Valitsus lubab õpetajate palgaraha taas ristkasutada

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Augusti lõpus vastu võetud otsusega lubab valitsus põhikooli õpetajate palgarahast maksta edaspidi palka ka gümnaasiumiastme õpetajaile.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Argo Kerb ütles, et raha ristkasutuse lubamise eesmärk on toetada omavalitsusi koolide mõistlikul majandamisel.

„Kohalikud omavalitsused peavad põhikooli ja gümnaasiumi valdavalt ühe koolina, mistõttu on mõistlik ka vaadata toetust tervikuna.

Samuti peab see toetama kohalike omavalitsuste vabadust ja vastutust oma koolivõrgu haldamisel.

Näiteks kui kohalik omavalitsus on otsustanud sulgeda gümnaasiumiastme mõne aasta jooksul, toetab otsus muudatuste sujuvat elluviimist. Gümnaasiumiastet ei pea ka õpilaste arvu järsul vähenemisel sulgema päeva pealt,” ütles Kerb.

Seni oli põhikooli ja gümnaasiumi rahastamine lahutatud. Erandina tohtisid põhikooli palgarahast kuni 5% gümnaasiumiastmes kasutada need omavalitsused, kes olid teinud otsuse kolme aasta jooksul oma gümnaasium sulgeda.

Edaspidi võib põhikooli palgaraha gümnaasiumiastmes kasutada juhul, kui volikogu teeb sellekohase otsuse.

„Kõik gümnaasiumivõrgu korrastamise otsust mitte teinud omavalitsused ja koolivõrku korrastanud omavalitsused, kes soovivad põhikooliõpetajate tööjõukulude toetuse arvel kasutada enam kui 5% gümnaasiumiõpetajate töö tasustamiseks, peavad volikogu vastuvõetavas otsuses põhjendama põhikooli(õpilaste) arvel gümnaasiumiastme finantseerimise vajalikkust, määratledes ära selle ulatuse ning konkreetsed koolivõrguga seotud põhjused,” seisab rahandusministeeriumi seletuskirjas.

„Näiteks soovib kohalik omavalitsus kasutada 7% põhikooliõpetajate tööjõukulude toetusest gümnaasiumiastme õpetajate tööjõukulude toetuseks põhjusel, et gümnaasiumiastmes on õpilaste arv olulises mahus vähenenud ja omavalitsusel on kavas pärast arengukava muudatuste tegemist hiljemalt 2015. aastaks vastu võtta ebaefektiivse gümnaasiumiosa sulgemise otsus, et keskenduda tulevikus tugeva põhihariduse andmisele. Põhikooliõpetajate tööjõukulude toetuse arvel on sel juhul vaja katta ümberkorraldamise perioodil osa gümnaasiumiõpetajate töötasust, sh koondamiseks vajalikud vahendid.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments