Nõva vallast võib saada Harjumaa osa

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Peeter KallasPeeter Kallas. Foto: Arhiiv

Praegu Läänemaa piirkonda jäävast Nõva vallast võib saada Harjumaa osa, kui vallavõim võtab vastu Harjumaa valdade Padise ja Vasalemma ühinemisettepaneku, vahendab BNS Harju Elu.

Nõva vallavolikogu esimees Peeter Kallase sõnul on kõik volikogu liikmed saanud personaalse kirja ühinemisläbirääkimisteks. 2. oktoobri volikogu istungil delegeeriti vallavalitsusele ühinemisläbirääkimiste komisjoni moodustamine. "Peame välja selgitama ühinemise positiivsed ja negatiivsed tagajärjed Nõva vallale: kuidas suurvallas hakkab toimima haridus- ja sotsiaalelu, kuidas saavad kaetud kõik teised elanikele vajalikud teenused, kuidas jaotuvad Nõva kanti tulevikus investeeringud. Nii et me tegeleme Padise volikogu ettepanekuga, ühineda Padise ja Vasalemma vallaga, vägagi tõsiselt," ütles Kallas Harju Elule.

Samas on ta kindel, et varsti "läheb paugutamiseks" ka Läänemaa poolt, omad ettepanekud teevad nii Lääne-Nigula kui Noarootsi vald. "Nii et valikuid ja peamurdmist meie rahval on. Samas ajalugu meelde tuletades – 1952 liideti Harjumaa alla kuuluv Nõva Läänemaaga, siis rahva käest ei küsitud. Nüüd mõned aastad tagasi tegid meile endised Oru, Taebla ja Kullamaa ehk tänane Lääne-Nigula vald ühinemisettepaneku. Siis Nõva vald keeldus – ma ei taha öelda, et inimesed ootasid kutset Harjumaa poolt, aga võimatu see ka pole," rääkis Kallas.

Tema sõnul näitab relefonide positsioneerimine, et Nõva tõmbekeskused asuvad ikka Tallinna pool, inimesed liiguvad rohkem selles suunas. "Nii et kõik on võimalik, inimesed peavad oma otsuse langetama," lisas Kallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kott
8 aastat tagasi

Nõva pool Padisele, Nõmmemaa ja Variku Nigulale, Variku perearst (Ristil, Lapsed Oru koolis ja lasteaias, töökohad Haapsalus ja Linnamäel) aga saksad teevad omamoodi.RAHVALT ei küsita

marxx
8 aastat tagasi

Harjumaa alla ühinemisega tõuseb auto kindlustus(+100€) ,tõuseb maa maks ja kes teab , tõuseb veel mingi maks. harjumaa poole ühinejaid on pigem oma mätta otsast vaatajad. ääremaaks jääme igaveseks , kui just Osmussaarega ei ühine

ka kohalik
8 aastat tagasi
Reply to  marxx

kust sa seda võtad, et autokindlustus tõuseb? see oli vanasti, et piirkond mängis rolli. praegu ikka rohkem auto- ja juhipõhine. pooled autod nagunii liisingufirma omad, seal pole vahet kas läänemaa või harjumaa. mina ütleks, et läänemaa poole liitujad on jälle need, kes ei taha et midagi muutuks (juba vene ajal oli nii ja küll siis oli hea elu, jne-jne)

mh
8 aastat tagasi

nõva hakkab alla käima omal ajal oli elu hoopis teine, vallas uued näod uus poliitika ja nii ta läheb edu ja jõudu nõva rahvale liitumine head nahka ei too.

kohalik
8 aastat tagasi

Tere loen Kallase jutus välja, et Nõva läheb kolme valla poolt enampakkumise alla, ja võidab enampakkuja, siis ju rahval enam sõnaõigust pole, saan nii aru.Mina kui põline Nõvakas olen liitumise vastane. küll näete saame ka ilma liitumata ise hakkama.

taadu
8 aastat tagasi

arvan et padise vallaga liitudes tuleks sellest üks suur ääremaa ja vireleksime edasi nii nagu tänaainult sakstel läheks paremaks võibolla siingi ümbrikud mängus nagu see praegu moes

prügikoll
8 aastat tagasi

ega padisega liitumine koole ja poode növale juurde ei too. pigem öeldakse siis, et növa on harjumaa ääreala ja inimesed vöiks sealt keilasse kolida kui pangateenuseid ja lasteaeda tahavad. mina növakana aga oleksin selle poolt kui see ilus männimetsa ja liivarannaga ala liidetaks teise samasuguse ilusa kohaga – noarootsiga. kui lihula ja teised löunapoolsed vallad peaksid liituma pärnumaaga siis kokkuvöttes ei jää läänemaast enam midagi alles.

ka kohalik
8 aastat tagasi
Reply to  prügikoll

mis mõtet on Noarootsiga ühineda, nad samasugused ääremaa. Samas kui on vaja elementaarseid teenuseid, arstiabi, head kooli või kasvõi kaubandust, läheb Nõva inimene ikka Tallinna poole ja tegelikult pole inimese jaoks ju vahet, kus see vallamaja asub, peaasi, et vallavõim on “normaalne”. Nõva aga on juba aastaid juhtinud “aktiivsed hullud”, kellel pole peale enda heaolu rahvast sooja ega külma ja rahvas on ka harjunud neist ennast mitte segada laskma.

Maali metsast
8 aastat tagasi

Vasalemma vald pole ühinemisest eriti huvitunud , ega pole ka läbirääkimisteks ettepanekut teinud. Mõne volikogu liikme arvates on ühinemist vaja kõige rohkem vallavanemal, sest tema saab selle eest terve aasta palga. Nõva on metsa sees ja jääbki siia.Valda läbiv tee on osaliselt kruusakattega. Postkontor kaob , pangateenust ei ole.Üks kauplus veel eksisteerib. Kooli edasine eksisteerimise vajaduse küsimuse on juba tõstatanud sots.töötaja. Arstiabi kaugeneb . jne.jne.Hurraaa ! Ühineme !

müügimehed
8 aastat tagasi

aktsioonis

keeks
8 aastat tagasi

Demagoogiline argument 1:Telefonide positsioneerimine näitaks ilmselt KOGU läänemaal tõmbekeskuseks harjumaad, mitte üksinda nõval.
Demagoogiline argument 2: “1952 liideti Harjumaa alla kuuluv Nõva Läänemaaga.” Sisuliselt ainus, mis Nõva valda ja Nõva külanõukogu ühendas oli keskuse asumine Nõval, piirid muutusid oluliselt, see külanõukogu, mis liideti haapsalu rajooniga oli pool 1939. aasta Nõva vallast… ajalooliselt harjumaale kuulunud pool jäi KEILA Rajooni, kunagi risti kihelkonda kuulunud pool Haapsalu Rajooni. Tasuks ennast ajalooliste kaartidega kurssi viia, enne kui suuri sõnu teha.
Selliste otsuste tegemisel peaks parema analüüsi tegema, kui selline poolemtsionaalne kesistel teadmistel ja pealiskaudsetel üldistustel põhinev jura.

keeks
8 aastat tagasi
Reply to  keeks

1939. Aasta nõva valda kuulusid ka vihterpalu jm praegu Padise valda kuuluvad külad

hr
8 aastat tagasi

Kallas on ikka volikogu esimees mitte vallvanem