Karilaid lubab ise luua uue haridusosakonna

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mari-Epp Täht arvo tarmula (2)Haapsalu haridusjuht Mari-Epp Täht. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid ütles esmaspäeval, et kui linnavalitsus ei soostu haridusosakonda reformima, teeb ta selle ise linnavolikogu otsusega.

„Kui kuu aja jooksul ei saa bürokraatlikku masinavärki paremini tööle, tuleb volikogu kaudu midagi ette võtta,” ütles Karilaid. „Andsin impulsi, et muudatused lõpuks ellu viia.”

Reedel kirjutas Karilaid avaliku kirja, milles kritiseeris Haapsalu haridusnõunikku Mari-Epp Tähte, linnavalitsusel jäi kuu, et kirjale reageerida.

Haapsalu aselinnapea Liina Põld ütles, et linnavalitsuses tuleb Karilaiu ettepanek läbi arutada ning otsuse tegemisega nad ei kiirusta.

Karilaid ütles, et on pikalt nii näost näkku kui ka volikogu koosolekutel probleemidele haridusosakonna töös tähelepanu juhtinud, kuid sellest ei ole siiani kasu olnud. Haapsalu valmistub praegu nii põhikooli kui ka algkooli renoveerimiseks. Karilaiu sõnul on ehitusest vähe, oleks vaja ka tänapäevast arusaama koolide õppemetoodikast. Karilaid andis mõista, et Tähe panus koolide uuendamisse ei ole piisav.

Varasemaist etteheidetest nimetas Karilaid Päikesejänku lasteaia ühe endise kauaaegse töötaja kiusamist, Nikolai kooli eelarveprobleeme ja ka seda, et Haapsalu koolides pole sooja vett.

Päikesejänku lasteaia töötaja ümber käinud skandaal jõudis kahe aasta eest linnavolikogu saali, kus Karilaid koos parteikaaslastega selle kohta järelepärimise esitas. Asi oli selles, et väidetavas lasteaiasiseses võimuvõitluses ei antud ühele kauaaegsele töötajale enam kutseõigust. Toonases volikogu protokollis seisab, et Karilaid ütles: „Atesteerimise bürokraatiaga saab käituda kaheti. Tehniliste normidega saab inimest ruineerida, aga saab ka motiveerida.”

Karilaiu sõnul rikkusid toona haridusametnikud ühe professionaalse töötaja elu ja tervise.

Hariduselu edendamiseks tuleb Karilaiu sõnul kaasata rohkem eksperte ja kogukonda.

Karilaid märkis, et Haapsalu koolides ei tohiks olla olmeprobleeme. Nii näiteks pidid Haapsalu linnaalgkooli lapsevanemad ise ostma ja paigaldama kooli soojaveeboileri.

2011. aastal algkoolis kooliteed alustanud lapse ema Lydia Kalda ütles, et varem on mitmed klassid ise klassidesse boilerid pannud. Kalda märkis, et vanemaile tundus soe vesi nii elementaarne, et selle puudumise peale ise ei tuldud. Kalda sõnul kogusid nad raha boileri tarbeks jõululaadal. Boileri hinnast maksis kool siiski ühe osa kinni, kuid selle paigaldas klassiruumi ühe lapse isa.

Kõige värskem probleem, mida Karilaid Tähele ette heidab, on Nikolai kooli eelarve. Lääne Elul ei õnnestunud eile teada saada, kui suur auk haigutas Haapsalu ainsa vene kooli eelarves.

Nikolai kooli direktor Aive Saadjärv keeldus kommentaarist, kuid haridusjuht Mari-Epp Täht ütles, et linnavalitsus eraldas koolile raha reservist.

Täht märkis, et eesti keelt teise keelena õppida on kulukam, kui eesti keeles õppida, ning seetõttu jäi aasta alguses riigilt saadud raha sügiseks jäetud reserv tervenisti Nikolai koolile.

Karilaiu reedese avalduse peale ei osanud Mari-Epp Täht oma kommentaari lisada. Ta ütles, et allub linnapeale ning ootab tema otsuse ära.

