Kiirendushooaeg algab rahvusvahelise võistlusega Kiltsi lennuväljal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

KiirendusvõistlusKiirendusvõistlus. Foto: kaader kiirendushooaega tutvustavast videost

Juba sel nädalavahetusel avavad kiirendussportlased uue hooaja meistri- ka karikavõistlustega Haapsalu külje all Kiltsi vanal lennuväljal. Võistlustules on nii noori võistlejaid, kui ka vanu tegijaid Eestist, Lätist ja Leedust.

2.-3. maini toimub Kiltsi vanal lennuväljal kiirendusvõistlus, millega avatakse Eesti ja Läti meistri- ja karikavõistluste sarjad, kohal on ka võistlejaid Leedust. Üle poolesaja sõitja püüdlevad kui mitte Eesti või võistlusklassi rekordi, siis vähemalt vastase võidu poole. Proovile pannakse autode võimsus, võistlejate sõiduoskused ning reaktsioonikiirus.

Eesti ja Läti meistrivõistluste ning karikasarja võistlusklasse on sel võistlusel kokku 16, nende seas autod ja mootorrattad. Iga võistlushuviline leiab endale sobiva võistlusklassi ning pealtvaatajail on, mida vaadata! Võimsaimad autod sõidavad outlaw-klassis, kus kehtivad kõige rangemad turvanõuded. Sellised autod on püstitatud ka Eesti ja rajarekordeid. Näiteks Reino Poom sõitis oma dragsteri ehk redelautoga mullu uueks Eesti rekordiks 7,771 sekundit.

Siiski ei ole kiirendusvõistlus ainult tuunitud autode pärusmaa. Tänavaautod saavad võistelda kahes võistlusklassis. Tänavaautoga võistlema asumine on lihtne – erilisi ettevalmistusi selleks tegema ei pea ning ei tohigi, sest auto peab olema tänavalegaalne ehk sellises seisundis, mis võimaldaks neil läbida kas või tavaline maanteeameti tehniline ülevaatus. Võistlustel osalemiseks tuleb sõitjal lihtsalt panna selga pikkade säärte ja käistega riided ning pähe kiiver. Eelmisel hooajal osales tänavaautode klassides kokku 51 võistlejat. Võistlusväliselt toimuvad ka „Test ja Tune“ sõidud, mis on mõeldud tänavaautode ja mootorrataste testimiseks.

Lisaks kogenud sõitjatele ja võimsatele autodele tulevad rajale ka noored, 12-17 aastased sõitjad, kes osalevad võistlusklassis junior bracket. See on noortele autohuvilistele hea võimalus end proovile panna ning selgust saada, kas kiirendusvõistlus võiks olla spordiala, millega tulevikus rohkem tegeleda. Noored võistlevad poolel distantsil ehk 201 meetril. On märkimisväärne, et 15-aastane Marcel David Tõeleid näitas mullu stardis väga häid reaktsiooniaegu, mis tegi silmad ette ka vanameistritele.

Pealtvaatajad saavad mõnusalt võistluste kulgu jälgida tribüünidelt ning lapsed saavad mängida lastealal. Samuti on võimalus kahe võistluspäeva vahelisel ajal telkida selleks spetsiaalselt ettevalmistatud alal.

Mida tähendab kuusepuu ja miks alati kiireim auto ei võida? Neile ja paljudele teistele küsimustele saab vastuse kiirendushooaega tutvustavast videost.
http://youtu.be/bfXQ52MuhIc

Ajakava:

laupäev, 2. mai
11.00 väravad avatud
11.30 võistlejate koosolek
12.00-18.00 ajasõidud

pühapäev, 3. mai
11.00 väravad avatud, eliminaatorisõitude algus
18.00 autasustamine

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments