Ilmateenistus: Täna ööseks on oodata paukuvat pakast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Riigi ilmateenistuse andmetel teeb ööl vastu homset Eesti kohal ilma arktilise õhuga kõrgrõhuhari – sajuta ja vaikse ilma tingimustes langeb õhutemperatuur sisemaal 15 kuni 20 külmakraadini. Alates homsest on aga oodata ilma soojenemist.

Eesti lääne- ja põhjaservas on öösel külma -7 kuni -12 kraadi, suuremal osal sisemaast aga -15 kuni -20 kraadi.

Pärast keskööd lääne poolt alates õhutemperatuur tõuseb, sest tuul pöördub edelasse ja lõunasse ning tugevneb, pilvisus tiheneb. Norra merelt on lähenemas aktiivne madalrõhkkond ühes soojema ja niiskema õhuga. Hommikul hakkab alates Loode-Eestist lund sadama. Päeva jooksul levib sadu üle Eesti ja muutub tihedaks, teeb tuisku. Lääne-Eestis läheb pärastlõunal sadu üle lörtsiks ja vihmaks. Suureneb jäiteoht. Puhub lõuna- ja eelatuul puhanguti 15, rannikul 18 meetrit sekundis, õhtu poole nõrgeneb ja pöördub läände. Õhutemperatuur tõuseb õhtuks Lääne-Eestis 0..+3 kraadini, Kesk-Eestis 0..-3 kraadini ja Ida-Eestis -3..-7 kraadini.

Teisipäeva (30. detsembri) öö hakul on Eesti kohal veel arktilise õhuga kõrgrõhuhari. Sajuta ja vaikse ilma tingimustes langeb õhutemperatuur Eesti lääne- ja põhjaservas -7..-12°C-ni, suuremal osal sisemaast aga -15..-20°C-ni. Pärast keskööd lääne poolt alates õhutemperatuur tõuseb, sest tuul pöördub edelasse ja lõunasse ning tugevneb, pilvisus tiheneb. Norra merelt on lähenemas aktiivne madalrõhkkond ühes soojema ja niiskema õhuga. Hommikul hakkab alates Loode-Eestist lund sadama. Päeva jooksul levib sadu üle Eesti ja muutub tihedaks, teeb tuisku. Lääne-Eestis läheb pärastlõunal sadu üle lörtsiks ja vihmaks. Suureneb jäiteoht. Puhub lõuna- ja edelatuul puhanguti 15, rannikul 18 m/s, õhtu poole nõrgeneb ja pöördub läände. Õhutemperatuur tõuseb õhtuks Lääne-Eestis 0..+3°C, Kesk-Eestis 0..-3°C ja Ida-Eestis -3..-7°C-ni.

Kolmapäeva (31. detsembri) öösel liigub madalrõhulohk üle Eesti. Sajab lund ja lörtsi, öö hakul võib tuisata. Lääne-Eestis sajab lörtsi ja vihma. On jäidet. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis +1..+3, ida pool öö hakul -1..-5, hommikuks tõuseb 0°C ümbrusse. Päev on enamasti sajuta, vaid Ida-Eestis võib veidi lörtsi sadada. Puhub edela- ja läänetuul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 0..+4°C, vana-aasta õhtul langeb sisemaal kohati veidi alla 0°C.

Neljapäeval (1. jaanuaril) tugevneb Põhja-Euroopa kohal läänevool, mis kannab ka Läänemere äärde sooja õhku lisaks. Eesti jääb enam kõrgrõhkkonna põhjaserva mõjusfääri. Suuremat sadu ei tule, kuid siin-seal tibab veidi vihma. Edela- ja läänetuul on rahutu. Õhutemperatuur on uusaasta ööl -2..+2, aasta esimesel päeval 0..+4°C.

Reedel (2. jaanuaril) jõuab Skandinaavia rannikule aktiivne madalrõhkkond. Edelatuul hakkab ka Läänemere ääres tugevnema, hommikuks paisub väga tugevaks, iilid tõusevad rannikul 20 m/s. Lörtsi- ja vihmasadu laieneb üle Eesti. Päevaks liigub aktiivne madalrõhkkond Botnia lahele. Edelatuule puhangud võivad sisemaal üle 15, rannikul üle 25 m/s tõusta. Jätkub vihma- ja lörtsisadu. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+4°C.

Laupäeva (3. jaanuari) öösel eemaldub madalrõhkkond Karjala kohale, päeva peale Venemaa põhjaalade kohale ja Eesti jääb madalrõhkkonna edelaserva. Öösel puhub tormine lääne- ja loodetuul ning sajab lörtsi. Päeva peale jäävad sajuhood harvemaks ja tuul tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -1..+4°C.

Pühapäeval (4. jaanuaril) jääb madalrõhkkond Põhja-Venemaa kohale tiirutama ja selle serv ulatub Eestini. Madalrõhkkonna lääneserva mööda kandub põhjakaarest külmemat õhku Eestisse. Vahete-vahel sajab lörtsi ja lund. Lääne- ja loodetuul on puhanguti tugev. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..+3°C, sisemaal võib -5°C-ni langeda.

Esmaspäeval (5. jaanuaril) madalrõhkkonna mõju väheneb ja üürikeseks tugevneb kõrgrõhuharja mõju. Kohati sajab veidi lund. Tuul nõrgeneb ja puhub põhjakaarest. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..-7°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kaart: Riigi Ilmateenistus

Screenshot 2014-12-29 11.19.16 Ilm 2014-12-29 10.44.03

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments