Juhtkiri: Laev ees, slepp taga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Lääne maavalitsus hakkas Vormsi liinilaeva vedajahankega varakult pihta, juba mullu suve lõpus, aga et kolmveerand aastat hiljem on laev valmis, ent reederit ei ole, poleks vist keegi osanud ennustada.

Kui oleks osanud, kas siis teinuks midagi teisiti? 

Võimalik, et maavalitsus oleks pidanud palkama mõne advokaadibüroo. Praegu paistab, et maavalitsusel üksi jäi jõudu ja pädevust puudu, et vaielda kahe oma ala peensusteni tundva firmaga. Riigile läinuks advokaadibüroo esialgu küll kallimaks, aga lõppkokkuvõtteks võinuks asi isegi odavam välja kukkuda. 

Teiseks. Tundub uskumatu, et maavalitsus ei suutnud leida eksperti, kes oskab hinnata uue laeva kütusekulu ning öelda riigihangete vaidlustuskomisjonile ja kahe astme kohtule, kas Väinamere Liinid tegid liiga odava ja Kihnu Veeteed liiga ahne pakkumuse. Tuliuuele laevale vedaja hankimine ei tohiks olla ometi nii ainulaadne asi, et keegi ei oska öelda, kumma firma kütusekulu reaalsemaks osutub. 

Ehk pimestas maavalitsust soov riigile ülisoodne leping sõlmida, sest hinnavahe oli ju kahekordne, ja seepärast jäi kütusekulu lõpuni analüüsimata. 

Kolmandaks. Väinamere Liinid  on Kihnu Veeteede kõrval suur firma ja võib endale ka väikest alapakkumust lubada, et jalga ukse vahel hoida ja hiljem, kui leping taskus, raha juurde kaubelda.  Maavalitsus tegi võitja valimise endale lihtsaks, sest peamine kriteerium oli ühe reisi hind. Ühe reisi hinnast aga ei paista, kui hea tuleb teenindus ja kas firma suudab küsitud hinna eest ka küllalt häid töötajaid laevale palgata. 

Ormsö läheb küll määratud ajal liinile, aga Vormsi laevasaaga kohta ei saa veel öelda, et lõpp hea, kõik hea. Lohiseb ju vanade vaidluste slepp veel tükk aega taga ja ajutised asjad kipuvad jääma arvatust pikemaks ajaks.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vormsi mees
8 aastat tagasi

LE ajakirjanikud sobivad ekspertideks ja analüütikuteks nagu laia profiiliga mehanisaatorid igavikku kadunud ühismajandites,hinnanguid ja analüüse tuleb nagu “varrukast”, kas ka need tõde sisaldavad pole enam oluline – peamine, et müüb!

Kübe
8 aastat tagasi

Haapsalusse tuleb 2 uut paviljoni. See on küll hea uudis. Enno pargis võiks ka paviljon olla, saaks hommikul seal asju ajada sest säästuka juures passivad alatasa võmmid ja segavad.