Bussid hilinevad, libedus haaras kõik teed

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viimastel päevadel on maa katnud jää, mille peal on vesi. See on ideaalne pinnas kukkumiseks, libisemiseks ja teelt välja sõiduks.

Teisipäeval ja kolmapäeval oli Haapsalus peatänav terve päev ääretult libe. Kõndides tuli igal sammul vaadata, et püsti jääks. Kohati tundus sõiduteel kõndida ohutum kui kõnniteel. Peatänaval olid libedamad kohad linnavalitsuse, kaubamaja ja veekeskuse esine. Samuti peegeldas maa vastu promenaadil.

Haapsalu abilinnapea Peeter Vikmani sõnul vastutab kõigi Haapsalu linna maa-alale jäävate teede korrashoiu eest Haapsalu linnavalitsus, kes on teedehoolduseks teinud lepingu ettevõtetega Lääne Teed ja Haapsalu Linnamajandus.

„Oleme erimeetmed kasutusele võtnud ja hakanud tänavaid liivatama,” ütles Vikman eile lõuna ajal. Muidu pannakse teele graniidisõelmeid. Tänavaid soolatada ei või. Sellele vaatamata tunnistab ka Vikman, et teed on libedad, kuid tõdes, et libedatõrje võib sulamise ja jäätumisega jää sisse sulada.

Tema sõnul on Haapsalus teed kolmes kategoorias. Kõige tähtsamad, mida puhastatakse esmajärjekorras, on Posti tänav, Tallinna ja Lihula maantee ning Kalda ja Jaama tänav. Järgmisena puhastatakse need tänavad, kus sõidab liinibuss, ning viimaseks kõik ülejäänud.

„Libedus on üks osa talvest, peab ise ettevaatlik olema,” ütles Vikman.

Libedus viib haiglasse

Läänemaa haigla ravijuhi Kai Tennisbergi sõnul on selle aasta jooksul lume ja jää tõttu leidnud tee haiglasse 19 inimest, kui paljud neist aga viimastel päevadel, ei osanud ta öelda.

Kui võrrelda teiste põhjustega, miks traumapunkti poole pöördutakse, on see kaalukas põhjus, mida suvel ei ole, ütles ta. Muudel põhjustel on nende poole kahe nädala jooksul pöördutud ühel-kahel korral.

„Muidugi on rohkem, ka luumurde on,” ütles reumatoloog Andrus Sonnenberg, kes samuti ei osanud öelda täpset arvu, kui palju on viimasel paaril päeval libeduse tõttu haigla poole pöördutud. „Aga nii ei saa öelda, et täna on rohkem kui eile.”

Tema sõnul on libedus üldine trend, mille tõttu külma tulekuga haiglasse pöördutakse, kuid rohkem on seda siis, kui on palga- ja pensionipäevad, sest siis liiguvad inimesed rohkem ringi ja seetõttu juhtub ka rohkem õnnetusi.

Bussid hilinevad

Läänemaa maakonnaliine vedavate bussifirmade M.K Reis X OÜ ning AS L&L juhtide sõnul neil küll bussid hilinevad, kuid avariisid pole olnud.

M.K Reis X OÜ regioonijuhi Hardo Tamme sõnul ei saanud nende firmas ainult Haapsalu–Märjamaa liinil sõitev buss eile ja üleeile alati Suure-Lähtru ja Liivi vahelisel teel sõita sealsete kehvade teeolude tõttu. Buss sõitis ringiga Martna kaudu. Seetõttu jäi paar peatust vahele. Tamme sõnul ei olnud bussis inimesi, kes neis peatustes väljuda oleksid soovinud, ning pealetulijaid olla teavitatud.

„Kui on loodusõnnetus, siis ei saa minna,” ütles Tamme.

Eile hommikul Märjamaa poole sõitnud buss üritas sõita seda teed mööda, kuid teel püsimisega oli raskusi ning tagasi Haapsallu sõitis juba ringiga. Seetõttu hilines ka buss pool tundi.

Paarikümneminutilisi hilinemisi kinnitas ka maaliine vedava bussifirma L&L juht Aivar Lämmergas.

„Ma olen öelnud, et hilinegu või pool tundi, peaasi et inimesed tervelt kohale jõuavad,” ütles ta.

Eile Lihulasse sõitnud L&L bussijuhi Linda Mõisaääre sõnul on tavaline hilinemine tal 10–15 minutit.

L&L bussifirma sõidutab enamasti maaliine ning suurem osa sõite tehakse mööda külateid, mida ei liivatata kaugeltki esimeses järjekorras, kui üldse. Seda, et külateed on väga halvas korras, kinnitas ka Mõisaäär, kelle sõnul jäi seetõttu üleeile sõitmata Saastna pool ringi.

Lämmergas ütles, et ei ole kuulnud, et nende firma bussid oleksid tee libeduse tõttu ringiga sõitnud.

Lihula buss (2)

Lihula buss (7)Ettevõtte L&L bussijuht Linda Mõisaäär ütles eile, et kuna teed on väga libedad, jäävad bussid umbes 10–15 minutit hiljaks. Foto: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments