Vabaerakond tahab riigikogu valimisnimekirjad muuta avatuks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Vabaerakond esitas riigikogule seaduseelnõu riigikogu valimisnimekirjade avatuks muutmiseks.

„Meie ettepaneku sisu on muuta üleriigiline nimekiri riigikogu valimistel avatuks,“ ütles fraktsiooni esimees Andres Herkel. See tähendab, et kandidaadid järjestuvad vastavalt saadud häälte arvule ja arvestades valimisringkonna suurust. Nii pääseb riigikokku tõepoolest suurema toetuse saanud kandidaadid.

„Nõnda kaob võimalus, et kandidaat pääseb riigikogusse üksnes tänu oma soodsale paigutusele üleriigilises nimekirjas, väheneb nn tagatubade mõjuvõim. Valimissüsteem muutub valijale arusaadavamaks ja usaldusväärsemaks,“ selgitas Herkel.

Samasisuline eelnõu oli esitatud ka riigikogu eelmises koosseisus, sellele on toetust avaldanud mitmed erakonnad, samuti mitmed vabaühendused ja Rahvakogu. „Loodan, et seekord ei jää eelnõu põhiseaduskomisjoni lauasahtlisse ja toetus avatud nimekirja põhimõttele on Riigikogu selles koosseisus veelgi suurem,“ ütles Herkel.

Herkeli sõnul on tegemist esimese algatusega Vabaerakonna demokraatiapaketi realiseerimiseks ning neid algatusi tuleb kindlasti veel.

Riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni esimees on Andres Herkel ja aseesimees Andres Ammas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
8 aastat tagasi

Üks väga mõistlik ettepanek,aga kahjuks hiljaks jäänud.

kodanik
8 aastat tagasi

väga õige!