Populaarseim partei oli juunis Reformierakond

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Reformierakonna fraktsioon Haapsalus. Peetrike. Tarmula10
Riigikogu Reformierakonna fraktsioon Peetrikesega ringsõidu. Foto: Arvo Tarmula

Eesti populaarseim partei oli juunis Reformierakond, mida toetas uuringufirma TNS Emor BNS-i tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringu kohaselt 27 protsenti küsitletutest.

Reformierakonnale järgnes 21 protsendiga Keskerakond, 17 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), 14 protsendiga Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), 11 protsendiga Vabaerakond ning 6 protsendiga Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

Võrreldes aprillis läbi viidud TNS Emori küsitlusega kasvas Reformierakonna toetus neli protsendipunkti, Keskerakonna toetus kahanes ühe protsendipunkti, SDE toetus tõusis ühe protsendipunkti, EKRE toetus tõusis samuti ühe protsendipunkti, Vabaerakonna toetus kahanes neli protsendipunkti ja IRL-i toetus ühe protsendipunkti.

Parlamendivälistest erakondadest toetas Erakonda Eestimaa Rohelised 3 protsenti ja muid, kaasaarvatud üksikkandidaati 1 protsent küsitletuist.

Valitsuskoalitsiooni toetus oli juunis täpselt 50 protsenti ehk nelja protsendipunkti võrra kõrgem, kui aprillis.

Oma eelistust ei osanud juunis öelda 19 protsenti küsitlusele vastanud inimestest, aprillis oli sama näitaja 17 protsenti.

Kokku küsitles TNS Emor 7.-14. juunini telefoni- ja veebiintervjuude teel 1158 inimest vanuses 18-74 aastat.

Erakondade reitinguprotsendid näidatud nendest vastanutest, kellel on erakondlik eelistus, seega “ei oska öelda” vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega antud võimaldab andmete esitamine näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
...
7 aastat tagasi

Lausvale loomulikult,teame , et keskerakond on suurima toetajaskonnaga.”Tavaline”propaganda meil…..

Külamees
7 aastat tagasi

Kas keegi teab kedagi kellel oleks kunagi olnud au sellise uuringu küsitletavate hulka sattuda?
Miks need kes ei”oma eelistust ei osanud öelda”loetakse lõpuks ikkagi küsitluses mitte osalenuks?Miks neid nii vähe on?Valimistel osaleb ju pigem vaid pool valimisõiguslikest.Miks ei kajastu need kes on poliitiliselt heitunud isegi selles lisaprotsendis?

Mardile
7 aastat tagasi

Arvan, et mingit hävingut reformikatel niipea ei tule. Reformikad on ainus erakond, kes teeb sihipärast tööd oma valijaskonna hoidmiseks (muideks mina ei ole reformi toetaja) Teistel erakondadel pole lihtsat ja sihipärast tööd oma valijaskonnaga. Reformikad on oma meeskonda haaranud nii noori, kui vanu ja seejuures arukaid. Respublikaanid tulid ka kunagi hooga, aga see hoog rauges, sest polnud majanduslikult mõtlevaid inimesi. EKRE, no mis ta on? Pereseltskond, kes tahab lihtsalt vett segada ja elatub ainult valitsuskoalitsiooni apsudest. Majandus on EKRE-l tühi koht. Sotsid? Tuli Ossinovski ja mis muutus? Kuigi protsent nüüd tõusis, näitab see seda, et need protsendipunkti tõstjad ei ole… Loe rohkem »

Mart
7 aastat tagasi

Sohk ja vale raha .Kuidas esimesed?Ju küsitletigi ainult reformikaid,partei nimekiri ees.Et refide mainet tösta ja need kukkusidki kohe kilkama .Pidu enne hävingut?

vaataja
7 aastat tagasi

Arvan ,et ei ole ei EKRE ega Reformierakond populaarsed on suur hulk inimesi kes on poliitikast tüdinenud ,ega toeta ühtegi parteid.Ja neid on kahtlemata vähemalt pool elanikonnast.

Juss
7 aastat tagasi

Imelik arusaam. Kui on ref, sots languses nendes küsitlustes ja EKRE tõusus, siis millegipärast Helmed võtavad tõepähe kohe kiirelt sõna. Aga kui koalitsioon tõusus, siis jama nende küsitlustega. Ei ole ma koalitsiooni toetaja, aga olgem kained ja mõelge ka midagi oma peaga.

....
7 aastat tagasi

Miks selliseid küsitlusi üldse läbi viiakse, kes selle tellib ja kes selle kinni maksab?
Ma saan aru, et oleks sellest veel mingit kasu, aga mis selle teadmisega pihta hakata? Kas muudab elu paremaks?

Rrk
7 aastat tagasi

Ei tea, kes neid emoreid tõsiselt võtab. Kellel võim ja raha, see tellib muusika. Kahjuks.

?
7 aastat tagasi

Küsitlus viidi vist reformierakondlaste seas läbi, muidu ei kujutaks ettegi,kes neid toetaks.