Aidi Vallik: Meedia loob tuleviku peaministrit

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pisuhännana teeb meie poliitikataevas käredat lendu, tulesaba taga, noorpoliitik Jaak Madison EKRE ridadest. Ma ei tea kedagi, kes olnuks temast enne viimaseid riigikogu valimisi üldse kuulnudki, aga korraga, näe, kõik väljaanded muudkui kirjutavad, käsitlevad, arutavad, sest noormees on Toompeale tulnud poliitikule silmanähtavalt kohatu pagasiga, kirjutab kirjanik Aidi Vallik (pildil).

aidi vallikPeaaegu igal nädalal ilmub teateid tema üht- või teistmoodi tempude kohta, mis tõepoolest panevad valijad imestama: kas tõesti saabki rahvaesindaja olla sellise taustaga, natsikiitja, telefoniliigutaja ja kajuti-Casanova?

Aga mida paremat saakski ühe noore ambitsioonidega poliitikuga juhtuda kui see, et korraga kõik riigi meediaväljaanded temaga tegelevad, et korraga on ta iga nädal pildis, iga jutusaate intervjueeritav, iga uudistekülje tähelepanu objekt? Veidi enama kui kuu jooksul on tema nimi ja nägu hakanud seoseid looma igas vähegi uudiseid jälgiva kodaniku ajus. Mis siis, et need seosed ei ole paljude meelest positiivsed. Üsnagi palju ettetambitud nägu ja nimi hakkavad sellegipoolest elama oma elu. Poliitiku üleriigilise triumfikäigu eelduseks on alati tõik, kui paljud sind tunnevad, mitte see, kui häid või arukaid ettepanekuid sa komisjonides teed või kui konstruktiivselt tuled toime riigikogulase töö sisupoolega. Rahvas ei otsusta ju selle järgi midagi. Ainult tuntus loeb.

Jaak Madisoni aga juba tuntakse. Mis siis, et nii üllatavalt vara ja nii üllatavast küljest. Tema üksteise järel väljaimbuvad skandaalid ja skandaalikesed ei võta tal tükki küljest, kui erakond on tal tihedalt ja toetavalt selja taga, nagu praegu ongi. Otse vastupidi – mida rohkem sellest noorsandist juttu tehakse ja mida rohkem komprat tema kohta siit ja sealt immitseb, seda kindlam on tema tulevik oma erakonna esimehena, ministriportfelliga või peaministritoolil kunagi tulevikus.

Muidugi juhul, kui EKREl või Madisonil endal mingil hetkel põlv nõtkuma ei hakka. Sest mis oleks praegu noorel poliitikul lihtsam kui saba jalge vahele tõmmata, tuhka pähe raputada, loobuda oma riigikoguliikme staatusest ja tagasi tõmbuda kuhugi maakonnakeskusse oma erakonna heaks kontori- või noortetööd tegema. See aga tähendaks, et selle mehe suure poliitikaga oleks nüüd lõpp.

Praegu, mil EKRE ja Madison jätkavad niisama häbitut ja häbematut käitumisjoont nagu seni, juhtub see, et nii erakond kui ka noorpoliitik võidavad toetajaid juurde. Palju on ülla- ja lihtsameelseid, kelle sümpaatia on alati selle poolel, kes peksa saab, sest meedia on nende meelest alatu ja teeb kogu aeg inimestele liiga. Kui seni on EKRE manifestid mõnele veidi võõrad tundunud, siis nüüd tõusevad need palju sõbralikumasse valgusesse. Eriti kui võtame arvesse sobivalt ajastunud ja EKRE meeleavaldust kütuseaktsiiside tõstmise vastu.

Madisoni kiusamine ja opositsiooni-koalitsiooni heitlus kui Taaveti võitlus Koljatiga liigituvad peaaegu mütoloogiavalda. Müüdielementidel on omadus end inimteadvusse kinni imeda nagu puuk.

Jaak Madisoni nooruski teeb talle teene. Olen üsna kindel, et see päris nägus noormees pälvib suure hulga noorvalijate tähelepanu nii nüüd kui ka järgmistel valimistel. Tema skandaalid, isiksus ja arrogants on nii rebel. Noor mässav romantiline kangelane, keda kuri maailm ei mõista, on samuti üks põnevaid kultuurilisi kujundeid, mis müüdina oma elu elab. Nii nagu hästi lihtsalt öeldes meeldivad tüdrukutele pahad poisid, nii meeldib Madison oma praeguse ülendatu ja ka alandatu staatusega eriti nooremaile valijaile, aga võib-olla ka hoolitseva lapsevanemainstinktiga vanemaile inimestele.

Huvitav on jälgida, mis hakkab noorest Madisonist poliitikas edasi saama, mida ta teeb ja kuidas toimetab. Ma parem ei hakka tema skandaalidele eetilisi hinnanguid jagama, sest sellest huvitavam on, kuidas tema ja avalikkuse suhtlus ning suhe edasi kujuneb. Arvan, et kui ta põlve ja selja sirge hoiab ning meedia edaspidigi igale tema kohta väljailmunud infole nii tundlikult reageerib, siis oleme tunnistajad, et ajakirjandus ise loob praegu meie tuleviku peaministrit. Pekstut ja kiusatut, kuid samal ajal kultusobjekti ja märtrit. Võib-olla järgmist Savisaart.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
8 aastat tagasi

Noorekrelane võiks kirja autorile trussikute väel külla minna, hakkaks ajapikku vähe mõistlikumat juttu ajama ehk.

Külamees
8 aastat tagasi

Tõsiseltvõetava peaministri eluloos peaks olema mingi peatükk mis tõestaks tema võimekust ka väljaspool riigiaparaati hakkama saada ja edukas olla.Kaua me nende asendusrõivastega jamame.

Mailis
8 aastat tagasi

Madison oli noor mees(noor on ta nüüdki), kui käis tüdrukute juures ehal, mis peaks nii- või naamoodi tuttav olema …. Ja kõigele lisaks ei kuulunud ta siis küll veel mingisse erakonda seda enam riigikokku.EKREL on õigus teda kaitsta.

Mis
8 aastat tagasi

Vagiteod?! Valja otsitud ja kulge riputatud. Mis varas!? Oige oleks ka iseenda käest küsida,kas olen kunagi eksinud?
Kivi haaramiseks ja seda viskamas olete kanged! Katsu enne ennast labi.

No
8 aastat tagasi
Reply to  Mis

Kuulge, millest me räägime? Naistelooga on tunnistajate nimed teada, blogi oli kõigile avalikult näha (kuigi iseenesest ei öelnud ta midagi valesti, oleks ta võinud seda natuke neutraalsemal toonil väljendada). Varastatud mobiiltelefonide loo tunnistas ta minu mäletamist mööda ise üles. Võin ennast läbi proovida küll, loomulikult olen kunagi eksinud, aga ma ei ole ühtegi kuri- või väärtegu sooritanud, kedagi ahistanud või Hitlerit avalikult ülistanud. Ja takkapeale veel poliitikasse roninud. Loomulikult võib EKRE teda kaitsta, aga mul isiklikult on kõrini sellest, kuidas tõendatult väär- ja kuritegusid sooritanud inimesi hoitakse parteides edasi (see ei käi nüüd kaugeltki ainult EKRE ja Madisoni kohta, taevas… Loe rohkem »

Kas
8 aastat tagasi

Aidi Vallik on mõistuse juures? Selline sita loopimine on REF-erakonna
ammutuntud tegevus vahel IRL-i toel.

On vast ikka
8 aastat tagasi
Reply to  Kas

…aga mis valesti öeldi? Madisoni vägiteod on ju teada, ahistatud naiste nimed teada, kes esile tulid. Tegu ei ole pasaloopimisega, kui see on tõsi. Ja palun, kas saaks juba ükskord üle sellest, et kõik vähegi negatiivne EKRE aadressil on mingi REFi vandenõu? Absoluutselt kõik teised erakonnad on aastaid igast küljest peksa saanud (kah asja eest, nagu EKREgi), kui on üks skandaal, siis tümitataksegi kaua – praegu on Madison, varemalt oli REF ja ämma kapp, Keskerakond ja kirjades sorimine, IRL ja… kurat, ei mäleta enam, mingi suur jama oli. Ei ole siin kedagi nii erilist, et noomitustest välja peaks jäetama.

hm
8 aastat tagasi

Ja mille poolest see Jaak Madison siis nii halb on ? On ta siis riigile mingit kahju tekitanud ? Ei ole ta ju sugugi halvem neist lapsministritest ,kes praegu meie riigi tuleviku eest nö. hoolt kannavad …..

lugeja
8 aastat tagasi

Kulla proua ajakirjanik ise te ju teete talle reklaami.