Kodukandirahvas mälestab küünlapäeval Breti kivide autorit

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Ridala rahvas mälestab küünlapäeval, 2. veebruaril Ridala raamatukogus kohalikku kiviraidurit, keda kutsuti Bretiks, aga kelle kodanikunimi oli Albert Kallasmaa.

2. veebruaril 1915 sündinud Bretit teatakse ja temast räägitakse legende, sest ta oli üks omamoodi mees. Ta jäi üksikuks, elas eraklikku elu ja oli sedasorti inimene, keda veidrikuks peetakse. Rahva mälus on ta eelkõige kui omapärane kiviraidur. Tema raiutud suured kivid seisavad Parilas ja Parilast Puisesse viiva tee ääres. Rahvas kutsub neid Breti kivideks.

Rahvas räägib, et Breti raius vastamata jäänud armastuse kividesse. Üks, armastuse kiviks kutsutu kannab teksti „Kui ilus on inimene, kui tema soondes voolab armastuse veri". Breti suur armastus oli Asuküla poepidaja Lehti, kes aga lombakat ja ühesilmset Bretit ei tahtnud.

Teada on 9 suurt kivi ja 3 hauakivi. Breti üks vanemaid suuri teeäärseid kive on Ridala kooli teeotsas aastast 1956. Viimased kivid jäävad 1967. aastasse, need on Parilas ja Käplas.

Aastatega sammaldunud ja võssa kasvanud kivid tehti puhtaks ja raiuti võsast välja Ridala ajalooseltsi ning Heiki Magnuse eestvõttel 2009. aastal.

Albert Kallasmaa elas koos emaga Kaarli talus Allika külas Laomäe lähedal. Üksi jäädes kartis ta, et ta pannakse vanadekodusse, kus tal pole enam vabadust. Nõnda läks ta 27. oktoobril 1969 vabasurma. Maetud on Breti Sinalepa õigeusukalmistule.

Et noorem põlvkond ei unustaks Bretit, korraldas Ridala ajalooselts 6. oktoobril 2010 koduloopäeva. Koos koolilastega käidi Parilas, Käplas, Panga külas jm tee ääres asuvate suurte tahutud kivide juures, meenutati nendega seotud lugusid ja kiviraidurit Albert Kallasmaad.

Koduloopäeva lõpuks avati Sinalepa kalmistul Breti haual kivi, sest Breti oli teinud hauakivi oma emale, aga temal endale kivi ei olnud. Et hauakivi väljendaks kohalike inimeste austust Breti mälestuse vastu, muretseti see kohalike annetuste abiga. Kivi õnnistas ajalooseltsi liige pastor Aare Tamm.

Nüüd, Breti sajandal sünniaastapäeval, 2. veebruaril kl 11.50 mälestatakse Bretit Ridala raamatukogus.

Kõik on oodatud, kutsus Heiki Magnus.

Breti mälestuskivi avati 6. oktoobril 2010. Fotod: Arvo Tarmula

Breti kivi 1010 (1) Breti kivi 1010 (2) Breti kivi 1010 (3) Breti kivi 1010 (4) Breti kivi 1010 (5) Breti kivi 1010 (6)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Heiki
9 aastat tagasi

On, mõned on säilinud. Ridala raamatukogus on avatud fotonäitus, Albert Kallasmaa 100 – IGA INIMESE SEES ON VÄÄRISKIVI

Merlyn+Lemsalu
9 aastat tagasi

Huvitav kas temast endast mõnda fotot ka olemas on? Et milline ta siis ka välja nägi oma eluajal……