Elanike arv Läänemaal aina väheneb

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Elanike arv Läänemaal. Graafik: Andrus RebaneMöödunud aasta 1. jaanuariga võrreldes elas Läänemaal tänavu samal ajal 441 inimest vähem.

Arvult vähenes elanike arv enim Haapsalus – 230 võrra. Suhteliselt kaotas enim elanikke aga Martna vald – 3,93 protsenti. Üle kolme protsendi väiksema rahvaarvuga alustas tänavust aastat ka Lihula vald, mis jäi 3,29 protsendist elanikest ilma.

Noarootsi püsib

Läänemaa ainus omavalitsus, kus elanike arv rahvastikuregistri järgi ei vähenenud, oli Noarootsi vald. Seal elas nii selle kui ka möödunud aasta 1. jaanuari seisuga 849 inimest. Vallavanem Triin Lepp ütles, et nad on praegu ühe inimesega isegi plussis, sest tema andmeil alustasid nad eelmist aastat 848 elanikuga.

„Midagi hõisata ei ole, homme võib juba miinuses olla,” ütles Lepp.
Kolmandat korda oli Noarootsi vallas elanikuks registreerimise kampaania. 30. novembrist 30. detsembrini registreerunute vahel loositakse veebruaris välja jalgratas. Lepa sõnul registreeris sel ajavahemikul Noarootsi valla elanikuks 16 inimest.

Lepa sõnul lahkutakse Noarootsist peamiselt töö või elukorralduse muutumise tõttu. Näiteks minnakse teise linna õppima. Valla uued tulijad on peamiselt 30ndais lastega pered. Lepa sõnul on nende elanike valda kolimine teadlik valik – enne kolimist tehakse taustauuringuid ja suheldakse kogukonnaga. Noarootsi vallas on hea, et lapsed saavad kodu lähedal haridust lasteaiast gümnaasiumini.

Elanike kampaania

Noarootsi vald ei olnud mitte ainus omavalitsus, kes kutsus elanikuks registreerima kampaania korras. Näiteks Lääne-Nigula vald loosib nädala lõpus 15. septembrist aasta lõpuni valla elanikuks registreerinute vahel iPad Mini. Selle aja jooksul registreerus valla elanikuks umbes 60 inimest.

„Seda on võimatu öelda, kui palju just kampaania tõttu liitus,” ütles vallavanem Mikk Lõhmus.

Sellegipoolest vähenes vallaelanike arv aastaga 20 võrra.

„Kui võtame kõrvale 2013. aasta, mil vähenes 100 inimese võrra, siis olen meeldivalt üllatunud,” ütles Lõhmus.

Lõhmus loodab, et suurem lahkumine on peatunud ja elanikke hakkab pigem juurde tulema. Tema sõnul kasvas Taebla elanike arv ja vallas oli sündimus hea.

Haapsalu linnavalitsus tegi samuti kampaania, lubades 15. novembri ja 31. detsembri vahel elanikuks registreerunute vahel loosida 42tollise leedteleri. Haapsalu avalike suhete juhi Tõnu Parbuse sõnul registreerus kampaania jooksul linna elanikuks 37 inimest, kuid peale nende osalevad loosis ka sel ajavahemikul sündinud lapsed. Haapsalu loosib televiisori välja jaanuari lõpus.

2000 inimest vähem

Martna vallavanem Tiiu Aavik ütles, et on üllatunud, et lahkujaid on nii palju. Aavik märkis, et mullu lahkus kolm peret – nii Harjumaa kui ka Soome. Üksikuid on läinud mujalegi.

Aaviku sõnul on huvitav, et kuigi lahkujaid on palju, ei ole lasteaias ega koolis laste arv vähenenud. Soome kolinud ei ole Aaviku arvates lõplikult kadunud, kuni nende pered veel vallas elavad. Kunagi tulevad nad võib-olla tagasi.

Martna valda on tagasi tulnud peamiselt need, kel on mujal midagi juhtunud – nad on kaotanud töö vms. Samuti on valda elama registreerinud end suvilaomanikud.

Aavik rahvastiku vähenemise asjus veel lõplikult lootust ei kaota. Ta usub, et kuna valla soolises koosseisus on mehi tunduvalt rohkem, toovad nemad naised koju ja loovad pere.

Viis aastat tagasi, 2010. aasta 1. jaanuaril elas Läänemaal 27 562 inimest, mis on 2050 võrra rohkem kui tänavu samal ajal.

Arvult on selle aja jooksul vähenenud enim Haapsalu elanike arv – 888 võrra. Suhteliselt enim oli aga lahkujaid Martnast – 17,08 protsenti. Rohkem kui iga kümnes on selle aja jooksul lahkunud ka Nõva, Lihula ja Hanila vallast.

Aastaga 2010 võrreldes on suurenenud Ridala ja Vormsi valla elanike arv: Ridala vallas 42 võrra ehk 1,27 protsenti ja Vormsis 16 võrra ehk 4,01 protsenti.

Viie aasta jooksul kahanes Läänemaal elanike arv enim 2013. aastal – 623 võrra.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vanake
9 aastat tagasi

loomulikult jäävad martna ülekaalus mehed üksikuks.Nad ongi kas vanad vanapoisid,või joodikud

soovmõtlemine
9 aastat tagasi

see Martna valda jäänud meeste ülekaal ei too kindlasti rahvastiku kasvamist nagu näitavad muude kohtade kogemused – need mehed üksikuks sinna maale jäävadki.

tallinlane
9 aastat tagasi

eks haapsalu elu on kaalukasuil pole seal midagi teha ja mõttetu urgas

just
9 aastat tagasi
Reply to  tallinlane

isegi paliveres parem elu

njh
9 aastat tagasi

Linnaviletsuse eesmärk ongi sellest pommiaugust teha turismi objekt, et suvel oleks 13000 inimest ja talvel 130. Mida vähem siin linnas on kohalikke inimesi ja igatbsorti tootmist, seda vähem on probleeme.

Kaarel
9 aastat tagasi

Suklese ja Karilaiu järjekordse valtsemisperioodi lõpuks jõuab Haapsalu alla 10’000. Kas juubelipidustusteks juba valmistutakse?

või+nii
9 aastat tagasi
Reply to  Kaarel

iga kadu on suhteline.Selle eest on Haapsalus Mari-Epp Täht ja boonusena saime Soomest ka Tähe tütre perega,nii et hüüdkem kõik koos hurrraaaaa. Nõunik Mari-Epp Täht on linnas nii asendamatu inimene,et linnajuhtide poolest võib või pool linna tühjaks joosta,peaasi et nõunik Täht alles jääb.