Lääne-Eestisse jõuab homme tormituultega sadu ja tuisk

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2015-01-09 15.41.41Kaart: Riigi Ilmateenistus

Homme päeval püsib ilm rahulik, aga õhtuks võivad saartele ja Lääne-Eestisse jõuda tuisk ja lumesadu, teatas ilmateenistuse sünoptik Kertu Vait.

Homme päeval jääme itta taanduva madalrõhkkonna lääneserva. Ilm püsib veel suhteliselt rahulik ja olulise sajuta. Õhtul läheneb aga Läänemerele aktiivne tsüklon, mis jätkab oma teed Tallinna suunas ning jõuab pühapäeva õhtuks Peipsi lähistele. Viimane muudab meil tuule taas puhanguliseks ning rannikualadel tõusevad tuuleiilid tormiseks. Sellega kaasas olev tihe sajuala ning null kraadi ümbruses olev termomeetrinäit hoiab teeolud keerulised.

Laupäeva (10. jaanuari) öösel ja ennelõunal on madalrõhkkonna mõju lühiajaliselt nõrgem. Mõnes kohas sajab veidi lörtsi ja lund. Puhub nõrk läänekaare tuul. Õhutemperatuur on sisealadel -1..-4, meretuulega rannikul veidi üle 0°C. Pärastlõunal tekib Oslo lähistel uus osatsüklon, liigub edasi Stockholmi suunas ja muutub kiiresti väga aktiivseks. Eestis pöördub tuul kagusse ja tugevneb. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis -1..+2, Kesk- ja Ida-Eestis 0..-3°C. Õhtuks jõuab Lääne-Eestisse tihe lume- ja lörtsisadu, kagutuul tõuseb 7-12, puhanguti 15, saartel 20 m/s.

Pühapäeval liigub väga aktiivne tsüklon Eesti suunas, selle prognoositav liikumistee võib veel veidi muutuda ja vastavalt sellele ka tormituule tugevus erinevates piirkondades. Veetase võib tõusta 11. jaanuari hommikul Lääne-ja Loode-Eesti rannikualadel kriitilise piiri lähedale. Kriitiline piir on Pärnus +160 cm, Haapsalus +140 cm, Tallinnas +120 cm. 

Pühapäeva (11. jaanuari) öösel liigub väga aktiivne tsüklon üle Ahvenamaa Eesti suunas ja jõuab hommikuks Osmussaare lähistel. Tänastel andmetel kulgeb selle edasine tõenäolisem trajektoor looderannikult otse itta või kaldub veidi kagusse. Tuul pöördub lõunasse ja edelasse, pärast keskööd saartel läände ja on väga tugev, puhanguid on rannikul 22 m/s, Saaremaal, Liivi lahe ümbruses ja Pärnumaa rannikul 25-30 m/s. Sajab tugevat lund ja lörtsi, tuiskab. Lääne-Eestis tuleb ka vihma ja on jäiteoht. Sõiduolud neis tingimustes muutuvad väga halvaks! Õhutemperatuur on -3..+2°C.

Päeval liigub tsüklon edasi piki Soome lahe rannikut itta või kaldub veidi kagusse üle Harju- ja Lääne-Virumaa Peipsi suunas. Tuul pöördub kõikjal läände ja loodesse. Hommikupoolikul ulatuvad puhangud rannikul 23-27, Saaremaal ja Liivi lahel kuni 30 m/s. Pärastlõunal ulatuvad maksimaalsed puhangud kuni 25 m/s Hiiumaa, Saaremaa ja Pärnumaa rannikul ning pole välistatud sisemaal ka Viljandi- ja Tartumaal. Jätkub lörtsi- ja lumesadu, piirkonniti tuiskab. 

Esmaspäeval (12. jaanuaril) eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel kandub loode poolt külmemat õhku. Sajab lund ja tuiskab, enne keskööd tuleb ka lörtsi. Puhub loodetuul 8-15, öö hakul rannikul veel puhanguti kuni 20 m/s.. Pärast keskööd tuul nõrgeneb. Päeval on sadusid hõredalt ja tuul nõrgem. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -4..-9°C, pärastlõunal langeb.

Teisipäeva (13. jaanuari) öö hakul on tugevam väikese kõrgrõhuharja mõju. Kohati võib vaid nõrka lund sadada, tuul on võrdlemisi nõrk ja õhutemperatuur langeb sisemaal -8..-13, saartel ja läänerannikul jääb 0..-5°C piiresse, pärast keskööd aga hakkab kiiresti tõusma. Skandinaaviast liigub Soome juba uus madalrõhkkond. Pärast keskööd algab saartel uus lörtsisadu ja hommikul laieneb tihe sadu üle Eesti. Lõuna- ja edelatuul paisub taas tugevaks. Päeval sajab lörtsi, Lääne-Eestis ka vihma. Õhtul läheb ka ida pool sadu üle vihmaks. Jäiteoht on suur! Edelatuul on endiselt väga tugev. Õhutemperatuur tõuseb +1..+4°C-ni, hommikul on Ida-Eestis veel alla 0°C.

Kolmapäeval (14. jaanuaril) eemaldub madalrõhkkond Põhja-Venemaale. Öösel ja hommikul sajab lörtsi, päeval on sajuhooge hõredamalt. Öösel puhub tugev edela- ja läänetuul, päeval nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3..+2°C.

Neljapäeval (15. jaanuaril) on tõusva õhurõhu foonil vaid üksikuid sajuhooge. Õhtul läheneb Skandinaaviast uus madalrõhkkond ja selle sajuala laieneb Eestisse ning toob lund ja lörtsi. Tuul pöördub lõunasse ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -3..+2°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Anti
9 aastat tagasi

Sellist jama on raske kommenteerida isegi! Mõtetu inimeste paanikasse ajamine. Foreca (mis on oluliselt usaldusväärsem ilmaennustaja) lubab sellist: http://www.foreca.com/Estonia/Haapsalu?tenday