Haapsalu linnapead Urmas Suklest ei õnnestunud Lääne Elul eile kätte saada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aselinnapea vastab volikogu esimehe kirjale avalikul koosolekul | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Karilaid lubab ise luua uue haridusosakonna […]

Nimi (kohustuslik)
9 aastat tagasi

Masendav provintsi isevalitseja see kraakleja. Et siis atesteerimist saab teha nii ja naa, et hariduse alla kuulub kooli tehnosõlm – soe vesi… kuulge… aitab sellest jamast! Midagi on kellegi peas viltu… mõelge inimesed,kas selliseid isevalitsejaid ikka tasub valida? Äkki on see haridusjuht peajagu üle nendest jupatsitest, nii intelligentsuse, kui oma teadmiste poolest. igatahes nõrga ja selgrootu inimese teguviis on selliseid küsimusi avalikul teel hakata lahendama, kui seal üldse midagi lahendada on – või siis KE kassa jäi kampaaniaks suletud ning see on ainuke viis oma näopilt lehte saada ja mingi skandaal ka tekitada ja siis näidata kui tugev isiksus on… Loe rohkem »

Lugenu
9 aastat tagasi

Päris nõutuks jään. Sellele teooriale tuginedes on Sukles siis “supivaraste pea”.

harimiseks
9 aastat tagasi

Kahtlemata on Jaanus Karilaiu jutt ja seisukohad õiged. See ei mängi rolli,kas teema on kerkinud üles lähenevate valimiste või isiklike huvidega,need ei muuda probleemi olemust ning julgeme ka vahest tänulik olla,et miski või keegi on asjad liikuma pannud. Haridusosakonna juhi välja vahetamine on meie väikelinnas ainuõige lahend. Kuid juhin tähelepanu ka sellele,et kala mädaneb reeglina peast. Volikogu esimees on ise öelnud: “Haridusosakonna juhataja peab parimal moel võitlema enda valdkonna eest, loomulikult koostöös oma aselinnapeaga.” Kuid kui aselinnapea ei suuda oma uuenduslikke ideid rakendada ja osakonnas koostööd luua,siis minu meelest ei ole valed mitte üksnes ametnikud vaid ka aselinnapea ise. Üks… Loe rohkem »

Linnakodanik 2
9 aastat tagasi

tähe ebaprofessionaalne tegevus on näha, vaata aknast välja:) ja ära jää isikutesse kinni. küsimus pole sukleses või karilaidis, küsimus on sügavam. emotsionaalsus siin ei päästa, ametnikud on läinud mugavaks ja kui neid keegi üldse ei kruti, siis ei tule ka miskit hääd.

Linnakodanik
9 aastat tagasi

Siinkohal peaks olema häbi nii Lääne Elul kui kommenteerijatel. Lääne Elu on kaasosaline inimese laimamises (kus on tõendid?) ja ebaprofessionaalse käitumise toetamisel (Karilaiu tegevus). Ajakirjanik peaks olema erapooletu ja eetiline, täna ma seda Lääne Elus enam ei näe. Näen ründamist, milles ei valita vahendeid.

mis,mis
9 aastat tagasi
Reply to  Linnakodanik

tõendid? väheks on siiani veel jäänud või? haapsalu p..se lennanud hariduselu on selle tõendiks!

Kala
9 aastat tagasi

mädaneb peast. Seega ennekõike on etteheited Põllule, kes ei tule oma tööga toime.Aga ametikohad käivad kõik tutvuste kaudu.

tõsi ta on
9 aastat tagasi
Reply to  Kala

Just,kui keskerakond hakkab oma osakonda looma,siis alustagu ka aselinnapea välja vahetamisest. Kuidagi ei saa öelda,et seal asjad vähem ei mädane kui aste all pool.Ei ole aastaid raisata,pärast on neid raske tasa teha. Rohkem julgeid otsuseid!

Leo
9 aastat tagasi

Kellaaeg on hiline. Vaja õllejärgi minna.

243
9 aastat tagasi

miks siis ei saanud? miks praegu asju korda ei saa, pole vaja sõrmedega vehkida, osakonda pole vaja, arusaadavust ja pädevust on vaja;)

244
9 aastat tagasi
Reply to  243

põld ju üksi ei jaksa, tal on välisreisid,vaja ukrainlastel silm peal hoida, sünnipäevad jms,egas tema süüdi ole,et ta linna ja osakonna eluga kursis ei ole ja seetõttu hakkama ei saa.

poeet
9 aastat tagasi
Reply to  244

Puhanud põld annab heldekäelise saagi,” ütles Rooma poeet Ovidius.
Kuidas suudaksime anda teistele, kui me esmalt ei toida ega täida enese vajadusi?

just,just
9 aastat tagasi
Reply to  poeet

tulebki välja,et põld pole piisavalt toidetud ega täidetud ja saak ongi nõnna kesise võitu.

242
9 aastat tagasi

Täht täheks aga.. Nüüd ma ei saa hästi aru… Keskerakond juhtis Haapsalus ju haridusvaldkonda abilinnapea A.Rahuvarm isikus kuni nov 2013. Päikesejänku lasteaia teema jääb ka sellesse aega. Miks siis seda uut osakonda luua ei saanud?