Nädalavahetus tuleb tuulisem ja jahedam

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kaart: Riigi Ilmateenistus

Laupäeval ulatub Eestini Skandinaaviast kuiv kõrgrõhuhari, pühapäeval aga kannab madalrõhulohk põhjast lõuna-kagu suunas vihmahooge.

„Puhanguline põhjatuul toob jahedust juurde ning kui homme tõusevad päevamaksimumid veel üle 20 kraadi, siis ülehomme enam mitte,“ ütles ilmateenistuse sünoptik Ele Pedassaar.

Ilm 2016-06-03 15.26.45

Laupäeval (4. juunil) madalrõhulohk ühes pilverünkadega eemaldub, taevas muutub selgemaks ja ilm on sajuta. Tuul puhub valdavalt loodest ja põhjast 5-10, puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 9..14, päev on eelnevatest jahedam – 17..21°C.

Pühapäeval (5. juunil) jääb Eesti läänepoolse kõrgrõhkkonna ja ida pool oleva madalrõhkkonna piirimaile. Kohati võib hoovihma sadada (saju võimalus Ida-Eestis 25-50%). Puhub põhjakaare tuul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on öösel 6..11, päeval 13..17°C.

Esmaspäeval (6. juunil) on Eesti kohal kõrgrõhuhari. Ilm on sajuta. Tuul on mõõduka tugevusega ja puhub põhjakaarest. Õhutemperatuur on öösel 4..9, maapinna lähedal langeb 0°C ümbrusse, rannikul on mahedam, päeval 13..18°C.

Teisipäeval (7. juunil) läheneb Soomest madalrõhulohk. Öö on veel sajuta, päeval aga suureneb vihma tõenäosus 50, kohati 75%-ni. Edelatuul tugevneb puhanguti 14 m/s, õhtul pöördub saartel tuul loodesse. Õhutemperatuur on öösel 5..12, maapinna lähedal pole välistatud langus 0°C lähedale, päeval 15..21°C.

Kolmapäeval (8. juunil) madalrõhulohk ühes sajuhoogudega eemaldub ja päeval väheneb vihma võimalus (kuni 25%). Tugev loodetuul päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 9..12, päeval kuni 18°C ja kui sajuvöönd kiiremini eemaldub, siis tõuseb veidi üle 20°C.

Neljapäeval (9. juunil) liigub järgmine madalrõhulohk üle Soome ja selle servast võib ka meile vihma jõuda (tõenäosus 25%). Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 5..10, maapinnal võib kohati 0°C lähedale langeda, rannikul kuni 13°C, päeval 14..19°C.

Reedel (10. juunil) madalrõhkkonna mõjusfäär tugevneb ja saju tõenäosus on üle 50%. Läänekaare tuul on tugev eelkõige saartel. Õhutemperatuur on öösel 5..10, päeval 15..20°C.

Allikas Riigi Ilmateenistus

Tuleoht metsades on suur

tuleohuindeksIlmateenistus hoiatab jätkuvalt, et kuivade ilmade tõttu on tuleoht Eesti metsades suur või äärmiselt suur, metsamineku keeldu ei ole päästeametil aga plaanis veel kehtestada.

Ilmateenistuse tuleohukaart näitab, et äärmiselt suure tuleohuga aladeks on Lääne- ja Ida-Virumaa, Jõgevamaa, Tartumaa, Valgamaa, Põlvamaa ning Võrumaa. Neis piirkondades on tuleoht viiendal ehk kõrgeimal tasemel.

Ka mujal maakondades on tuleoht suur, vaid Hiiu- ja Saaremaal on hinnatud tuleoht keskmiseks.

Metsas lõkke tegemisel tuleb praegu kindlasti arvestada tuule tugevusega. Lõkke süütamine on keelatud, kui tuule kiirus on 5,4 m/s või enam (kui lõkkekoha läheduses on hoone, põlevmaterjali hoiukoht, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel sädemed langeda).

Lähipäevade ilm peaks tooma pisutki olukorrale leevendust. Homme on Eestis vihmavõimalus suur ning sajuhoogude tõenäosus on suurem just Mandri-Eesti ida- ja lõunaosas. Kuna õhumass vahetub jahedama vastu, siis võib esineda ka äikest. Päevamaksimumid jõuavad siiski tõusta valdavalt üle 25 kraadi. Metsamineku keeldu ei ole.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments