Lääne-Nigula hariduskomisjon jäi endale kindlaks – Taebla gümnaasium läheb kinni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17

Lääne-Nigula vallavolikogu hariduskomisjon jäi kindlaks seisukohale sulgeda Taebla gümnaasiumiosa järk-järgult, nii et 2015. aasta sügisel ei avata seal enam 10. klassi.

Hariduskomisjoni seisukoht on osa arengukavast, mille peaks vallavolikogu vastu võtma 30. oktoobril. Kui arengukava võetakse sel kujul vastu, saab vallas koolivõrgureformiga edasi minna. Selleks, et reform käivituks 2015. aastal, peab vallavolikogu tegema gümnaasiumiosa sulgemise otsuse pool aastat enne uue kooliaasta algust ehk 1. märtsiks. Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul teeb vallavolikogu gümnaasiumiosa sulgemise otsuse tõenäoliselt 2015. aasta jaanuaris.

„Taebla kooli gümnaasiumiosa sulgemine on väga tõsine otsus, mida ei saa teha kergel käel,” nentis Lõhmus teisipäeval vallavolikogu hariduskomisjoni koosolekul.

Koosolekule oli kogunenud tavapärasest rohkem rahvast, peale komisjoni liikmete ka õpilasi, hoolekogu liikmeid ja muud kohalikku rahvast. Komisjon jättis sulgemisotsuse jõusse ühel meelel. Lõhmuse sõnul on gümnaasiumiosa sulgemise otsuse taga esiteks elust enesest tulenev: suhteliselt kurb rahvastikuprognoos.

1978. aastal valminud koolihoone on ette nähtud 748 õpilasele. Sel õppeaastal käib Taebla gümnaasiumis 188 õpilast.

„Kellele me selle suure maja korda teeme, kui ei ole lapsi?” ütles hariduskomisjoni liige, Oru kooli direktor Andres Kampmann.

Hoone on kehvasti ehitatud, keldrisse tungib vesi. Hoone küttekulud keskmisest soojemal talvel on üle 90 000 euro, külmal talvel 120 000 eurot. Lõhmus ütles, et uue koolihoone puhul oleks ainuüksi küttekulust võimalik säästa kaks kolmandikku.

Uue koolihoone ehitus maksaks Lõhmuse sõnul hinnangu järgi kolm miljonit eurot, millest 400 000 eurot oleks valla omaosalus, mida on vald suuteline välja panema.

Taebla gümnaasiumi direktori Jaanus Mägi sõnul pole ohtu, et uus põhikool välja sureks, sest languse põhi on 5. klassis, kus on 10 last. 1.–4. klassis on juba 18–22 last.

Lääne maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus ütles, et emotsionaalselt kaotab Lääne-Nigula palju, kuid tehtud otsuse eest tuleb valda igati tunnustada.

„See on raske, aga pragmaatiline ja õige otsus,” ütles Kersti Lõhmus.

Täismahus artiklit saab lugeda homsest, 23. oktoobri Lääne Elu paberlehest.

Fotod: Urmas Lauri

Taebla kooliarutelu 002 (Andrus Post)
Lääne-Nigula volikogu hariduskomisjoni esimees Andrus Post ütles, et on arutatud ka võimalust, kui käivitub must stsenaarium ja raha tõepoolest ei saa. „Siis on võimalik jätkata gümnaasiumiga, nii et üks klass jääb vahele,” ütles Post.
Taebla kooliarutelu 005 Taebla kooliarutelu 008 Taebla kooliarutelu 011 Taebla kooliarutelu 012 (Mikk Lõhmus)
Mikk Lõhmuse sõnul on gümnaasiumiosa sulgemise otsuse taga esiteks elust enesest tulenev: suhteliselt kurb rahvastikuprognoos.
Taebla kooliarutelu 014 Taebla kooliarutelu 018 (Helja Heldema) Taebla kooliarutelu 021 Taebla kooliarutelu 026 (Andres Kampmann) (2)
„Kellele me selle suure maja korda teeme, kui ei ole lapsi?” ütles hariduskomisjoni liige, Oru kooli direktor Andres Kampmann.
Taebla kooliarutelu 028 (Jaanus Mägi) (3)
Taebla gümnaasiumi direktori Jaanus Mägi sõnul pole ohtu, et uus põhikool välja sureks, sest languse põhi on 5. klassis, kus on 10 last. 1.–4. klassis on juba 18–22 last.
Taebla kooliarutelu 032 (Kersti Lõhmus) (3)
Kersti Lõhmus nentis, et maakonna koolivõrgu reform on läinud raskelt: „Pigem ei olda nõus vastu võtma pragmaatilisi otsuseid. Kooli kinnipanek on tabuteema. Pigem lastakse koolil surra loomulikku surma.”
Taebla kooliarutelu 038 Taebla kooliarutelu 040 Taebla kooliarutelu 041 Taebla kooliarutelu 043 Taebla kooliarutelu 047 (Argo Roos) (2)
„Kui nad juba bussi istuvad, siis sõidavad kaugemale, mitte Taeblasse. Miks see nii on, ma ei tea,” ütles Risti põhikooli direktor Argo Roos.
Taebla kooliarutelu 053

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taebla gümnaasiumist saab kahe aasta pärast Taebla kool | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Mullu septembris otsustas Lääne-Nigula vallavolikogu, et 2015. aasta sügisel Taeblas 10. klassi enam ei avata. […]

Taebla
9 aastat tagasi

Taebla koolis on väga lahedad õpetajad aga kui gümnaasium kinni läheb kaotavad ka osad õpetajad ju oma töökoha.

on
9 aastat tagasi

kästud meil tammepargid rajada,hea môte;esmalt peame aga selle hiigelsuure tamme,mis päikest ja taevast varjutab,maha raiuma

ps
9 aastat tagasi

Kui keegi pealinna külje alt siia elama asub,siis tôeline pôhjus jäetakse ikka enda teada.

tsurka
9 aastat tagasi

Räägitakse maaelu väljasuremisest inimesed lahkuvad no kas need ametnikud on segased või? loomulikult sureb kõik välja kui kool valla tähtsaim punkt ära laguneb, varsti lähevad töökohad ja kõik muu ning siis mõtlevad mikud ja mannid, et siit on mõtekam sääred tallinna poole tagasi seada siin pole mõtet valla värgiga tegeleda.

!
9 aastat tagasi

Ka minul on kohutavalt kurb….Endised vallaametnikud-neid pole enam olemas,vajunud nagu maa alla.”Pole sûvenenud,”-vôib pärimise peale vastata.Ega need vilistlased pole mures,kes siin enam ei ela,vaid ikka kohalikud,kes gûmnaasiumi vajaksid.

kah õppinud seal koolis
9 aastat tagasi

Olen ka selles koolis õppinud, ütleme otse, et seal antud haridusel küll midagi viga polnud ja usun et pole ka praegu. Aga miks sulgeda-poliitika ja sellega kaasas käivad rahad on vist üks peamisi põhjuseid? Kuigi jah kui lapsi pole pole ka kooli vaja, aga kui oleks kool õigel ajal korda tehtud siis oleks seal ka lapsi olnud äkki, või mida teie arvate endised TAEBLA valla ametnukud? Ei arva nemad midagi, kuna…..jah edasi mõelge kõik ise. Rohkem ei taha mõtiskleda-kurb hakkab….

osaleja
9 aastat tagasi

Ei saanud ma kusagil midagi valida jenni. Tulin koju ja oligi vald kolmest kokku löödud. Kūll seda sitta ka soga tuleb veel küllaga. Mida teab Mikk sellest koolist? Mitte essugi. Mina aga käisin selles koolis ja tahan et mu lapsed ja ka kõik teised lapsed saals hariduse oma koduvallas. Nüüd aga otsustavad mingid 15nägu et kool kinni ja jok.

jenni
9 aastat tagasi

ise valisite ühendvalla PALJU ÕNNE

osaleja
9 aastat tagasi

Me viriseme, et järelkasvu pole. Ei saagi tulema, kui vallas puudub gümnaasium. Kui laps peab kooliminema haapsallu,ema töötab haapsalus, siis milleks jääda siia valda. Kolin ju siis pigem linna .Vallavanemale ka küsimus. Meelitame rahvast oma valda telefoniloosiha. Sulgedes kooli küsin, mis loositakse välja vallast lahkujate vahel. Koolis tuleks vahetada natuke personali , mis vajab värsket verd, mitte sama vanu õpetajaid, kui see kool. Küsigem õpilastelt kes on lahkunud linna kooli. Usun et sealt saate ka bastuseid. Kala hakkab mädanema peast. Kas komisjoniliikmete lapsed ei käi Taebla koolis? Ja üldse mõelge enne kas sittuda vanasse kaevu, kui uues pole veel vett!… Loe rohkem »