Põõsaspea neemel nähti sada liiki linde

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Linnuvaatlus_Mehikoorma_Arne_Ader

Linnuvaatlejad Mehikoormal. Foto Arne Ader

Nädalavahetusel toimunud rahvusvahelistel linnuvaatluspäevadel EuroBirdwatch2015 oli pühapäeva pärastlõunaks laekunud andmetel Eestis kokku loetud üle saja tuhande linnu vähemalt 136 liigist. 

Üks parimaid vaatluskohti oli Läänemaal Põõsaspea neemel, kus nähti ligi sada liiki linde. Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul oli just laupäev Põõsaspeal väga linnurohke. "Arktilistel veelindudel, nagu aul, punakurkaur, must- ja valgepõsklagle, oli laupäeval väga korralik rändepäev," ütles Valker. 

Suuri linnuharuldusi Valkeri sõnul sel korral küll ei kohatud, kuid Põõsaspeal nähti merirüdi ja lõunatirpi.  

Põõsaspeale oli linde vaatlema kogunenud kümneid linnuhuvilisi nii Eestist kui ka välismaalt. Palju vaatlejaid käis nädalavahetusel ka Pärnumaal Kabli linnujaamas, kus kõige silmatorkavam oli sookiurude massränne.

Pühapäeva pärastlõunaks registreeritud 136 linnuliiki peab ornitoloogiaühing varasemate aastatega võrreldes keskmiseks tulemuseks.

Tarvo Valkeri sõnul tegid nad liigikogumisega tegeleva linnuvaatlusorganisatsiooniga  Estbirding nädalavahetusel väljasõidu Läänemaal ja suutsid näha enam kui 100 eri liiki lindu. „Oktoobri alguses on see ühele linnuvaatlusseltskonnale väga hea tulemus,” ütles Valker.  Ta lisas, et kindlasti mõjutab liigilist mitmekesisust soe sügis.

EuroBirdwatchi esialgse kiirkokkuvõtte andmetel olid üle Eesti linnuvaatluspäevade kõige arvukamateks liikideks valgepõsk-lagle, metsvint, haned, põhjavint ja aul.

Kõige sagedamini nähti rasvatihast, hallvarest, pasknääri, harakat, hakki ja ronka. Hakk pole varem kunagi esiviisikusse mahtunud.

Huvitavamateks nähtud liikideks olid näiteks valge-toonekurg, lepalind, rukkirääk, randkiur, keltsalind, hangelind, lõunatirk, alk, merirüdi. Liikvel on veel ka suitsupääsukesi ning palju kuldnokki, linavästrikke, rästaid, kiivitajaid jt.

Nädalavahetusel tehtud linnuvaatluse tulemusi ootab Eesti ornitoloogiaühing 8. oktoobrini. Neid saab edastada online vaatluvormi abil Eesti Onritoloogiaühingu kodulehel www.eoy.ee või postiga aadressil Veski 4, 51005 Tartu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments