Läänemaa kaunimad kodud on valitud

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Läänemaa piirkondliku hindamiskomisjoni liikmed külastasid läinud nädalal konkursile „Eesti kaunis kodu“ esitatud kandidaate ning valis välja kolm parimat, kellele president annab Eesti taasiseseisvumispäeva paiku tunnustuse. Nendeks on Põlluotsa talu Nõva vallast, Rohuaia talu Kullamaa vallast ja Rahu tänav 14 Virtsust Hanila vallast. OÜ Narma Lihulas otsustati esitada tunnustamiseks kategoorias „Parim tööstusmaastik“.

Nõva vallas Variku külas asuv Põlluotsa talu kuulub Helvia ja Kalle Orumaale. Pere on ehitanud kauni terrassiga kodumaja metsa mere lähedale ning kujundanud selle ümber omanäolise koduaia. On aia piiri järgiv maakivist aed, vesiroosidega tiik, suur plats sporditegemiseks, palju lilli ja püsikuid.

Andres ja Kulla Altmäe on Kullamaal väärikalt taastanud peremehe kunagise kodumaja – Rohuaia talu. Korrastatud on ka vanad palkehitistest kõrvalhooned. Komisjonile jäid silma toredad Kullamaa rahvariidetriibustikuga uksed ja maja viimistlust kordav kasvuhoone. Keskmise suurusega aed on kujundatud täiuslikult ning see mõjub tervikliku kompleksina, silma hakkavad huvitavad istutusideed.

Virtsu alevikus Rahu tänaval asuva Eve Vainu ja Tervo Põder kodumaja aias on iga nurk hooldatud erilise hoolega. Ilu-, lõbu—ja tarbeaed on oskuslikult tsoneeritud ja suurepärases korras. Rannaäärsetel elanikel ei puudu aiast ka huvitav suitsuahi, mille peremees on valmistanud suurest tünnist. Värvi annavad mitmele poole paigutatud suvelilled.

Hindamiskomisjoni jaoks oli tõeliselt üllatavaks leiuks Lihulas Raudtee tänav 14 asuv OÜ Narma vaibavabriku territoorium. Tegu on tootmisalaga, kus ettevõte on vahendeid panustanud krundi haljastamisele ja kujundamisele, muuhulgas istutanud ka pikad alleed. Kogu kujundus jätab tervikliku hoolitsetud mulje. Ka hooned on korrastatud ning teed ja platsid asfalteeritud. Territooriumil on lipuväljak, maitsekad ilupeenrad huvitavate kividega.

Sel aastal tunnustab president parimaid 28. augustil Põlvamaal Moostes. Konkursi võitnud kodude fotodest koostatakse igal aastal album "Eesti kaunis kodu”. 

Eve Vainu ja Tervo Põder kodu_HANILA v Virtsu alevik Rahu t 14 (2)

 

Eve Vainu ja Tervo Põder kodu Hanila vallas Virtsus.

Helvia ja Kalle Orumaa kodu_NÕVA v Variku küla Põlluotsa talu6

Helvia ja Kalle Orumaa kodu Nõva vallas Varikus.

Kulla ja Andres Altmäe kodu_KULLAMAA v Kullamaa küla Rohuaia talu8

Kulla ja Andres Altmäe kodu Kullamaal.

TÖÖSTUSMAASTIK_LIHULA_OÜ Narma LIHULA v hoonete kompleks Lihula linnas Raudtee 4_1

OÜ Narma Lhoonete kompleks Lihula linnas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments