4

Kohus tuvastas Noarootsi mingifarmi ehitusloa aegumise

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Noarootsi Suur-Nõmmkülla kavandatava mingikasvanduse tegevusluba on menetluses.   Foto: Katrin PärnpuuNoarootsi Suur-Nõmmkülla kavandatava mingikasvanduse tegevusluba on menetluses. Foto: Katrin Pärnpuu

Tallinna halduskohus tuvastas 12. jaanuaril, 2015, et Noarootsi valda kavandatava mingifarmi ehitusluba on aegunud. Noarootsi vald kinnitas kohtule, et mingifarmi ehitamist faktiliselt alustatud ei ole, seega on 20. detsembril 2012 väljastatud ehitusluba kehtetu, teatas ühendus "Noarootsi keskkonna ja kultuuri kaitseks".

Noarootsi kohalikke elanikke, maaomanikke ja põliste rannarootslaste järeltulijaid ühendav seltsing "Noarootsi keskkonna ja kultuuri kaitseks" pöördus eelmisel aastal kohtusse, et tuvastada mingifarmi ehitusloa õigusvastasus. Kohalikke elanikke häirib asjaolu, et vald ei ole keskkonnaohtliku ja ebaeetilise objekti kavandamisel kaasanud üldsust, kaalunud keskkonnamõjude hindamise algatamist ning on tegutsenud läbipaistmatult vaid farmi arendajate huve silmas pidades.

Lisaks mingifarmile rajatakse Noarootsi ka rebasefarm. Ka sellele on vallavalitsus üldsust kaasamata 12.12.2013 ehitusloa väljastanud ja farmi ehitus käib. Ühendus "Noarootsi keskkonna ja kultuuri kaitseks" on ka selle ehitusloa vaidlustanud, kohus ei ole otsust veel teinud.

Ehitusloa aegumine tähendab, et farmi planeerimisprotsessi tuleb alustada algusest. Ühendus kutsub kõiki Noarootsi elanikke, maaomanikke, suvitajaid ning keskkonnast ja loomadest hoolivaid inimesi valla toimingutel silma peal hoidma ja uues planeerimisprotsessis aktiivselt osalema.

Ühendus on seisukohal, et Noarootsi valda ei tohi mistahes karusloomakasvatust rajada. Selline seisukoht tugineb 2014. aasta suvel kogutud sadade kohalike elanike, maaomanike ja rannarootslaste järeltulijate toetusallkirjadele. Allakirjutanud leiavad, et karusloomafarm rikuks puhkepiirkonnana tuntud kauni valla õhu ja põhjavee ning kauni miljöö. Üksikute töökohtade lisandumine ei kaaluks üles farmi tõttu turismisektorisse tekkimata jäävaid töökohti, seisab avalduses. Noarootsi vallavalitsusel on võimalik edendada ja eelistada elu- ja looduskeskkonnale sellist ohtu mitte kujutavate ettevõtete rajamist, seda sätestab ka valla arengukava.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ka
ka

enam muid tööstusi nagu polekski olemas aint loomade piinamine ja tapmine,

Andres-Indrek
Andres-Indrek

Miks peaVAD KOHALIKUD NOORED käima Kesk-Soomes tapmas ja nülgimas käima kui võiksid seda teha koduvallas?

T.
T.

muidugi, vähem töökohti juhheiiii!!!!!

Sirje
Sirje

Tore,et vallas leidub inimesi,kes vallaelanike heaolust hoolivad,vastupidiselt Noarootsi vallavalitsusele.

wpDiscuz