Galerii: Pettsoni ja Finduse jõulud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 24

„Pettsoni ja Finduse jõulud“ on südamlik ja samas humoorikas lugu märkamisest, hoolimisest ja teiste abistamisest.

Pettsoni ja tema kassi Finduse jõuluettevalmistused on täies hoos ja neil on kibekiire. Käes on jõulureede ja vaja on veel toitu osta, kuusk tuua ja piparkooke küpsetada. Metsast jõulukuuske tuues Pettson kukub ja vigastab oma jalga nii, et ei saa enam liikuda – kes toob toidu ja jõulukuuse?

Kass Findus on juba meelt heitmas ja kardab, et jõulud jäävadki sel aastal pidamata. Aga siis tulevad neile külalised, keda Pettsoni-taat ega kass oodatagi ei oska…

Eile õhtul oli Haapsalu kultuurikeskuse saalis jõululavastuse „Pettsoni ja Finduse jõulud“ peaproov. Lavastaja Aivo Paljasmaa sättis rekvisiite ning rehkendas, kust kaudu peaks kass Findus põrandat pesema uisutama.

Elga, Kalle ja Mona on vilepilli saatel end lava keskele seadnud.

„Jõulud on kõige ilusam aeg! Kui veel sajab vaikset lund ja külm eriti ei näpista, küll on siis hinges värske ja valge tunne,“ lausub naabrinaist Elgat kehastav Tiina Sula.

„Rääkige saalile!“ õpetas Paljasmaa.

„Näe…“ jätkas Elga püüdlikult.

„Käega!“ nõudis lavastaja.

„Niimoodi?“ uuris Elga ja jätkas: „Naabri-Pettson  teeb kah pühadeettevalmistusi. Roogib lund ja…“

„…ja ta naljakas kass on ka abiks,“ torkas Kallet kehastanud Mattias Metsalu vahele.

„Nad elavad ju kassiga kokku…“ ninatargatseb Mona, kes on ka tegelikult Mona – Mona Pihlakas.

„Mona! Kuidas sa räägid! Pettson  ei ela kassiga kokku vaid nad elavad koos – Pettsoni-taat ja kass Findus,“ üritas ema tütre väljaöeldut siluda.

„Nüüd on meil uus kooseluseadus,“ ei loobu Mona oma seisukohast.

„Küll sina oled meil ikka ninatark. Ei tea, kas jõuluvana sellisele lapsele kingitust toobki,“ kostab ema etteheitvalt.

Trio lihvib stseeni veel korra ja siis paari lõiku veel ka eraldi.

„Hüüa!“ nõuab Paljasmaa saalis istuvalt Gustavssoni rolli kehastavalt Kalle-Kusta Tõnismalt.

„Elsa! Kus sa oled, mul on prillid jälle kadunud!“ kostus pimedast saalist.

„Tubli!“ kiidab lavastaja ja nõuab Gustavssonilt: „Miks sa mökutama jäid?“

„Kümme minutit vahet ja siis teeme algusest lõpuni!“ teatas lavastaja nõudlikult.

Aivo Paljasmaa on Pettsoni jõululugu ka varem lavastanud. Seitse-kaheksa aastat tagasi tegi ta seda Iloni Imedemaal. „Siis oli  mul teine kass ja teised tegelased. Ainult mina olen jäänud,“ meenutas Paljasmaa.

„Ma ei plaaninudki uut jõulutükki,“ rääkis Paljasmaa pärast etendust lavakraami kokku pakkides. „Mõtlesin, et mängin ainult seda „Notsut…“ [Aidi Valliku lugu „Kas notsu näeb jõulusid?“],“ ütles lavastaja. „Aga siis tekkis mõte, et kuna ma tahan niikuinii teha vabaõhuetenduse „Pettsoni peernamaa“, oleks see jõululugu kassile ja üldse kogu seltskonnale hea eetöö. „Peenramaast…“ tuleb üks igavene tsirkus.“

Tänavuseks näidendiks kirjutas Paljasmaa Nordqvisti raamatu „Pettsoni jõulud“ põhjal uue stsenaariumi. „Paar absurdikohta ja nalja olen lisanud,“ ütles lavastaja. Et etenduse tellis Vabakogudus, lisas lavastaja tükki ka Jeesuslapse sünniloo. „Sobib küll,“ oli ta tehtuga rahul.

