. Nüüd tuleb vaid vesi piltlikult öeldes paisu tagant päästa, omavahelised arusaamatused lahendada ja kõigi jaoks loogiline samm ära teha,“ lausus Taavi Rõivas.

Peaministri sõnul näitas kohtumine omavalitsusjuhtidega, et ka praegu läbirääkimisi pidavate Käina, Emmaste ja Pühalepa valdade juhid tajuvad, et kolme peale kokku ei sünni neist 5000 elanikuga ühisvalda, mis on haldusreformi üks põhinõue, ning sama probleem on ka üksi jäetud Hiiu vallal.

„Kuna seaduses öeldakse üheselt, et liituvates valdades peab elama vähemalt 5000 inimest, siis ainus võimalus seda kriteeriumi täita, on Hiiumaa kõigi nelja valla ühinemine, ja minu soovitus kohalikele liidritele on seda protsessi ise vedada, et see ei jõuaks riigi sundliitmiseni, sest sel juhul ei saaks ka sedavõrd suurt liitumistoetust,“ ütles Taavi Rõivas. Veel selle aasta jooksul üheks ja tugevaks maakonnasuuruseks omavalitsuseks liitudes tagab valitsus neile kokku kuni 1,86 miljoni euro eest ühinemistoetust.

„Ühise suurvalla loomine on seda enam loogiline, et kohalikud ettevõtjad peavad seda juba ammu Hiiumaa jätkusuutlikkust ja konkurentsivõimet silmas pidades ainuõigeks lahenduseks, mis tuleks lõpuks ometi ära teha,“ ütles Taavi Rõivas. Roograhu sadamas koos peaministriga hommikust söönud saare suurimad tööandjad väitsid, et nad on juba aastaid valdade ühinemist oodanud, sellest ka häälekalt märku andnud ja loodavad, et nüüd lõpuks tüürib liitumisprotsess edukalt finišisse.

Haldusreformi kõrval tõstatasid ettevõtjad kohtumisel ka praami- ja lennuühenduste küsimuse, kuid saare suurima probleemina tõstsid nad esile töökäte puudust. Kuna ettevõtjate väitel tööpuudust Hiiumaal sisuliselt ei ole, siis ostetakse tegijaid üksteiselt üle ning varem mandrile kolinud inimesi meelitatakse saarele tagasi tööle ja elama.

Päeva jooksul külastas peaminister Hiiumaa Tarbijate Ühistu tootmisettevõtet, kus valmistatakse kohalikust toorainest pagari- ja kulinaariatooteid, mis Hiiu Pagari ja Hiiu Köögi kaubamärgi all lähevad müügiks üle terve riigi. Seejärel tutvus Taavi Rõivas Käinas asuva kiletootja AS Dagöplasti tehasega, kus 100 töötajat saadavad igal aastal üle maailma 14 000 alust kiletooteid, millest järjest suurem osa on valmistatud biolagunevast materjalist.

Samuti ajas peaminister Kärdla sadamas juttu vabatahtlike merepäästjatega ning käis koduteel läbi Soonlepa mõisast, kus tutvus innovaatilise ja isemajandava keramajaga, mis töötab päikeseenergial.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
7 aastat tagasi

Loomulikult tahab peaminister vahendeid valimata Hiiumaa (ja kogu riigi vallad ) liita ja refi mehed seda valitsema panna.Siis kaob ka allesjäänud demokraatia ja kohalike arvamus pole enam oluline- otsused tehakse linnahärrade kabinetis. Ühinemine peab olema vabatahtlik! Ja järgmistel valimistel tuleks teha targemaid valikuid.Sest kõik suured poliitikute lubadused maksame kinni meie.