10

Juhtkiri: Hunt lambanahas

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Nostalgiapäevade ajal jäi kõrvu mitme haapsallase suust kõlanud jutt sellest, kas üritust, kus meenutatakse heldimusega nõukogude aega, on Venemaa üha agressiivsemaks muutuvat välispoliitikat arvestades ikka sobiv pidada. Sellesarnased kommentaarid ilmusid nostalgiapäevade lugude juurde ka Lääne Elu veebilehel.

Ühest küljest võib seda kriitikat mõista, sest minevikku kiputakse mäletama helgemais toonides, kui see tegelikult oli. Nii on lihtne unustada, et lintmakidiskode, Marati dresside ja Moskvitšide kõrval eksisteerisid paralleelselt ka aastatepikkune Nõukogude väeteenistus, teisitimõtlejaid vangistanud KGB ning raudne eesriie, mis lõikas rahva ära kõigest, mis toimus väljaspool sotsialismileeri.

Teisest küljest vaadates on aga selge ka sellise kriitika ülepingutatus. On ju üsna tõenäoline, et enamik inimesi, kes laupäeval nostalgiamelus linnas ringi liikusid, nostalgitsesid pigem ikka oma nooruspõlve kui nõukogude režiimi meenutades. Kehtinud riigikorrast olenemata on ajaloos ikka olnud nii, et noorena kogetu jääb eredalt meelde.

Tegemist oli muheda ja meeleoluka üritusega ning seetõttu ei tasuks asjasse suhtuda kui hunti lambanahas. Minevikku võib meelelahutuslikult käsitleda kahel moel. Üks viis on see, mida tehti nostalgiapäevadel, teine aga see, mida võib näha NSVLi heroiseerivail Putini režiimi massiüritustel. Nostalgiapäevad meenutavad pigem pehmeloomulist maskiballi, kui Kremli paatosest nõretavat propagandat, ning nad ei ole sellist kriitikat ära teeninud.

Sama jabur oleks süüdistada näiteks Tallinna keskaja päevi selles, et need propageerivad sakslaste 13. sajandi ristiretke ja Eesti orjastamist. Kuni ei rakendata ajalugu agressiivse propagandavankri ette, ei tasu endast välja minna.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Mati.A.
Mati.A.

to Njah
20. sept 2014 – 19:13
Ah et see on siis ,,tõeline eestlane´´ kes teiselt mitu nahka koorib? Kui nii, siis pole sa ju sugugi nendest ,,kommudest´´ ise parem!

Njah
Njah

Tundub ,et siia on kõik kommud ,kokku kolinud.Minge Venemaale kui teile nii see venemaale pers pugemine südamelähedane on….kurvaks teeb…Kas tõelisi eestlasi enam polegi

kuhu
kuhu

tulla

nägin TÕELISI EESTLASI
nägin TÕELISI EESTLASI

vene kroonus algul proovisin kaitsta,aga üsna varsti sai selgeks ,et jah pole võimalik,see kõik oli saksamaal tegelt

ätt.
ätt.

Täiega õigus Jürka.Pole vaja lasta pidevat nutulaulu -vaadake kust me tuleme,50 aastane taak ,jõule polnud süüa polnud jne. jne.Kõik oli ikkagi kinni inimestes-minu kodus oli jõulu ajal alati kuusk toas,küünlad peal ja praad särises ahjus.Kõike oli ikka võimalik kuskilt saada ja inimesed olid ühtlaselt vaesed aga sõbralikud,abivalmis.Olid ka siis hoolimatud pealekaebajad,teistega mittearvestavad nagu tänapäeval.Kui siis oli neid sigutükke vähe siis kaasajal on neid vassijaid,valetajaid petiseid hordide kaupa.

Jürka
Jürka

Rahvas elab oma elu linnas ja külas vaatamata Talinabadis istuvale võimule. Tööl käia, elada ja toidulaua eest muretseda, lapsi koolitada ning sotsiaalselt suhelda on vaja iga võimu alal. Mis on selles halba kui meenutame olnut, mis langes kokku mitme põlvkonna noorusajaga, mil peeti laulupidusid, tehti sporti. Tihtipeale hoidis kohalik kogukond enam kokku kui tänapäeval, kus rikkur oma mersu või maasturiga sind ülekäigurajal alla ajab või autopede oma läikiva mänguasjaga end surnuks sõidab.

kohe näha
kohe näha

et jürka on elupõline jalamees,sellepeale mu vanaisa tavatses öelda et osa inimestest on nii lo…d,et nad ei saa kunagi autot endale lubada,sest neil pole ajusid et lube saada,mida siis veel autoga peale hakata…………

flank
flank

Eks tol ajal oligi nii, et kõik oli ühe mõõduga lõigatud ja eks enim rõõmu pakkus sellistele, kes juba loomulikult alla mõõdu olid. Täna on ajad teised ja hapude viinamarjade maitset pole kerge taluda.

Olen Matiga
Olen Matiga

……nõus. Nostalgiapävad pole poliitiline üritus,vaid läbi nätusele toodud asjade ja tehnika meenutus vene aja oludest….

Mati.A.
Mati.A.

Väga õige! Ja nii seda tulebki võtta kui vanema põlvkonna noorusaegade mälestusena! Vastasel juhul peaksime üldse ajaloost rääkimise ära keelama, sest aegu, kus kõik oleks ideaalne olnud, ei ole ajaloost võtta!

wpDiscuz