Lihulas õpetavad spetsialistid vana maja hindama

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Reedel on Lihulas õppepäev, kus spetsialistid õpetavad hindama vana maja seisukorda ja selle pinnal hoone kordategemist planeerima.

Õppepäev ei möödu klassiruumis, vaid saab teoks Lihula ühel vanimal säilinud hoonel Tallinna mnt. 35.  Koolitama tulevad insener Maari Idnurm, restauraatorid-praktikud Laur Oberschneider, Meelike Naris ja muinsuskaitseameti esindajad.

Läänemaa muinsuskaitseinspektor Kalli Petsi sõnul on maja soklist korstnapitsini mõõdistatud ja nüüd näitavad spetsialistid, kuidas hoone konstruktsioone nende seisukorra kindlakstegemiseks avada.

„Kõige sagedamini kipuvad mädanema alumised palgikorrad ja aknaalused, samuti vajuma põrandad või muret tegema vahelagi. Kui nii sees kui väljas on peal viimistluskiht, ei pruugi kahjustustest muidu aru saada kui tuleb konstruktsioon avada,” selgitas Pets. Ta lisas, et jutuks tuleb ka see, kuidas näiteks seeneproove võtta.

Muinsuskaitseinspektori sõnul on õppepäeva eesmärk õppida märkama ka väärtuslikke, säilitamist väärivaid konstruktsioone ja koostama tegevuskava, kuidas vana majaga edasi toimetada – mis järjekorras töid teha, kuidas lagunemine peatada, kahjustuste põhjused välja selgitada ja need likvideerida.    

Tallinna mnt 35 on Lihula ainus säilinud mantelkorstnaga maja. Pikka aega tühjalt seisnud hoone kuulub nüüd Lõuna-Läänemaa tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandekeskusele.

Kalli Petsi sõnul oli tervisekeskuse laiendust kavandades esimene mõte hoone lammutada. „Leidsime aga, et maja olukord pole nii hull ja tervisekeskus on mõttega, et seal võiks tulevikuks asuda asutuse kontoriosa, kaasa tulnud,” selgitas ta.

Aprillis peeti maja korrastamise talgud, mille käigus üleliigne kola välja visati ja ruumid puhtaks tehti. Petsi sõnul on eesmärk, et tulevikus näeks Tallinna mnt 35 vähemalt tänava poolt välja nii nagu ta kunagi olnud on ja muutuks sellega Lihula üheks vaatamisväärsuseks. „Ma usun, et kui maja korda saab, siis on kõigil hea meel, et seda maha ei lammutatud,” ütles muinsuskaitseinspektor.

Õppepäev Lihulas Tallinna mnt 35 algab 22. mail kl 10 ja osavõtust tuleb teada anda maakonna muinsuskaitseinspektorile kalli.pets@muinas.ee 

Fotod Kalli Pets

1 Tallinna mnt 35 IMG_8910 2 Maja hoovi poolt (2) 3 Talgutööd 18 04 2015 (2) 4 Koristamata ahjutuba (2) 5 Puhtaks tehtud ahjutuba IMG_9069 (2) 6 Koristatud ahjutuba 7 Tuulekoda enne tööd 8 Koristatud tuulekoda

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments