Endine maavanem Mäesalu matkab Läänemaal suurperede toetuseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Endine Lääne maavanem Innar Mäesalu alustas täna hommikul Dirhamist sajakilomeetrist jalgsimatka. Vana-aasta õhtuks peaks rännumees jõudma Virtsu.

Lääne Elu kohtas matkajat kella poole ühe paiku pärastlõunal Aulepa teeristis. Selleks ajaks oli Mäesalu maha kõmpinud 17 kilomeetrit. Ööbimiskohani jäi tal käia veel 21 kilomeetrit.

„Kuna tegu ei ole sprindiga, pole mõtet ka üle pingutada,“ nentis Mäesalu hinge tõmmates.

Oktoobri keskel ootamatult riigikogu liikmeks saanud endine maavanem Innar Mäeasalu alustas oma Läänemaa rännakut hommikul kell üheksa Dirhami sadamast.

„Olen planeerinud, et kella üheks jõuan Sutleppa,“ ütles käimiskeppidele nõjatuv mees. „Kepid on sellepärast, et kui libedaks läheb, on toekam astuda. Täna ei ole hullu, aga homsest lubab libedat ja lörtsi.“

Täna puhub kerge põhjatuul. Matkajale see meeldib, sest tagant tõukavad tuuleiilid annavad sammule pikkust juurde.

Käimiseks oli päeval üpris paras temperatuur, kraadiklaas näitas seitset külmakraadi. Aga ööseks lubas ilmateenistus krõbedat külma.

„Öösel ma ei kõnni, kella kuueks olen 38 kilomeetrit sammunud ning ööseks jään Kirimäele tuttava juurde,“ ütles Mäesalu ja lisas, et hommikul kaheksa-üheksa vahel hakkab uuesti astuma.

Homse rännaku pikkuseks on mehel 41 kilomeetrit ning öö veedab ta Lihulas. „Vana-aasta viimaseks päevaks jääb 25 kilomeetrit magustoiduks,“ selgitas Mäesalu.

Innar Mäesalu sõpruskond Facebookis on ettevõtmise vastu huvi tundnud. Haapsalu linnapea Urmas Sukles näiteks. Innar Mäesalu sõnul on tal lootust, et ta ei pea terve tee üksi sammuma.

Peale Sutlepat peaks matkajaid lisanduma. „On lubatud, vaatame, kas jõuavad,“ lausus Mäesalu. „Sukles võib vabalt tulla, mul pole kunagi kellegi vastu midagi. Väga hea oleks [kui matkajaid lisanduks]. Pikk tee, jõuad kõik mõtted mitu korda läbiu mõelda, lõpuks tekib peas juba tühjus.“

Innar Mäesalu ütles, et on Läänemaa rännakut juba mitu aastat plaaninud. „Just talvel, kui kodus mitte midagi teha ei ole. Istud seal ja… Pime aeg, enamuse ajast istud toas teleka taga,“ arutles matkamees. „See konkreetne mõte tuli kuskil poolteist kuud tagasi. Siis otsustasin, et lõpetan liikumisaasta ilusti, kündides, nii saan end toast välja sundida.“

Marsruudi valis Mäesalu sellise, et oleks põnev astuda. „Et teeks Läänemaa ära otsast lõpuni, põhjast lõunani. Lühemad variandid mind ei köitnud. Kui asi ette võtta, siis tuleb täisväljakutse vastu võtta, käia sadamast sadamani.“

Innar Mäesalu rääkis, et see pole tema esimene pikem jagsimatk. Hispaanias käis ta Camino de Compostelle palverännakul kuue päevaga 170 kilomeetrit.

„Alguses kavandasin päevaks 40 kilomeetrit, aga üle paari-kolme päeva ei suutnud, siis lasin tempo alla,“ meenutas Mäesalu. „Viimased päevad lasin 30 kaupa, siis nägin ümbrust ka.“

„Kui seal ära käsisin, siis vaatasin, et väga lahe on,“ ütles matkamees. „Kehakaal langeb nii et.. Söö palju tahad, kilod ainult kukuvad,“ naeris Mäesalu.

Söögiga tuleb matkal olla ettevaatlik. „See on ka praktiline põhjendus, ei ole vaja lisakohustusi tee peal,“ viitas mees metsa suunas. „Mul on šokolaadid ja joogid kaasas, õhtul söön sooja toitu, hommikul sõin ka muidugi.“

Innar Mäesalu alustas kõndi, et sellega väärikalt lõpetada liikumisaastat ning koguda raha heategevuseks. Kui palju raha tema arvele juba tiksunud on, seda matkaja öelda ei osanud. „Seda vaatan uue aasta alguses, praegu ei tea,“ ütles rändaja käimiskeppe tugevamalt pihku haarates, et plaanutud ajaks Sutleppa jõuda.

Kui soovite Innar Mäesalu rännakut “Merest mereni” toetada, siis võite seda teha toetades Läänemaa lasterikkaid peresid ja nende 2015. aasta tegevusi, kandes teile sobiva summa Läänemaa Suurperede Liidu kontole:

EE642200221058220336 Swedbank MTÜ Läänemaa Suurperede Liit. Selgitus: “Merest mereni”.

Fotod: Urmas Lauri

Innar Mäesalu jalutuskäik 011 Innar Mäesalu jalutuskäik 022 Innar Mäesalu jalutuskäik 024
Kaart: Google

Screenshot 2014-12-29 14.03.26

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Andres-Indrek
9 aastat tagasi

vabandage väga,aga mina kui 20 aastat suhkruhaige läbin 23 km.3h.45 min samal trassil…-ilma mingi kepita kusjuures…
Väga hale sooritus igatahes!!!
5 väikese poisi isa Põhja Läänemaalt- Andres

Naiste
9 aastat tagasi

…nimel tulebki vaeva näha. Erit,kui Merle ootab….

Ränk Mure
9 aastat tagasi

Mida kõike võib lubada. Olla juht, tunda seadusi, aus, väärikas, austada kõiki inimesi ?
Lõppevat aastat varjutab talumatult valed otsused, millele maavanem paneb käe alla ja võtab talupere lastele kuuluva omandi (dok. tõestatud) ära!
Sõjaajal tungisid võõrad tallu ja röövisid talu täiesti tühjaks, tapsid loomad laudas, viisid vilja ja muu aidast, toa tühjaks, panid pere püssitoru ette rivisse seisma. Aga ometi said need tapjad ja röövlid oma karmi karistuse, pikaks ajaks türmi.
Sõda võttis poja ja venna.
Täna jätkub röövimine!!!
Vaadake peeglisse…………
head teed

Henri.
9 aastat tagasi

Mismõttes on see rännak “kellegi arvelt”? See on win-win, keegi ju ei kaota. Läänemaa suurpered saavad toetust ja tähelepanu. Ja tegelikult ei ole ju ka vahet, et valimised tulevad ja kandidaat endale sellega tähelepanu võidab. Igatahes kümme korda etem ja ühiskonnale kasulikum valimiskampaania kui plakati kleepimine. Kui inimene ei meeldi, ei pea talle häält valimistel andma, aga suurperesid võiks igaüks tegudega toetada sellegi poolest.

jah
9 aastat tagasi

oleks ehk mõnele suurperele uue boileri muretsenud või ahju ära parandanud saaks veel aru, aga ennast promoda nende arvel!

seesamipersepoja
9 aastat tagasi

juhan parts siis peaks ,mängu rongiga ,terve riisipere haapsalu raudtee siis läbi sõitma.

maanaine
9 aastat tagasi

ammu pole nii imelikku lugu lugenud. Kuidas ta kõndimisega toetab ja kust see raha tuleb, nojah, riigikogus pikk puhkus, ma nt pean tööl käima, mitte ei saa matkale minna. Igatahes lõbus lugu, riigikogu liige kõnnib toetuseks ja teie, kodanikud, võite raha annetada.

Täpsi
9 aastat tagasi

Absoluutselt mõttetu üritus.

?
9 aastat tagasi

no mida kõike valimiste nimel ette ei võeta.

eelmisega nõus
9 aastat tagasi

Kaks kuud ennem valimisi tärkas politrukil nüüd suur huvi suurperede toetamise vastu. – sellist hülge möla ei usu naabri koer ka mitte. Pealegi jääb ju artiklis selgusetus, milles see tugi suurperedele väljendub… Kas selles et osteti sportlandist kepikõnni kepid ja selle tõttu laekus makse riigieelarvesse rohkem ?