MTA asub kontrollima autode käibemaksu deklareerimist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Maksu- ja tolliamet (MTA) palub seoses ettevõtetele kuuluvate autode käibemaksu arvestamise muudatustega vaadata jaanuaris esitatud andmed üle äriühingutel, kes omasid detsembri seisuga sõidukit, kuid ei ole nende arvu ega seotud kulusid deklareerinud.

Käibedeklaratsioonide järgi esitasid üle 21 000 äriühingu andmeid pea 50 000 sõiduauto kohta. Täies ulatuses ettevõtluses kasutatavaid sõiduautosid deklareeriti 15 000, millega seotud kuludelt arvati sisendkäibemaksu maha 1,3 miljoni euro ulatuses. Osaliselt ettevõtluses kasutatavaid sõiduautosid deklareeriti 35 000, millelt arvati sisendkäibemaksu maha 1,4 miljonit eurot. Andmeid sõidukite kohta ei esitanud üle 16 000 isiku, kellele teadaolevalt kuulub 45 000 sõidukit. Sealhulgas oli kuni ühe töötajaga ja kuni 5000-eurose aastase kogukäibega äriühinguid 1624, kellel oli kokku 2422 sõiduautot.

„Samuti pöördume valimi alusel telefoni või e-kirja teel nende äriühingute poole, kes ei näidanud deklaratsioonil ühegi autoga seotud kulu, kuigi maanteeameti andmetel oli neil detsembri seisuga vähemalt üks auto,“ rääkis Värk. „On vähetõenäoline, et kõiki neid ettevõtluseks soetatud autosid reaalselt kuu aja jooksul ei kasutatud,“ lisas Värk.

MTA kontrolliosakonna juhataja Jaanus Värgi sõnul on kavas eelisjärjekorras kontrollida nende äriühingute esitatud andmeid, kelle aastane kogukäive on väike, auto on soetatud detsembris ning sellelt on käibemaksu riigilt täies mahus tagasi küsitud.

Esitatud andmete kontrollimisel kasutab maksuhaldur vaatlustel kogutavat infot ning vajadusel teiste ametite registris olevaid andmeid. Kohustuslike andmete põhjendamatult esitamata jätmisel alustab MTA vajadusel kontrollimenetlust. Koostöös maanteeametiga on kavas tähelepanu pöörata ka sõiduautodele, mida on käibemaksu täies ulatuses mahaarvamise eesmärgil proovitud võtta kasutusele tarbesõidukitena (N1 kategooria sõiduk).

Käibedeklaratsiooni muudatused sõiduautodega seonduvalt

18.11.2014 avaldati Riigi Teatajas 1.12.2014 kehtima hakkav käibemaksudeklaratsiooni uus vorm, mis esitatakse esmakordselt 2015. aasta 20. jaanuariks.

Seoses sellega koostas Maksu- ja Tolliamet tarkvara arendajatele KMD elektrooniliseks esitamiseks vajalikud tehnilised spetsifikatsioonid, mille leiab siit.

Käibedeklaratsioonil on võrreldes praegusega tehtud järgmised muudatused:

  • Lahtrid 1.1 ja 2.1, kus deklareeriti omatarbe maksustamist, kaovad ära ning edaspidi deklareeritakse omatarbe maksustamine ainult lahtrites 1 ja 2. Sõiduauto isiklikuks otstarbeks kasutamise puhul maksustatakse omatarvet ainult juhul, kui sõiduautot kasutatakse õppesõiduautona või taksona.
  • Lisandub uus lahter 5.3, kus näidatakse maksustamisperioodi jooksul ettevõtluses (100%) kasutatavate sõiduautode arv ning selliste sõiduautode soetamiselt ja nende tarbeks kaupade soetamiselt ja teenuste saamiselt tasutud või tasumisele kuuluv käibemaks.
  • Lisandub uus lahter 5.4, kus näidatakse maksustamisperioodi jooksul osaliselt ettevõtluses kasutatavate sõiduautode arv ning selliste sõiduautode soetamiselt ja selliste sõiduautode tarbeks kaupade soetamiselt ja teenuste saamiselt tasutud või tasumisele kuuluv käibemaks.
  • 2015. a I kvartali lõpuni võib mõjuval põhjusel (nt vajalikud muudatused ei ole majandustarkvaras tehtud) jätta lahtrites 5.3 ja 5.4 sisendkäibemaksu summa märkimata, kuid need summad peavad olema deklareeritud lahtris 5. Sõiduautode arvu märkimine lahtrites 5.3 ja 5.4 on kohustuslik alates 1. detsembrist 2014.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments