Läänemaa muuseumis on neli päeva suur seenenäitus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

seen

Läänemaa muuseumite peavarahoidja Eve Otstavel korjas kolmapäeval metsas kõikvõimalike senneliike näituse jaoks. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Kolmandat sügist järjest näeb Iloni Imededemaal seenenäitust, mille kõrval toimuvad kutsehariduskeskuse kaudu seeneretked ja õpitoad.

„Tänavust seenterohkust arvestades võiks ju oodata, et näitusele jõuab rohkem seeneliike,” ütles Läänemaa muuseumide peavarahoidja Eve Otstavel. Tema sõnul suudeti mullu, mida peeti kehvaks seenaastaks, näitusele välja panna 140 liiki seeni.

Otstavel rääkis, et suve lõpus oli kartus, kas kuiva suve tõttu tänavu seenenäitusest üldse asja saab.

„Nüüd veavad kõik seeni metsast välja ämbritega ja seeni kasvab ka seal, kus neid tavaliselt ei kasva,” lisas ta.

„Muidugi pole välistatud, et seeni on sel aastal küll massiliselt, aga liike nii palju pole,” lisas Otstavel.

Seenenäitus Haapsalu raekojas avab uksed täna kell 10 ja jääb lahti pühapäeva õhtuni. Laupäeva pärastlõunal ja pühapäeval on näitusel kohapeal ka mükoloog Teele Jairus, kes seente kohta selgitusi jagab ja küsimustele vastab. „Kes soovib, võib tulla ka oma seeni näitama,” ütles Otstavel.

 Suurema osa näituseseentest korjasid muuseumitöötajad kolmapäeval. Eve Otstaveli sõnul on näitus pidevas muutumises, sest seened siseruumides üle paari päeva enamasti vastu ei pea.

Sellepärast korraldatakse ekspositsiooni rikastamiseks ka kaks seeneretke – täna ja laupäeval. Otstaveli sõnul osalevad neljapäevasel seeneretkel peamiselt kutsehariduskeskuse loodusturismitudengid, laupäevasele retkele koos mükoloogiga on aga oodatud kõik huvilised – nii need, kes tahavad seentest rohkem teada saada, kui ka need, kes tahavad oma tarbeks seeni korjata.

Projekti „Seeneaeg Läänemaal” osana on kutsehariduskeskuses täna pärastlõunal Teele Jairuse loeng seentest ja reede õhtul õpetab Marju Heldema seentega värvimist.

Seeneaja projekti toetab teist aastat Keskkonna Investeeringute Keskus, mistõttu on nii näitus, seeneretked kui ka õpitoad huvilistele tasuta.

Eve Otstaveli sõnul käis mullu seenenäitusel enam kui pool tuhat inimest. „Palju oli lasteaialapsi, aga lootsime ka koolilapsi rohkem näha,” lisas ta.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments