Ravimiamet: naistefoorumites pakutud ravimid ei oma Eestis müügiluba

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Naistefoorumites kaalu langetavate kapslitega äritseja poolt pakutud ainete puhul on ravimiameti teatel tegemist salakaubaga, sest mitte ükski artiklis nimetatud ravimitest ei oma Eestis müügiluba.

Eesti Päevaleht avaldas loo, et naistefoorumites varitseb kliente surmavate kaalu langetavate kapslitega äritseja, kes müüb kõikjal maailmas inimtarvituseks keelatud kemikaali DNP, mis võib inimese seestpoolt surnuks põletada. Äritseja müüb ka muid kangeid preparaate.

"Loos nimetatute hulgas on nii kemikaale kui ebaseaduslikke ravimeid. Salakauba puhul ei ole kindlustunnet, et karbile kirjutatud ained ka tegelikult müüdavas tootes sisalduvad. Kui ka sisalduvad, siis on tegemist tugevatoimeliste ainetega, mille huupi või erialaste teadmisteta isikute soovituste järgi kasutamine on ohtlik. Mitte ükski artiklis nimetatud ravimitest ei oma Eestis müügiluba. Lisaks on tegemist ebaseadusliku majandustegevusega," teatas ravimiamet.

Ravimiamet rõhutab, et ravimeid tohib müüa üksnes apteegis, sealhulgas ametlikus internetiapteegis. Portaalides, foorumites või muudes müügikeskkondades neid pakkuda ei tohi. "Kahtluse korral, kas toode on ravim või mitte, võtke ühendust ravimiametiga," julgustab amet.

Terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri sõnul ei ole terviseametisse ega ameti mürgistusinfoliinile DNP kasutamisega seoses kaebusi ega infot laekunud. "Tahaksime rõhutada, et ükski inimene ei tohiks kasutada ravimina aineid, mis ei ole ravimina või toidulisandina registreeritud. Terviseküsimustes peab kindlasti nõu pidama oma perearsti ja -õega, mitte otsima infot internetifoorumitest," ütles Saluri BNS-ile.

Terviseameti järelevalveosakond kaalub kemikaalimüüja kohta ka järelevalvemenetluse alustamist.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles esmaspäeval BNS-ile, et politseile ei ole praeguse seisuga laekunud ühtegi avaldust ja menetlusi käimas ei ole.

DNP ägeda mürgistuse korral tekivad iiveldus, oksendamine, higistamine, peapööritus ja peavalu, kehakaalu vähenemine. Kroonilise mürgistuse ehk pikaajalise kasutamise nähud on silmakahjustus (katarakt), nahakahjustused, luuüdi, närvisüsteemi ja südame-veresoonkonna häired ning kaalulangus.

Varem lõhkeainete koostises kasutatud kemikaali hakati kaalulangetusvahendina kasutama 1933. aastal. Juba viis aastat hiljem käskis USA toidu- ja ravimiamet FDA aine müügilt korjata. Selleks ajaks oli selge, et DNP tapab nii sissehingamise kui ka allaneelamise korral.

Juba väike kogus DNP-d on tappev. Üks kaalulangetuseks DNP-d võtnud naine suri 2009. aastal 15 tundi pärast seda, kui oli neelanud 2,8 grammi DNP kapsleid. 2006. aastal suri 17-aastane tüdruk kümme tundi pärast seda, kui oli sisse võtnud 2,3 grammi DNP-d. Ohtlik pole üksnes suure koguse lühikese aja jooksul sissevõtmine. 2004. aastal suri 22-aastane noormees, kes oli nelja päeva jooksul võtnud 2,4 grammi DNP-d.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
aga
8 aastat tagasi

kas need õhumüüjad, posijad, selgeltnägijad, pendlivennad ja imeravitsejad omavad mingit litsentsi – sm. terviseameti järelvalve osakonnast, millal nende suhtes järelevalvemenetlust alustate