Risti kultuurikeskus avab sel laupäeval uksed

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuigi Risti uues kultuurikeskuses on juba nii mõnigi pidu peetud, on sel laupäeval avaaktus ja õhtul tantsupidu L´Dorado saatel.

„Lindilõikamist ei tule, teeme sümboolse avamise,” ütles Risti põhikooli direktor Argo Roos (pildil). 

Märtsis alanud ehituse ajal on Risti koolimaja kultuurikeskuse poolne majaosa soojustatud ja  remonditud. Kõige uhkem on saal, kus on nüüd koguni kaks lava. Seda luksust kasutab kohe ära kooli emakeeleõpetaja Marina Laurits, kes lavastab õpilastega jõuluks näidendi „Säärane mulk”  ja paneb tegevuse käima kahel laval.

„Ristil on nüüd valla kõige esinduslikum saal,” ütles Lääne-Nigula valla kultuurijuht Varje Paaliste. Seal saab korraldada ka valla esindusüritusi. Risti rahvatantsurühmad saavad endale korraliku harjutuskoha, sh peegelsaali.

Maja tegevusega täitmine jääb kohalike seltside ja mittetulundusühingute peale, ütles Roos. Kultuurikeskuse juhatajale mõeldud klaasseintega kabinetti võib tulla aga talveaed.

Kultuurikeskuses oli juba varem raamatukogu ja remont neid ruume ei puudutanud.

Maja sisustamine on veel pooleli. Käib hangete ettevalmistus, nii et saalitoolid ja kapid, garderoobisisustus, peeglid, kardinad ja muu vajalik jääb uude aastasse.

„Esimese kvartali jooksul on suurem osa muretsetud,” ütles projektijuht ja hangete ettevalmistaja  Tiiu Hellerma.

Et ehitus läks umbes 80 000 euro võrra odavamaks, saab järelejäänud raha kasutada sisustuse hankimiseks. Roos arvas, et sisustusele mõeldud raha oligi projektis liiga vähe. Seda jätkus vaid esmavajalikule. Kuni uut mööblit ei ole, kasutatakse vana.

Kultuurikeskuse ehitus läks koos sisustusega maksma ligi 550 000 eurot. Suurem osa rahast tuli ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) kaudu. Vahepeal oli oht, et osa toetusraha tuleb tagasi maksta, sest EAS leidis hankedokumentides vigu. Oktoobri lõpuks selgus, et see, mida EAS pidas veaks, oli siiski õiguspärane, selgitas Hellerma.

Ehituskonkursi võitis Haapsalu firma Ehto. Risti kultuuri- ja külakeskus oli Lääne-Nigula valla esimene suurem investeering. Omaosaluseks ei pidanud vallavalitsus laenu võtma. Selleks kasutati valitsuselt saadud ühinemistoetust ja varem kogunenud raha.

Kultuurikeskusega ühe katuse all on ka Risti põhikool ja suur spordisaal. Ehituse ajal soojustati ka kooliosa pööning, selleks tuli raha vallalt.

Avaaktus on laupäeval kell 15. Kontsertaktusel esinevad valla koolid. Õhtul kl 20 algab tantsupidu L`Dorado saatel. 

Fotod: Arvo Tarmula

 roos

IMG_9119 IMG_9116 IMG_9105 IMG_9098 IMG_9096 IMG_9088 IMG_9085 IMG_9070 IMG_9047 IMG_9051 IMG_9069

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
ei tea
9 aastat tagasi

kas need Risti inimesed, kes valdade ühinemisele väga vastu olid, saavad nüüd aru, et neid ei ole tahaplaanile surutud vaid ka nende elus on positiivsemaid tuuli juba näha.