„Kassiga [Elise Pihlakas] olen individuaalset tööd teinud. Elisel on see minuga juba  neljas tükk. Meil on mingi oma klapp, näitjela ja lavastaja klapp juba olemas,“ ütles lavastaja la lisas, et ka Elise kaksikõde Mona on väga andekas.

„Küll oleks hea, kui ma ise ei peaks mängida, ma saaks seda etendust palju paremaks teha,“ arutles lavastaja.

Etenduses kass Findusena üles astunud 12-aastane Uuemõisa algkool-lasteaia viienda klassi õpilane Elise Pihlakas ütles, et tegi rolli mõnuga. Tal oli palju teksti, ta sai demonstreerida oma rolluisutamisoskust, visata hundiratast, joosta ja karata.

Kontimurdvaks Elise Finduse rolli ei pidanud, aga Pettsoni ja Finduse omavahelisi stseene pidas ta keerukaiks. „Neisse on Aivo palju teksti kirjutanud,“ ütles noor näitleja.

Isa Jaak Pihlakas jäi oma kaksikutest tütarde esinemisega rahule. „Saan oma unistusi, mis omal ajal jäid tegemata, laste peal välja elada,“ lausus Kojateatri eestvedaja.

Oma Pettsoni ja Finduse tükk on ka tartlastel. Marko Mäesaar lavastatud „Pettsoni ja Finduse jõulud“ esietendus Esietendus 4. detsembril Tartu Laulupeomuuseumis. Tartlaste tükis mängivad Veikko Täär või Marko Mäesaar ja Alo Kurvits või Rauno Kaibiainen.

Kojateater – „Pettsoni ja Finduse jõulud“

Sten Nordqvisti raamatu „Pettsoni jõulud“ põhjal seadnud Aivo Paljasmaa.

  •  Pettson – Aivo Paljasmaa
  •  Findus – Elise Pihlakas
  •  Elga, naabrinaine – Tiina Sula
  •  Gustavsson – Kalle-Kusta Tõnisma
  •  Kalle – Mattias Metsalu
  •  Mona – Mona Pihlakas

Lavastanud Aivo Paljasmaa
Kassi laulu autor Sirje Kaasik

Kojateatri etendused Haapsalu kultuurikeskuses

  • 13. detsembril kell 14 – „Pettsoni ja Finduse jõulud“ (esietendus)
  • 20. detsembril kell 12 – „Kas notsu näeb jõule?“. Aidi Valliku lugu „Kas notsu näeb jõulusid?“, mille muusika on loonud Sirje Kaasik (viimast korda)
  • 27. detsembril kell 12 – „Pettsoni ja Finduse jõulud“ (viimast korda)

Sven Nordqvist

  • Sven Nordqvist (sünninimi Sven Otto Rickard Nordqvist; sündinud 30. aprillil 1946 Helsingborgis) on rootsi lastekirjanik, joonistaja ja illustraator. Sven Nordqvisti raamatute kõige kuulsamad tegelased on vanamees Pettson ja tema kass Findus.
  • Vahemikus 1991 kuni 2011 oli Nordqvist Rootsi lasteraamatuteakadeemia (Svenska barnboksakademien) liige.

Kojateater

  • 11 aastat tagasi asutatud Kojateatrit on algusest saati juhendanud Aivo Paljasmaa. Enne seda tegutses Läänemaa Puuetega Inimeste Koja nimetu trupp Marina Sillaste juhendamisel.
  • Aivo Paljasmaa käe all on Kojateatril välja tulnud umbes 40 lavastust. Pooled neist on lastele mõeldud. Hetkel on mängukavas viis lavastust, uuel aastal algab töö kahe uue projektiga.

Fotod: Urmas Lauri

Pettson ja Findus 043 Pettson ja Findus 061 Pettson ja Findus 117 Pettson ja Findus 138 Pettson ja Findus 148 Pettson ja Findus 156 Pettson ja Findus 179 Pettson ja Findus 183 Pettson ja Findus 194 Pettson ja Findus 199 Pettson ja Findus 209 Pettson ja Findus 211 Pettson ja Findus 254 Pettson ja Findus 281 Pettson ja Findus 285 Pettson ja Findus 290 Pettson ja Findus 295 Pettson ja Findus 302 Pettson ja Findus 307 Pettson ja Findus 310 Pettson ja Findus 316 Pettson ja Findus 317 Pettson ja Findus 321 Pettson ja Findus 328

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments