Haldusreform võib tuua turismimaksu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

IMG_9940Riigihalduse minister Arto Aasa sõnul lubaks Eesti maksusüsteem omavalitsuste tulubaasi suurendamiseks kahte maksu — turismimaks ja ummikumaks. Foto Arvo Tarmula

Eile Haapsalut külastanud riigihalduse minister Arto Aas ütles kohtumisel Läänemaa vallajuhtidega, et omavalitsuste finantsautonoomia suurendamisel võib üheks võimaluseks saada turismimaks.

Aas ütles Lääne Elule, et tegemist pole sugugi uue ideega – selle mõtte käisid aastaid tagasi välja piirkonnad, kus käib just eriti suvehooajal palju turiste ja toimub suurüritusi, kuhu tullakse kokku üle kogu Eesti, kuid omavalitsused sellest otsest kasu ei saa. Kui maks seadustatakse, võib omavalitsus valida, kas kehtestada seda või mitte.

„Minu teada pärinevad selle idee juured Kuressaarest. Mõte on selles, et kohalikel omavalitsustel võiks olla rohkem rahalisi vahendeid ja selliseid tööriistu, mille kasutamise üle nad saavad ise otsustada. Mõlgutades mõtteid selle üle, millised on Eesti maksusüsteemi võimalused, on välja pakutud kaks  varianti – ummikumaks ja turismimaks. Ummikumaks puudutaks tõenäoliselt ainult Tallinna, sest mujal seda probleemi ei ole. Turismimaks aitaks aga mitmeid omavalitsusi,” rääkis Aas.

Eesti poleks esimene riik, kus kehtib turismimaks. Minister Aas toonitas, et kui Eesti kontekstis sellest rääkida, peab see maks kindlasti olema hoolega mõõdetud summa, et see mingil juhul ei tekitaks hinnatõrget – lisapinge hotellidele on viimane asi, mida neil vaja oleks.

„Ma arvan, et ettevõtjad ei oleks ka väga kurjad, kui neil oleks kindlustunne, et omavalitsused ei kasuta seda võimalust kurjasti ja on mõistlikud ning see raha tuleb sektorisse tagasi. Kui see raha aitab linnas vaatamisväärsusi korda teha ja üldilmet paranada, et turiste ligi meelitada, siis läheks see ju õigesse kohta,” arutles Aas.

Reformierakondlasest minister tunnistas, et üheks komistuskiviks selle maksu kehtestamisel võivad  saada poliitilised tõmbetuuled Toompea ja Tallinna vahel. „Tallinnal on kombeks selliste asjadega vint üle keerata. Me võime ju tahta luua häid võimalusi Haapsalule, Kuressaarele, Pärnule, aga siis kerkib küsimus – mida Tallinn teeb? Ja kas Tallinna linnale tahetakse sellist lisaraha võimalust avada?” pihtis Aas, viidates varasematele tööõnnetustele müügimaksu ja paadimaksuga, mis Tallinna käes untsu läksid.

Kui suur Eesti omavalitsuste huvi võimaliku uue maksu vastu on, pole veel teada, aga Aasa hinnangul peaks huvi olema eelkõige saartel, Läänemaal, Haapsalul ja Pärnul. Seal, kus turistide arv väiksem, ei tasu selle süsteemi administreerimine ennast ehk äragi.

Aas rõhutas, et otsustatud pole midagi, õieti pole seda võimalust veel põhjalikult arutatudki, sest esimeses järjekorras tuleb haldusreformi raames tegelda tunduvalt põletavamate küsimustega. „Sellest, kas turismimaks tuleb või mitte, on tõesti veel liiga vara rääkida, aga kui me seda teeme, siis tuleb teha hästi,” rõhutas Aas.

Täismahus artiklit loe tänasest Lääne Elu paberlehest

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eesti Päevaleht turismimaksust: turisti raha tuleb ise | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] Lääne Elu kirjutas sel neljapäeval praegu veel idee tasandil ringlevast mõttest, et omavalitsuste finantsautonoomia suurendamisel võib üheks võimaluseks saada turismimaks. Turismimaksu võimalikkusest ja sellega seotud probleemidest rääkis kolmapäevasel kohtumisel Läänemaa vajjahutidega riigihalduse minister Arto Aas. […]

ärimiis
8 aastat tagasi

Arto Aas ja Neeme Suur! Uskumatud persoonid! Nii et, väikeettevõtlus “tekitab kenakest peavalu”hotellidele! Eestis on ligi 81% mikroettevõtted (0-9 töötajat). Ja igasuguste rumalate maksudega Te lausa suretate selliste ideesähvatustega väikeettevõtlust Haapsalus välja. Ja ka sellise suunitlusega koolid võiks siis “liigse peavalu” vältimiseks sulgeda http://www.ttu.ee/sisseastujale/abituriendile/erialad/ttu-kuressaare-kolledzi-erialad/vaikeettevotlus-5/. Ja inimesed suunata tööle hotellidesse. Ja kui suur on siis Hps. nn.hotellitöötajate (juhtkond välja) keskmine palk? Jõudu mehed, tarkust kui tarviliku vara Teil on. Ajab lausa üleääre.

Toslem
8 aastat tagasi

Seenehooaeg on alanud ja keegi on juba “valet” seent söönud. näide: Omavalitsusreform võib tuua turismimaksu. Turismimaks võib tuua omavalitusreformi. Turismimaksu ei tule ja omavalitsureform jääb ära. MOTT
Tüüpiline oravate rossolnik. Paneme kõik ühte patta ja lööme hirmsat moodi lokku ning tulemusena kihutame mingi uue maksu kõigile selga. Arutaks ,kuidas käibemaks jälle oleks 18% (masu, pupu jne. on ju läbi ). Ja kuidas riik võiks tagada omavalitsuste tululaekumise taastamise ja pidevalt lisanduvate kohustuse rahastamise.

Jaanus Karilaid: Turismimaks on omavalitsuste pilkamine | Lääne Elu
8 aastat tagasi

[…] Elu kirjutas, et riigihalduse minister Arto Aasa meelest võiks turismimaks lappida kohalike omavalitsuste eelarveauke. Riigikogu liikme Jaanus Karilaiu (Keskerakond) meelest […]

Riina
8 aastat tagasi

Annab jumal (partei) ameti, annab ka mõistuse. Aga millal täpsemalt see aruraas antakse?

Volli͈
8 aastat tagasi

dee pärineb Kuressaarest?! Arto Aas, lõpeta l0ll jutt!!! Mis krdi minister sa oled, kui pole aru saanud isegi sellest, mis ideed korra Kuressaares arutati. Tegu oli rumala Tõnis Paltsu rumala ideega keevitada praamipiletile lisamaks otsa ja sellest polnuks kohalikel omavalitsustel mingit kasu ega kehtestamisõigust. (nt kirjutis Saarte Hääles nad-on-tallinnast-nad-maksavad-igal-sammul) Ja see Paltsu idee on hoopis teine asi, mida arutati näiteks 2013 aastal linnapeade ümarlaual ja ka siis oli asja taga rohkem Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, kes arvas, et kuurortlinnadele võiks lubada kehtestada hotellikülalistele nn city tax, nagu teevad mitmed maailma turismipiirkonnad. Maksu suurus võiks olla 1 euro ööpäevas, mis on… Loe rohkem »